Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » ALUMITONE - Meg tudná nekem...

ALUMITONE - Meg tudná nekem valaki mondani, hogyan működik ez az új kütyü? És hogy miből áll?

Figyelt kérdés
2012. nov. 21. 11:39
 1/1 zsotrogi27 válasza:

Pontosan nem ismerem az Alumitone paramétereit, de készítettem ehhez hasonló hangszedőt, mielőtt a Lace gyártani kezdte volna.

Egy hagyományos gitárhangszedő több kilóméternyi huzalt tartalmaz, hogy az ötvenes években tervezett gitárerősítő érzékenységének megfelelő feszültségjelet állítson elő. Ennek van néhány hátránya:

* a tekercsnek hatalmas az induktivitása (akár 10 Henry!), és nem elhanyagolható a kapacitása sem. Az így kialakuló rezgőkör a magas felharmonikusokat tompítja. A humbuckereknek jellemzően 3-6kHz fölött 12dB/oktávos aluláteresztő karakterisztikája van, single coil pickup-oknak "csak" 5-10kHz fölött. Ez egy-két oktávval elmarad az ember által hallható 20kHz-es "hifi" tartománytól.

* A hangszedőnek nagyon magas kimeneti impedanciája van (single coil: ~50kΩ, humbucker: >200kΩ! rezonanciánál extrém esetekben akár 1MΩ) ami ráadásul a frekvencival változik. Nem mindegy tehát, hogy milyen bemenetbe csatlakoztatjuk, és hogy milyen hosszú kábellel tesszük ezt, mert mindez befolyásolja a pickup karakterisztikáját. Ezért tompa és halk a gitár, ha egy vonalszintű bemenetre kötöd, pedig kellő feszültséget generál. Ezen kívü a nagy kimeneti impedancia a dinamikának is megszabja a felső határát, alacsonyabb impedanciás rendszerekben ugyanis kisebb a zaj.

Az Alumitone ezzel szemben egyetlen egy jó vastag menetből áll, ami körülöleli a mágnest. Ez egyben egy áram-érzékelő transzformátor primer tekercse, és a kettő együtt állítja elő azt a feszültséget, amit kivezetsz az erősítőhöz. Azért van benne annyi fém, hogy kicsi legyen az ellenállása, és minél nagyobb áram folyhasson így az alu tokban. Ezt az áramot feszültséggé átalakítja a hangszedő hátoldalán lévő transzformátor, aminek a kimenete, a szekundertekercs, a hagyományos hangszedőnél sokkal barátságosabb: már csak a geometriájából adódóan kisebb az induktivitása, kisebb a kimeneti impedanciája, miközben a jelszint megközelítőleg azonos.

Mivel nem tudtam bemérni az alumitone-t, nem tudok pontosan beszámolni az átvitelével kapcsolatban, de valószínűleg úgy tervezték, hogy meglegyen a 20kHz-es sávszélesség. Amit én csináltam, annak 500Ω impedanciája van, és sokkal jobban passzol egy minőségi mikrofonelőfokhoz, mint egy gitárerősítő 1MΩ-os bemenetéhez. Szerintem az alumitone impedanciája ennél nagyobb, hogy jobban illeszkedjen egy hagyományos gitárerősítőhöz.

Az alumitone egy amolyan "High-end" hangszedő - nagy szávsélesség, nagy dinamika, kicsi zaj jellemzi. Az ára az újdonság jellege miatt ennyi, ugyanis az alumínium kb negyedannyiba kerül, mint a réz, házilag barkácsolni is sokkal könnyebb. Szerintem sokkal szuperebb kialakítás. Elvileg ha utána teszel egy 12dB/oktávos változtatható aluláteresztő szűrőt, bármilyen pickup hangját kihozhatod belőle.

2014. máj. 29. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!