Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » (Jazz) akkordokat gitáron...

(Jazz) akkordokat gitáron hogy érdemesebb tanulni?

Figyelt kérdés

Szóval nem a dúr-moll-szeptim, vagy akár a nónakkordokra gondolok, hanem pl egy ilyenre, hogy dm9b13, és az ilyen összetettebb akkordokra, akár alterált hangokkal is. Szóval ezeket úgy érdemesebb tanulni, mint ahogy a kezdők szokták a sima hármashangzat akkordokat, hogy megtanulja hogy fogja le, és fogalma sincs, hogy melyik hang mi az akkordon belül, vagy tanuljam meg, hogy hogy épül fel pl egy dm9b13 hang, és gyorsan kikeresem az ujjaimmal azokat a hangokat, és előbbutóbb úgyis annyira rááll majd az agyam, hogy egyből meglesznek úgyis? :D Lehet hülyén kérdeztem, de remélem érthető. Főleg aki játszik jazzt gitáron, az ő véleményére lennék kíváncsi, hogy ő hogy tanulta meg az akkordokat. Azért merült fel ez bennem, mert egyrészt elég sok ilyen jazz akkorddal úgy találkozok, hogy van benne üres húr is, szóval nem lehet megoldani, hogy barréval csúsztatom feljebb a fogólapon, másrészt meg annyi millió variáció van :D Vagy azért van sok olyan jazz akkord, amit úgysem fogok használni, mert jazz kottákban sem nagyon találkozik vele az ember?

Köszönöm a válaszokat:)

2012. ápr. 11. 23:27
 1/6 anonim ***** válasza:

Mindenképpen a második megoldás a nyerő.

A jazz nem pop. Tudni kell mit játszol és miért.

Eleve a szólózáshoz is nagyon fontos lesz, ha csak a formát tudod, de fogalmad sincs mit fogsz le, akkor már ott megbukott a dolog, hogy honnan tudnád milyen skála passzol hozzá.

2012. ápr. 11. 23:47
 2/6 anonim ***** válasza:
Mindenképpen úgy, hogy tudnod kell, melyik skálafok hol található. Mondok egy példát: Am7 - 5 X 5 5 5 X, ahol ugye az egyes fokok: R - X - 7.- 3.- 5 - X (vagy R). Ha az 5. fokot egy bunddal lejjebb játszod (5 X 5 5 4), akkor Am7b5 akkordot kapsz. Jazz-ben a lényeg a 3.(dúr vagy moll) és 7. fok (maj7-es vagy domináns 7-es). Az alaphang és a kvint nem fontos, csak ha van "szabad" ujjad a megszólaltatására.
2012. ápr. 12. 07:16
 3/6 anonim ***** válasza:
Ja, és a jazz kottákban általában az alap akkord van csak feltüntetve, a többi a zenészen múlik, aki előadja. Pont ez benne az érdekes. :)
2012. ápr. 12. 10:39
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat:)
2012. ápr. 15. 21:32
 5/6 anonim válasza:

pl az szerintem jó módszer ha ezekben a "gyökalatt x" akkordokban keresel akkordokat pl Egy cmaj7-ben van egy e moll 3-as hangzat meg van benne vagy hogy ha már egy 9-est hozzáraksz akkor már van benne egy G-dúr is.én azt csináltam hogy kikerestem a jazz akkordok fajtáit (4-es,5-ös,6-os,7-es hangzatok) és fölé írtam hogy milyen hármashangzatok szerepelnek abban az akkordban) szűkök és bők is elő szoktak fordulni azt is érdemes odaírni, és akkor ha akkordozol nagyon nem nyúlhatsz mellé meg persze fordításaik és enharmonizációk pl ha van benne egy Eb dúr hármashangzat akkor van benne D# is .egy nagyon jó akkordtáblázat könyv a Ludvig féle

[link] érdemes megvenni de ha küldtök üzenetet az e-mail címekkel akkor feltöltöm az akkordokat amik benne vannak C alapról.

2015. szept. 12. 12:41
 6/6 anonim válasza:
mármint bescannelem és elküldöm e-mailben
2015. szept. 12. 12:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!