Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogy lehetek híres énekes?

Hogy lehetek híres énekes?

Figyelt kérdés

Szeretnék híres sztár énekes lenni. Hangom van hozzá , de a tehetségkutatók nélkül szeretnék sztár lenni.

Angolom nagyonjó kiejtésben. Hogy induljak neki?

20/f

2012. szept. 18. 21:35
 1/7 anonim ***** válasza:
72%

Rövid válasz: sehogy.

Kilehetne fejteni, hogy miért nem leszel az soha (vagy legalábbis szinte 0 az esély rá), de hogy egy példával jöjjek: youtube-on rengeteg videót találhatsz jó énekesekkel és tényleg jó zenékkel alig pár ezres nézettséggel.

2012. szept. 18. 22:39
 2/7 anonim ***** válasza:

Az élettársam műfordítással foglalkozik és 2014. után meg fog jeleni majd nálunk is egy könyv, amit valami híres amerikai menedzser írt, a címe meg valami olyasmi lesz, hogy "Hogyan lehetünk híresek a zeneiparban előadóként?" vagy valami ilyesmi. Na, ennek egy részét a pár párom fordítja.

Én is beleolvastam a könyvbe és egyet kell értenem az előzővel, hogy majdnem sehogy... Ez a dolog nem olyan egyszerű, mindenre kitér a könyv a saját dalok fontosságtól és tehetségkutató műsorok buktatóján át, a marketingen, imidzsen, előadásmódon, külső megjelenésen, egyéniségen keresztül az olyan műszaki dolgokig, mint a stúdiók működése, koncertek hangosításának részletei, illetve ezek megvalósítása gazdasági számításokkal és mutatókkal igazolva és végül vannak benne olyan dolgok is, mint a zenei divat-stílusok változása, zenetörtének elemzésekkel és hangszer-elméleti, zene-elmélet alapismeretek és zeneszerzési és dalszövegírási ismeretek.

Tuti, hogy kihagytam dolgokat, mert rengeteg minden van benne, valószínűleg majd több kötetben fog megjelenni.

A szerző a könyv végén megjegyzi, hogy aki a könyvben található tudást elsajátítja, az még nem lesz sztár, de nagy esélye van elérni azt, hogy akár több ezer embert is érdekeljen a zenéje és ezáltal felkeltheti nagyobb kiadók és produceri irodák figyelmét. Viszont, ha valaki nem tesz semmi, csak várja, hogy egyszerűen jöjjön valaki és "felfedezze", abból valószínűleg sosem lesz ismert előadó.

2012. dec. 19. 01:20
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Na, előzőnek nagyon igaza van!

Amúgy sztem Ron Smellwood - Knowledge can be taught in the music industry? című algliai cikksorozatára gondol, ami ezek szerint könyv formában is meg fog majd jelleni.

Az első és egyben a legfontosabb dolog, hogy legyenek SAJÁT számaid. Egyrészt a feldolgozásokból könnyen jogi vita kerekedhet még a kezdőknél is, amire volt már számtalan példa, másrészt ha mások számait énekled akkor a közönség óhatatlanul is össze fog hasonlítani az eredeti előadóval és nem a Te saját EGYÉNISÉGEDET fogja alapul venni.

Ez az X-faktorban meg a Megasztárban is nagy probléma, mivel műsor vége után a saját a számokkal csak nagyon kevesen tudnak érvényesülni, de nézettség miatt a műsorkészítők nem kockáztatják meg, hogy csakis vadiúj szerzemények legyenek előadva, mint a régi Táncdalfesztiválokon.

A másik dolog, hogy érts az énekesi "szakma" minden részterületéhez. Pl. nem kell tudnod zenét vagy dalszöveget írni, de azt tudnod kell mi az amit el tudnál énekelni, milyen hangmagasságban legyen, milyen zene és szöveg illik a legjobban hozzád és, ha valaki ír majd neked akkor tudd, hogy mi jó és mi a rossz, azaz mi az ami neked való.

Ezen kívül értened kell alapjaiban véve a különböző hangosításokhoz is. Nem kell tudnod kezelni őket, de azzal tisztában kell lenned, hogy az adott fellépésen mire képes az adott felszerelés és mire nem. Ugyanis ha nem jó a hangosítás és nem hallod rendesen saját magadat a fellpés közben akkor a hamisan fogsz énekelni és közönség nem a hangosítót fogja okolni a sz*r produkcióért, hanem téged. Ugyanez vonatkozik a hangstúdióban a felvételekre is.

Fontos dolog még, hogyha nem zenekarban, hanem szólóénekesként szeretnél érvényesülni, akkor mindenképp szervezz magad köré egy stabil kísérőzenekart és a fél-playbackelést próbáld meg fokozatosan elfelejteni. Az emberek műsort akarnak látni és nem egy srácot, aki "karaoke"-zik. Egy kísérőzenekar már önmagában is egy látvány, ha ez még megspékelitek egy kis füstgéppel, színpadi fényekkel, esetleg projektoros háttérvetítéssel és jól felépített, fordulatos koncertműsorral, akkor a közönségnek még másnap is emlékezetes lesz a fellépésed és nagy esélyjel tetszeni is fog nekik, azaz szívesen elmennék a következő bulira is.

Rendelkezned kell még legalább minimális szervezői képességgel, hogy intézni tud magad körül az ügyeidet. Pl. koncertek szervezése, különböző klubbokban, falunapokon, művházakban, esetleg bárokban, az ezekhez tartozó megfelelő számlák intézése, pl. a szállítási-fuvarozási költségek igazolása. Amennyiben pénzt akarsz elfogadni az éneklésért, akkor ha nem vállakozói engedélyjel, de legalább adószámhoz kötött tevékenységet igazoló papírokat be kell szerezned a legközelebbi adóhivatalban és tudnod kell számlát is kiállítani.

Arról nem is beszélve, ha egy későbbi tv vagy rádió szereplés alkalmával "elfelejtenek" fizetni neked, akkor tisztában kell lenned a téged megillető jogokkal, hogy meg tud védeni magad. Tudnod kell tárgyalni, hogy sponzorokoat szerezz pl. olyat aki olcsó fuvaroz vagy hangosít neked, te meg pl. cserébe reklámfelületet biztosítassz neki.

És még egy nagyon fontos aranyszabály: Minél fentebbről akarod kezdeni, annál nagyobbat eshetsz. Szóval ne félj kis kocsmákban fellépni az első időkben pár üveg sörért. A lényeg, hogy szerezz ismeretséget és fokozatosan lépj feljebb. Minél több fellépésed van, annál több koncert-szervező fogja megismerni a nevedet és egy idő után meghívásokat is fogsz kapni, ahol újabb ismerettségeket köthetsz.

Legyél nagyon bátor, már szinte "pofátlanul" bátor, ugyanis pár éve hallottam, hogy egy alföldi kisvárosba fellépett a Tankcsapda zenekar és már hetekkel azelőtt elkezdték plakátolni, hogy koncert lesz. Volt a kisvárosban egy fiatal kezdő együttes, aminek az énekese megnézte a Tankcsapda honlapján, hogy mi a zenekar menedzserének az e-mail címe, és írt neki egy üzenetet, hogy "csá, mi egy helybeli kezdő banda vagyunk, ha nem hoztok magatokkal előzenekart felléphetnénk előtetek?". A dolog próba-szerencse alapon ment és bevált, a mendzser visszaírt, hogy "Persze, kaptok fél órát előttünk, mondjátok meg milyen színpadi beállításokra van szükségetek." Most képzeld el, egy kezdő kisvárosi együttes több ezer ember előtt zenélhetett, mert volt merszük megkérdezni és bejött.

Persze van más alternatíva is. Jelentkezhetsz az X-faktorba vagy a Voice-ba, és énekelhetsz hétvégén karaoke kocsmákban, hátha valaki "felfedez". De ahogy az előző is írta jobb tenni is valamit a siker érdekében, meg te is említetted, hogy ezt nem szeretnéd.

Amúgy én tavaly előtt fél évig dolgoztam egy lemezkiadó cég, gazdasági irodájában asszisztensként. Ott összehaverkodtam néhány zeneszerzővel, szövegíróval és producerrel. Ha írsz nekem privátban, szívesen megadok pár e-mail címet és telefonszámot és ha tényleg jó vagy, akkor biztos vagyok benne, hogy ők legalább részben tudnak majd neked segíteni, az álmod megvalósításában. :)

2012. dec. 19. 02:37
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Nah, ezt szeretem a Gyakorin, amikor nemcsak az off-olgatások és az okoskodások mennek, hanem tényleg hasznos választ adnak és érdemben felajánlják a segítségünket!

Kérdező neked szerencsés napod van. :D

Második voltam!

2012. dec. 19. 03:04
 5/7 XYZstb.blabla válasza:
100%
Hát azért a semminél mindenkinek nagyobb az esélye... Szerintem hogyha eléggé akarod meg tudod csinálni! Most jön az hogy hát ez a retaldált optimista meg mit irogat. Csak 17 vagyok de 9 éves korom óta éneklek. Ha engem kérdezel meglesz ha szeretnéd :)
2017. nov. 26. 19:42
 6/7 anonim ***** válasza:
Sztár lettél vagy csak azt hitted?
2023. márc. 15. 19:47
 7/7 anonim ***** válasza:
Az lettél már vagy csak gyermeki álom és azt hiszed meghódítottad a világot?
2023. márc. 15. 19:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!