Hogy-hogy Magyarországon nem terjedt el úgy a Black metal, mint Norvégiában?
Ha belegondolunk ami országunk is hasonlít nem csak Norvégiára, hanem úgy a Skandinávokéra.
- a magyarok és vikingek rabolták végig Európát
- itt is van hosszú, hideg, sötét tél
- történelem
- kárpátok( ami amúgy is elég misztikus)
- vámpírok( Bathory Erzsébet) kicsit Vlad tepes is Segesváron született ami akkor idetartozott
- Erdély is teli van misztikummal
- Pogány dolgok is vannak mi nálunk
- Ráaádsul kelet-európa
szóval csomó olyan téma van mi nálunk ebbe az országba ami ebbe a stílusba benne van. Sőt talán több is. Skandináviának nincsen vámpírja például.
Sátánizmust direkt nem említem, mert az minden országban jelen van.
Azért mert magyarországon a Rock/metál zene is eléggé háttérbe van szorítva. A minőségi zene nem kell az embereknek, csak a hülye szavazatgyűjtő műsorok mint a (hulló)csillag (halva)születik, (Ke)X Fucktor, Megatré...
Sajnos erre van igény. Ha belegondolsz, hány világhírű magyar előadó van akit hasadra csapva elmondasz bármilyen zenei kategóriából? hát nem sok.
Norvégoknak rengeteg, Finneknek, Svédeknek megszámolni sem tudom. Itt ha valaki Rocker/metalos azt lenézik, kiközösítik, ott meg teljesen elfogadják. Addig amíg az ország nem ér el egy bizonyos értelmi szintet, addig ilyen Vastag Csabikkal, meg CSobot Adélekkel kell beérni. :S DE azért van Csihar Attilánk, és Bornholm-unk is :P :P
Tegernako
Akkor máshogy fogalmazok. nem csak a rajongók miatt, hanem akik zenélnek. Odakinn amikor elkezdődött az egész metal műfaj (maga a black metal elvileg angliából indult) nem azzal törődtek, hogy másolják a már jól befutott bandákat, hanem egyéniségre törekedtek. Magyarországon meg csak kopizzák a külföldi bandákat. Azért voltak üldözve mert mégiscsak sátáni tanokat hirdettek, sőt még templomokat is felgyújtottak bár a pure black metal nem a sátánizmusról szól, még ha sokan sátánisták a művelők, és hallgatók közül. Mellesleg voltam már norvégiában, és svédországban is, meglepődnél mennyi metál arcot látsz ott az utcán. A finnek sokszor eljátszották, hogy rock/metál bandát küldtek az eurovízióra (Lordi, Nightwish...) Ez az egész nem arról szól, hogy üldözik e őket vagy sem. Nem kell velem egyetérteni de jómagam is zenélek egy melodeath bandában, és amíg 10-böl kilenc magyar rokker is leszarozza, mert zúzós, és hörgés van benne, és nem olyan lightos mint az ossian, vagy a tankcsapda addig sajnos nekem van igazam. Az ex gitárosunk most Stockholmban dolgozik, és ott a tv napközben is lead in flames, Arch enemy klippeket. Magyarországon Láttál már hasonlót bármelyik adón? Nem divatos, nem lehet könnyen eladni akkor nem kell. és ez bizony a szomorú igazság.
Tegernako
amugy magyar foldon is eltejedt a black metal, rengeteg magyar banda van. Csak nem kapnak mediai figyelmet, de nem is gond, hisz a BM nem errol szol, meg nincs benne annyi penz (ugye hammerworld?) Ajanlok egy kivalo oldalt a figyelmedbe: HUN-Metal Scene
itt rengeteg bandat talalsz, koztuk nagyon sok BM. De ennel joval tobb banda van, ha tenyleg nagyon erdekel, jarj el BM fesztivalokra, ismerkedj, olvass fanzinokat es a latokorod szelesebb lesz.
skandinaviaban joval tobben elnek min mo-n, igy tobb lehetoseg is van arra, hogy tobben foglalkozzanak ezzel a stilussal. Az,h miert tesznek bele kozep europai eleme
ket, valoszinuleg, mert rokon nepek vagyunk es tetszik nekik ez kultura, felfogas. De ez egy nagyon relativ kerdes, a skandinav bandak talan 10 szazaleka epiti be a zenejebe. Amugy europai szinten a magyar black metal ugymond benne van a top 5 ben, szoval ahozz kepest,h egy kis mogyoro szem vagyunk a terkepen, lehet nalunk meg elterjedtebb is a bm mint skandinavoknal. Az mar megint egy masik tema,h mo-n van kb 3 kis underground kiado, akik minimalis koltsegekbol megprobaljak terjeszteni a zenet, eszakon meg ugye komoly cegek, fesztivalok stb... Mo levan es le is lesz maradva mindig is ilyen teren is vagy 2o evvel, de ha megnezed azert itt is vannak legendak, tormentor, ahriman, frost, sear bliss, dusk, tymah, bornholm. Amig a hammer records, mo egyetlen kapitalista "metal" kiadoja nem veszi a faradsagot, hogy tamogassa az a bm tehetsegeket, addig ezek es mas bandak nevet szereznek maguknak kulfoldon. Nekem is van egy bandam, (death metal) 7 eve zenelunk, de soha nem adtak ki minket mo-n, most becsben elunk es nemet kiadonk van. Otthon a hammernel vilagosan megmondtak,h ebben nincs penz es nem kapunk tamogatast. Ekkor kezdtunk el kulfodre kacsintgatni, itt sem lettunk sztarok, de nem is nekunk kell a zsebunkbe nyulni ha elmegyunk egy klubba zenelni. Nincs ertelme mo-n maradni, de nem csak ez miatt, semmi miatt.... ebbol csak azt akartam kihozni,hogy rengteg banda van mo-n, csak nem lehet roluk hallani, mert nincsenek promotalva mint pl a skandinavok, ezert ugy tunhet mint ha nem lenne annyira elterjedt, valamint amig a hammer csak popularis szennyet kepes promotalni addig az emberek csak ezekkel fog talalkozni, ezert is javasoltam,h szerezz be fanzinokat, olvass blogokat, jarj koncertekre. Lehet ez kedvenc stilusod, de akkor ismerd meg az undeground-ot!!! Ne csak a media alatal nyomott bandakat....
Azért azt vedd számitásba, hogy itt 89-90-ig kommunizmus volt, ahol még a pankokat is durván s*ggberakták a fakabátok, merthogy "felforgató zenét" játszanak. Képzeld el, mit müveltek volna a black metálosokkal :D Azok nem úszták volna meg pár év börtönnel, mint a CPG, hanem egy életre a gyogyóba zárták volna őket.. :)
Szóval itt nem volt rá lehetőség, hogy kialakuljanak ennek a gyökerei, úgy, mint külföldön, aztán meg mikor már lehetett ilyesmit csinálni, már késésben voltak a zenekarok eléggé, és szerintem ezért sem terjedt el szélesebb körben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!