Valaki megtudná mondani, hogy hogy jött ki C szűkített és bővítettre ez? Mert nem igazán értem. :/
bővített: C E gisz C
szűkített: C disz fisz A C
ehhez a hangközöket és a hangzatok felépítését kell megértened :D
a bővített az stimmel, alaphang+nagyterc+még egy nagyterc. az így épül fel.
Ugye C-re nagy terc felfelé egy E, és E-re nagy terc pedig Gisz hang. Ez a három hang már bővített hármashangzatot ad ki. A +1c az alaphangot erősíti, de anélkül is teljes a hármashangzat
Szűkítettnél pedig kisterceket építünk egymásra. C hangra kisterc egy Esz hang (és nem disz, hiába enharmonikusak, az attól még Esz hang, mert van különbség:)), Eszre kisterc pedig Gesz hang (ez pedig a fisszel enharmonikus). Szóval C-Esz-Gesz, ez egy szűkített hármasangzat. ebbe a hármashangzatba nem is kell A hang, 3hang adja ki a hármashangzatot:)
Ha van kérdésed, válaszolok!
köszi a segítségeket:) Még annyira nem tiszta kép, de javult..
Bővítettnél miért gisz lesz a CE után és nem A? A nagyterc nem 2 keresztesből áll? Akkor miért ott ér véget a sor?- ez így hülyén hangzik..
És szűkítettnél is miért esz lesz D helyett, meg gesz F helyett, ha azok kistercek és ott csak 1 kereszted van? Meg mi az az öt fokos? Elakadtam egy kissé..:)
C-E az nagyterc hangköz (4 félhang). Ha kiszámolod, az E-re rakott nagyterc Gisz. Ha G lenne, akkor az már kisterc, vagyis sima C dúr. Az 1 kereszt a felemelt G-re utal (A sima C dúrhoz képest): C#5 vagy C+5.
Szűkitettnél pedig a C-Eb kisterc (3 félhang), a Eb-Gb és a Gb-A szintén.
Az ötödik fok az a skála ötödik hangja (C esetében G)
.
Én meg úgy tanultam, hogy
nézzük a hangokat módosítás nélkül :D
Ugye, C, D, E, F, G, A, H,
Alapból a szomszédos hangok között ugye szekundlépés van. Az E-F, és a H-C hangok között van kis-szekund, összes többi között nagy szekund. Kicsiből nagyot úgy lehet csinálni, hogy vagy az alsót leszállítod félhanggal, vagy a felsőt megemeljük félhanggal. Nagy szekundból kicsit meg pont fordítva, felsőt kell leszállítani, vagy az alsót felemelni:) Ez ugye eddig egyértelmű
És mi annak idején zenesuliban összeraktuk, hogy melyik hangköz milyen lépésből áll. A kis-tercet úgy építjük, hogy az alaphangra építünk egy kis és egy nagy szekundot. (sorrend természetes mindegy, hisz a két "szélső" hangokat nézzük:) Tehát, pl C-re kistercet akarsz építeni, nézed a szomszédos hangokat, mellette van egy D, ami ugye nagyszekund a fent leírtak alapján, következő hang E, az ugye megintcsak nagyszekund, ezért le kell szállítani a felső hangot, így az E-ből Esz hang lesz.
Lehet hogy túl szájbarágósan írtam le, csak ez most kijött belőlem..:D nem jobb ez a "számolgatás" mint a kowaxosé, csak máshonnan közelíti meg a dolgot. zongoristáknak pl szerintem így jobb, mint a félhangokat számolni, de igazából lényegtelen, mert amikor belerázódsz, valaki aztmondja neked, diszre melyik hang van felfelé kisterc távolságra, egyből rá fogod vágni, hogy fisz, mert összeállnak a fejedben a dolgok:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!