Gibson vagy Fender? Vagy esetleg egy másik gitármárka?
Igazából egyik sem túl jó így mai szemmel nézve. Mindegyik gyártó a tradiciói rabjává vált.
Egy 150 ezer forintos Cort simán leszólja bármelyik félmilkós Gibson vagy Fender gitárt. Szóval ma már nem nagyon éri meg ilyesmiket venni.
(Esetleg ha csak nem vagy kifejezetten a tiszta hangok szerelmese. Akkor esetleg megéri egy eredeti amcsi Stratocaster, mert annak a mai napig viszonylag különleges hangja van.)
Én amúgy a Mayones gitárokra esküszöm.
Én magam két ilyen gitár tulajdonosa vagyok:
Basszus, mióta vágyom egy ilyen Regius-ra... :O
A Gibsonnal és a Fenderrel kapcsolatban egyet értek. Ami engem leginkább meg szokott nevettetni, az a Telecaster. Mai napig sztárolják, pedig kábé olyan hangja van, mintha fognék egy vécédeszkát és beleraknék két hangszedőt. :D
Azok a legnagyobb rock és metál együttesek a Gibsonjaikat 99%-ban EMG hangszedőkkel hazsnálják. Egy 15 ezer forintos lengyel piaci gitárnak is ugyanolyan hangja lesz, ha ilyen hnagszedőket teszel bele, mint egy Gibsonnak, vagy akármi másnak. Tehát ennek nincs sok jelentőssége.
Az Ibanezekkel szerintem vigyázni kell. Nagyon utána kell nézni, hogy melyik gitárjukat vesszük meg, mert a 90%-uk használhatatlan. A maradék tíz százalék viszont tényleg igazán minőségi holmi.
aki azt írta hogy a Cortja leszólja a Fendereket , Gibsonokat, annak javaslok egy kis fül kinövesztését mielőtt baromságokat ír!
Ha ez a két márka nincs, egyik mai gitár se létezik, persze hogy a tradíciójuk rabjai, ha kitaláltak valamit ami fél évszázada beválik, minek változtatni?
A Telecaster egyébként a mai napig a countryzenészek legkedveltebb hangszere.
Ha a nagy zenészek/zenekarok 90%-ánál Gibsont és Fendert és láttok nem lehet hogy ez nem véletlen? És most ne jöjjön senki a marketinggel.
És hogy a kérdésre válaszoljak, totál más világ mindkét márka, én Gibsonra esküszöm, de egyszer akarok egy Fender Telét mellé!
"Ha ez a két márka nincs, egyik mai gitár se létezik"
És? A dolgok fejlődnek. A gitárgyártás is. Lehet, hogy ötven éve megért egy Gibson gitár félmillió forintot, de mint mondtam, ma már 100-150 ezerért kapsz olyan gitárokat, maik simán leszólják. Azzal meg ne gyere, hogy rengeteg gitáros hazsnál Gibsonokat meg Fendereket, mert mint mondtam, a gitárosok többsége kicsérli benen a hangszedőt... Meg amúgy is, mit gondolsz, abból amit hallassz egy stúdióalbumon, vagy egy koncerten, mennyi a gitár saját hangja? Semennyi. Tehát de, marketing. Sznobizmus.
Olyan effekteket és rack-eket használnak a nagyobb koncerteken meg a stúdiókban a gitárosok (stúdióban dolgozom, tudom), hogy ugyanolyan hangja lesz akkor is, ha Gibson helyett egy alsókategóriás Vorson-t kötsz rá. És akik Gibson, meg Fender gitárokkal jönnek, 99 százalékban EMG hangszedőket hazsnálnak. Ennek szerinted van értelme? Aktív elektronika, ugyanúgy szól, bármilyen gitárba rakod.
Egyszerűen arról van szó, hogy ez egy jól csengő márkanév, meg ha ennyibe kerül, akkor biztos nem lehet szar. Jó lenne, ha az emberek végre a fülüket is hazsnálnák.
Emlékszem, mikor elkedztem magánrákat tartani pár éve, egy apámtól örökölt Les Paul-on játszottam, aztán egyszer megjelent egy kissrác valami teljesen noname gitárral, benne Seymour Duncan hangszedőkkel. Simán leszólta az én Gibsonomat...
A Cort-ok többségében pedig Seymour Duncan hangszedő van, ezért mondtam éppen a Cort-ot.
"Ha ez a két márka nincs, egyik mai gitár se létezik, persze hogy a tradíciójuk rabjai, ha kitaláltak valamit ami fél évszázada beválik, minek változtatni?"
Persze, igazad van. Ha jól lakunk a zsíroskenyérrel is, akor minek néznénk egyéb élelem után, együk csak egész életünkben azt.
Azért remélem senki nem gondolja azt, hogy amit a Gibson művel x évtizede, az bármi változtatás nélkül még ma is megé 500 ezer forintokat. Ez nagyon súlyos beszűkültségre vall. Jó lenne a modernebb gitárok között nézelődni, mivel magam sem egyszer hallottam, hogy egy-egy középkategóriás Schecter vagy Jackson gitár simán leszól egy Gibsont vagy Fendert.
A Fender stratocaster modellje, az ér valamit. Az a mai napig egy utánozhatatlan hangú gitár. De a többi...
Azzal meg ne is gyere, hogy mennyi country zenész használ telecastert, hiszen ők már csak a zenei stílusukból adódóan is láthatóan rettenetesen konzervatívak. Nem hiszem, hogy pont gitárok terén lennének nyitottak az új dolgokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!