Honnan tudhatnám meg, milyen az igazi hangom?
Ha éneklek csak úgy magamban, akkor átlagosnak hallom, bár a hangokat azért 95%-ban eltalálom.
Ha úgy éneklek, hogy egy adott szám szól közben (nem karaoke, hanem úgy rendesen), akkor nagyon jónak hallom.
Ha ez utóbbin felbátorodva felveszem az éneklésem, és visszahallgatom, akkor viszont a falra tudnék mászni, annyira szörnyű.
Nincs profi mikrofonom meg hangrendszerem, csak egy egyszerű videotelefonáláshoz való, az is régi...
Egyszer olvastam valahol olyat, hogy két A!-es papírt kell a fülünk elé tenni, és úgy meghallgatni, mert az az igazi. Én ezt megcsináltam, úgy megint nem rossz annyira.
Mások előtt csak ritkán éneklek, mert szégyenlem a hangomat, de ha mégis előfordul, meg szoktak dicsérni - viszont nem vagyok benne biztos, hogy nem csak azért teszik-e, hogy ne bántsanak meg.
Honnan tudhatnám meg, hogy valójában milyen a hangom?
Nem csak úgy, hogy jó vagy rossz, hanem hogy azt halljam vissza, amit mások hallanak.
Az A4-es papírokat felejtsd el. Mások a hangodat direktben hallják, úgy, ahogy a hangképző szerveid továbbítják a hangrezgéseket a külvilág felé. Te a saját hangodat legnagyobb részben a csontvezetésnek köszönhetően hallod, azaz a csontjaid, a koponyád vezeti a hangodat, és ezt a rezgést a hallószerveid érzékelik. Sarkítva: mások azt hallják, ami kifelé megy, te azt hallod, ami befelé megy. Az A4-es lapok nem változtatnak ezen a tényen, legfeljebb még hozzáadnak egy természetellenes szűrőhatást azokhoz a hangokhoz, amiket a falakról, tárgyakról visszaverődbe hallasz, így még távolabb leszel attól, amit mások hallanak.
Sajnos az egyetlen módja annak, hogy azt halld, amit mások, az egy teljesen lineáris felvételi lánc kiváló minőségű mikrofonokkal (a többesszám nem véletlen: kettő mikrofon a legideálisabb erre a célra egy speciális sztereó elrendezésben). Ilyenhez az emberek nagyrészének nincs hozzáférése, de stúdiókban elérhető a technika, és egy stúdió óradíját egy egyórás felvétel erejéig akár te is meg tudod fizetni. Igaz, hogy itt egy hangmérnök előtt kell énekelned, de megéri a macerát, mert ennél közelebb sosem fogsz kerülni ahhoz, hogy halld a saját hangod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!