Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogy lehet egy dalhoz akkordok...

Hogy lehet egy dalhoz akkordokat kitalálni?

Figyelt kérdés
Tegyük fel, hogy van egy dal, amit gitárkísérettel szeretnék énekelni. Hogyan lehet kitalálni, hogy milyen akkordokat pengessek a nóta alá?
2009. júl. 22. 17:19
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Gyakorlatilag akármilyen akkordot pengethetsz alá, de a bontott akkord ugyanolyan skálán legyen mint a dal.
2009. nov. 15. 19:13
 2/4 A kérdező kommentje:
Én ezt értem, de hogyan lehet a számomra legoptimálisabbat megtalálni? Próbáljam ki egyenként mindet? És honnan tudom, hogy az adott dal milyen skálán van?
2009. nov. 15. 20:00
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Innnentől a fantáziádra van bízva, minden akkorddal máshogy hangzik. Az egyikkel lehet hogy vidám hangulatú lesz, a másikkal szomorkás, stb. A skálát meg nehéz meghatározni (legalábbis számomra). Én úgy csinálnám hogy olyan hangokból raknék össze akkordokat amilyenek a dalban vannak. De ez csak az én józanparaszti elképzelésem:)
2009. nov. 15. 20:08
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld meg eljátszani a dallamot a gitáron. A hangsor, amit így kapsz, egy (vagy több) skálához igazodik. A skálákat viszont meg kell tanulni, nincs mese. Az akkordot fel kell építeni a dallamnak arra a hangjára, ahol úgy érzed, hogy akkordváltás van. Vannak dúr-, moll-, szűkített-, bővített- és félszűkített akkordok. Az elején elég az első 2-vel foglalkozni. Ezek lehetnek 7-es, major7-es, 6-os, 9-es, 11-es, 13-as stb... Ezeket is meg kell tanulni, hogy hogyan épülnek fel. Egy dúr akkord az alaphangra épített nagytercből és tiszta kvintből áll. A moll ugyanez, csak kicsi a terc. Egy moll7-es pl az alaphang, a rákerült kis terc, tiszta kvint és kis szeptim. Stb, írd be a google-be, hogy akkordok szerkezete. Ha ezeket tudod, és tudod, hogy hol milyen hang van a gitáron, akkor már csak próbálgatni kell, hogy az a hang, ahol az akkordváltás van, milyen akkordokban lehet jelen alaphangként, tercként, kvintként, stb. Sok sikert!
2009. nov. 16. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!