Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Fél hanggal lejjebb hangolásna...

Fél hanggal lejjebb hangolásnak mi a neve?

Figyelt kérdés
Online hangolóval hangolom be a gitárom de nem a standard hangolásra szeretném (EADGBE) hanem fél hanggal lejjebb. Ennek pontosan mi a neve?

2012. okt. 28. 19:20
1 2
 11/18 Alaque ***** válasza:
Igen, csak tudjátok, C-ről szokták kezdeni még a szolmizálást is, hadd ne menjek bele a zeneelméleti részletekbe a miértjét illetően. Lehetne épp F-ről is, csak hülyeség lenne.
2013. szept. 9. 12:30
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

C-ról szokták kezdeni a szolmizálást.... aha, hol? C-dúrban.

Mert hogy G dúrban G-ről kezdik, h-mollban pedig h-ról.

Megint hülyeséget írtál.

2013. szept. 9. 14:07
 13/18 Alaque ***** válasza:
Jó, igazad van. Az, hogy az első vonalon a C van, az nem jelent semmit, mert ha teleqrod előjegyzéssel, akkor végül is bármi lehet az első vonalon. Különben is! A C-nek nincs semmi jelentősége zeneileg, hiszen végül is a zongorádat is úgy hangolod be, ahogy akarod, csak a sok hülye sznob ragaszkodik hozzá, hogy a fehér billentyűk sorban C-dúr skálán szóljanak. Végül is lehetne F#m9 is, az sokkal egyszerűbb lenne. Végül is.
2013. szept. 10. 08:10
 14/18 anonim ***** válasza:

mondjuk máshol meg sokkal "alapabb" hang az A hang.

Akkor lehetne a-moll hangolás.

Főleg ahol a H helyett B hangot írnak, milyen jól szól, a b c d e f g hangok vannak, nem sokkal logikusabb?

Értem hogy miért gondolod, hogy van értelme C hangolásnak hívni, de például gitáron a standard hangolás után a leggyakoribb, hogy a 6. húrt E helyett D-re hangolják, akkor az is ugyanúgy c hangolás..

Ha már a hangokról nevezzük el így a hangolás, és keressünk hozzájuk skálát, meg akkordot, akkor logikusabb (és így szerintem szokták is használni), ha E-re hangolásnak nevezzük. Egyrészt, mert alaphangolásban az E-moll a legkézenfekvőbb hangnem, másrészt gyakran csak a 6. húrt hangolják le D-re, akkor úgy már érhető, ha valaki azt D hangolásnak hívja.

Amit pedig a kérdező kérdez, annak lehetne a neve Esz hangolás, szerintem 10ből 9 gitáros egyből tudná, hogy akkor a hangközök maradnak, csak fél hanggal lentebb lesz. Szóval még mindig nem látom értelmét annak, hogy valaki C hangolásnak nevezi :D de most én leszek a szemét, hogy kötekszek, pedig csak kíváncsi voltam egy ész érvre..

2013. szept. 10. 10:46
 15/18 anonim ***** válasza:

"Az, hogy az első vonalon a C van, az nem jelent semmit"

és hol van első vonalon? G-kulcsban. Viszont van sok másik kulcs is, és hangszertől függően egyáltalán nem a C-nek kell az alaphangnak lenni. Igen, zongorán talán ahhoz a legkönnyebb viszonyítani, gitáron szerintem alapvetően az E sokkal "természetesebb". (persze csak alaphangolásban).

"A C-nek nincs semmi jelentősége zeneileg, hiszen végül is a zongorádat is úgy hangolod be, ahogy akarod,"

Igen, a zongorán így működik, fúvósoknál meg például máshogy. A B hangolású klarinétosnak is magyarázd el, hogy a C sokkal fontosabb, és alapvetőbb hang..

Akkor, hogy eleget tegyünk a C dúr elvárásainak, hangoljuk a gitárt C-D-E-F-G-A- húrokra, hogy szép legyen. Vagy C-E-G-C-E-G, csak mert a C-dúr az olyan fontos.

2013. szept. 10. 10:53
 16/18 Shazeen ***** válasza:
C-ről kezdik a szólmizálást? Szerintem a dó ról :XD
2013. dec. 21. 04:07
 17/18 anonim válasza:
Szolmizálni bármelyik hangról el lehet kezdeni. Lehet F a dó, A a dó, de az alapeset a C, ott nincsenek módosított hangok, minden egyéb esetben vannak pl. G Dúrban 1#, ami az f hangot módosítja a fisszé vagy a másik irányban F Dúrban 1 b, amikor is a H hangot leszállítja egy féllel, így B hangot kapunk.
2014. jan. 10. 20:24
 18/18 anonim válasza:
Ja, azt akartam ezzel,hogy pl. a felhozott példában G Dúrban G a dó(mily' meglepő), de ha a G hangot jelölöd ki dónak, akkor kell a módosítójel, vagyis az 1#, ami az F hangot módosítja.
2014. jan. 10. 20:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!