Mi alapján lehet kiválasztani egy jó akusztikus gitárt? Mikre kell figyelni? Mennyibe kerül ez minimum?
Azt tervezem, hogy karácsonyra meglepem magamat eggyel, de nem tudom, hogy mitől jó egy gitár (sosem gitároztam, de 7 éve zongorázom), és ezért kéne egy kis segítség, elvégre nem szeretnék rossz minőségűt venni. Esetleg ha valamilyen márkát mondanátok, annak is örülnék. + Ha tudjátok, hogy hol lehet minnél gazdaságosabb áron beszerezni egy olyat, akkor esetleg a hely címétől is boldog lennék. (Lehetőleg mondjuk Fehérvár és Pest-, esetleg Veszprém környéki boltot keresnék.
Előre is köszi. :)
A kérdező nem adott meg árkategóriát, de ha most kezdi, nem biztos, hogy többszázezres hangszereket kéne neki ajánlani elsőre.
Ettől, amit leírtatok, még nem fog egyszerűbben és könnyebben venni gitárt.
Kösz, Aktiv gitár, nem tudtam a sitka eredetét. Azoknál az egyszerűbb hangszereknél, amiket eddig vettem, jobbnak tűnt a fenyőnél a cédrus, bár természetesen tudom, hogy drága hangszereknél is alkalmaznak fenyőt.
Neked melyik gyártó a kedvenced?
Én klasszikusban nem vagyok igazán otthon, fémhúrosban a kedvencem a Martin, abból is a régiek. Volt alkalmam néhány huszas-harmincas évekbeli Martinon játszanom és fantasztikus szépen szólnak, ha vigyáztak rájuk.
Elképesztően könnyűek és aránylag kis testűek, mégis gyönyörű telt és csengő hangjuk van.
Most építem az első saját akusztikus gitáromat, ez egy Martin OOO típusú Martin alkatrészekből.
Ez is szitka fenyő fedlap, mahagóni káva, vörös cédrus nyak, rózsafa híd és fogólap, Waverly hangolók, csont nyereg és húrláb lesz majd, X-bordázattal.
Egy Mcintyre piezo pickup is kerül majd bele, ami nem a húrlábnál van, hanem a fedlap rezgéseit veszi, aktív áramkör nem lesz a gitárban, mert nem akarom kivágni a kávát és belerakni egy műanyagot az elemmel meg a kezelőszervekkel.
Helyette egy L.R. Baggs Para DI akusztikus előerősítő pedált fogok használni.
Nekem a piezo hangszedők hangja nem tetszett, de ha a fedlapról veszed, akkor az lehet, hogy jobb.
A Martin gitárok nagyon jók.
A kérdezőnek meg azt javaslom, nézzen a thomann, vagy más lapon ki valamit, pl.:olcsóbb Fendert, vagy Ibanezt, azt sok helyen láthat nálunk is, hasonlítsa össze a kinti árral és döntsön, honnan érdemes vásárolni.
Ha már zongorázott, akkor lehet, hogy meg fog tanulni rajta játszani, akkor meg érdemes mindjárt jó hangszerrel kezdeni. Ha a falat dísziti, arra 50 eus gitár is megteszi. Még azon is lehet nyomakodni.
Azt azért előre megmondom, hogy a nylonhúros gitár hangjáért a húrok is felelősek. A profik gyakran cserélik őket, de otthon sem érdemes sokáig tartani, kinyúlt húrok, behangolhatatlan, eltompult hangzást adnak.
Gyakori hibája a hobbyzenészeknek.
Kedves Aktív Gitár!
Gyönyörű lesz a hangszered.
Utólag eszembe jutott, hogy Jack London : Aranyásók Alaszkában könyvében szerepelt Szitka Charley indián vezető, így hát teljesen igazad lehet, magam is rájöhettem volna, hogy amerikai fenyőről van szó.
Elnézést az off ért.
Köszönöm, remélem, jól sikerül majd. :)
Nekem is beugrott a Szitka Charley a könyből :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!