Fél hanggal lejjebb hangolásnak mi a neve?
C-ról szokták kezdeni a szolmizálást.... aha, hol? C-dúrban.
Mert hogy G dúrban G-ről kezdik, h-mollban pedig h-ról.
Megint hülyeséget írtál.
mondjuk máshol meg sokkal "alapabb" hang az A hang.
Akkor lehetne a-moll hangolás.
Főleg ahol a H helyett B hangot írnak, milyen jól szól, a b c d e f g hangok vannak, nem sokkal logikusabb?
Értem hogy miért gondolod, hogy van értelme C hangolásnak hívni, de például gitáron a standard hangolás után a leggyakoribb, hogy a 6. húrt E helyett D-re hangolják, akkor az is ugyanúgy c hangolás..
Ha már a hangokról nevezzük el így a hangolás, és keressünk hozzájuk skálát, meg akkordot, akkor logikusabb (és így szerintem szokták is használni), ha E-re hangolásnak nevezzük. Egyrészt, mert alaphangolásban az E-moll a legkézenfekvőbb hangnem, másrészt gyakran csak a 6. húrt hangolják le D-re, akkor úgy már érhető, ha valaki azt D hangolásnak hívja.
Amit pedig a kérdező kérdez, annak lehetne a neve Esz hangolás, szerintem 10ből 9 gitáros egyből tudná, hogy akkor a hangközök maradnak, csak fél hanggal lentebb lesz. Szóval még mindig nem látom értelmét annak, hogy valaki C hangolásnak nevezi :D de most én leszek a szemét, hogy kötekszek, pedig csak kíváncsi voltam egy ész érvre..
"Az, hogy az első vonalon a C van, az nem jelent semmit"
és hol van első vonalon? G-kulcsban. Viszont van sok másik kulcs is, és hangszertől függően egyáltalán nem a C-nek kell az alaphangnak lenni. Igen, zongorán talán ahhoz a legkönnyebb viszonyítani, gitáron szerintem alapvetően az E sokkal "természetesebb". (persze csak alaphangolásban).
"A C-nek nincs semmi jelentősége zeneileg, hiszen végül is a zongorádat is úgy hangolod be, ahogy akarod,"
Igen, a zongorán így működik, fúvósoknál meg például máshogy. A B hangolású klarinétosnak is magyarázd el, hogy a C sokkal fontosabb, és alapvetőbb hang..
Akkor, hogy eleget tegyünk a C dúr elvárásainak, hangoljuk a gitárt C-D-E-F-G-A- húrokra, hogy szép legyen. Vagy C-E-G-C-E-G, csak mert a C-dúr az olyan fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!