Mi a különbség az aktív és a passzív elektronikájú basszusgitár között? Melyiket érdemesebb megvenni?
A gitároknál kétféle hangszedő terjedt el. A piezzo és a mágneses hangszedő. Nem tudom, hogy előbbit egyáltalán használják-e a basszusgitárnál. A mágneses hangszedő az indukció elvén működik. A vasmag köré tekercselt "dróton" elektromos energia indukálódik a fém húrok mozgása által. Az így keletkező elektromos impulzusok kerülnek felerősítésre az erősítőben.
A rock zenészek mindig nagy hangerőt akarnak. Rájöttek, hogy ha erősebb mágnest, több tekercset használnak, akkor nagyobb jelet fog leadni a hangszedő. Ennek viszont ára van, ugyanis a hangszedőben lévő mágnes hatással van a rezgő húrra, és tompítja annak szabad mozgását. Nem lesz lecsengése a hangnak, rosszabb esetben hamis lesz a hangszer.
Itt jön a képbe az aktív elektronika, ahol a hangszedőből érkező jelet egy kis teljesítményű erősítőn vezetik át. Előnye, hogy a mágnesnek nincsen akkora hatással a húrok mozgására, valamint a hangszínszabályozás sokkal jobb lesz. Hihetetlen mélyeket lehet vele megszólaltatni. Hátránya, hogy az aktív elektronika erősítő része önkéntelenül is színezi hangot. Én egy Ibanez BTB 404-en játszottam. Azt az igazi csattogós sound-ot sosem sikerült rajta megfogni, viszont mindig volt alja a zenének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!