Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Szerintetek van értelme...

Szerintetek van értelme szintetizátort vennem?

Figyelt kérdés

Elég régóta zongorázok már, de szeretnék egy szintetizátort, mert egyrészt akkor a szobámban lehetne, meg ugye bármikor tudnék úgy játszani, hogy nem zavarok senkit (halkan, vagy fejhallgatóval), meg nem tudom, valahogy ha nem klasszikust játszok, akkor szívesebben csinálom szintetizátoron, mint zongorán, meg ugye sok mindent be tudok állítgatni...

(Amúgy ha nem derült volna ki, van itthon zongoránk.)

Mondanátok nekem érveteket, ellenérveket?

15/l

2011. febr. 6. 12:38
 1/7 anonim ***** válasza:
Attól függ milyen irányba akarsz elmenni. Mert ha pl. a power metal érdekel(sarkított példa, de érted kb.) akkor megéri a torzítók és egyebek miatt. Vagyis azt mondom, nézd melyik kiegészítő vagy szolgáltatás kell neked, ha nincs olyan amire szükséged van ahhoz hogy olyan IGAZI zenét játssz, akkor nem éri meg, a zongora is megadja azokat a lehetőségeket.
2011. febr. 6. 12:48
 2/7 anonim ***** válasza:

Nem igazán vágom, hogy az első miről beszél. Mármint hogy milyen IGAZI zenéről, meg mivan egyáltalán. Attól függetlenül, hogy a zongora is billentyűs hangszer, nicns sok köze a szintetizátorhoz. A szintetizátor nem digitális zongora. Hanem szintetizátor.

[link]

Összefoglalva. Nem is csak billentyűs felülettel ellátott szintik léteznek, hiszen a szintézis lényege az, amit a neve sugall: neked kell létrehoznod a különböző hangzásokat. Itt már nem csak olyan szinten kell remekelned, hogy értessz a billentyűkhöz, hanem már alapvetően a hangzások programozása közben (alapvető hullámformák, LFO-k, ADSR, filterek...) is törekednek kell arra, hogy komplex, egyedi hangzást hozz létre. Amihez természetesen sok kísérletezésre és fantáziára van szükség.

http://www.youtube.com/watch?v=qV_VxEAXXDU

Itt mondjuk egész jól lehet látni, hogy a lehető legegyszerűbb szintetizátoron, egy viszonylag egyszerű hangzás összerakásához is eléggé kell tudni, hogy egyes hangok hogyan épülnek fel, és mi mire jó.

Kicsit konkrétabban a kérdésre válaszolva: érdemes lehet hangprogramozást tanulnia annak, aki már otthon van a zongorában velemelyest. Hiszen ha billentyűkkel alapvetően képes vagy élvezetes zenét csinálni, akkor az egyedi hangzásaid ezt természetesen hatványozhatják.

2011. febr. 6. 13:31
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszi, most már kicsit jobban értem, és máshogy látom az egészet, így ezek után elég bután hangozhatott a kérdése. :)

Első: én se teljesen értem, hogy mit akartál mondani ott az IGAZI zenével.

Második: Ennek még jobban utána tudok olvasni valahol? Úgy kitanulmányoznám a témát... na majd keresek valamit.

És akkor ha csak zongorázgatni szeretnék, arra van az elektromos zongora, igaz? Ja, csak ha már veszek, akkor már inkább egy szintetizátor, mert akkor ebbe a témába is bele tudok merülni. Az jó lenne, csak hát annyira nem olcsó egy jó szintetizátor... na még gondolkozok, köszönöm a segítséget. :)

2011. febr. 6. 18:20
 4/7 anonim ***** válasza:

Akkor elmondod nekem, hogy mit akart mondani az igazi zenével? Mert ezt csak ilyen sznob okoskodásnak érzem, hogy bizonyos műfajokat (ami neki nem tetszik), azt szimplán nem tart igazi zenének. Ami abszurd kissé.

Visszatérve a szinti témához:

Alapvetően három féle eszközre gondolhattál a kérdés feltételekor. Az egyik a szintetizátor, amiről az előbb írtam. A másik a kísérő-autómatikás billentyűzet, ami hangmintákat tárol, nem szintetizál (ilyet használnak a haknisok, van rajta zongora hang, fúvósok, vonósok, meg minden rosseb, de általában baromira műanyag hangja van). A harmadik pedig a digitális zongora, ami végülis ugyanolyan, mint a zongora, csak nem akusztikus, meg mondjuk van rajta visszhangosító, meg ilyen apróságok.

A szintetizátor rengeteg műfajban hasznosítható, a kísérő-autómatikás cucc inkább tényleg csak tanulásra jó (mert olcsó) a mulatóson kívül, de mivel neked van zongorád, szerintem nem volna rá szükséged, a digitális zongora meg tényleg akkor klassz, ha csak rendesen zongorázni akarsz, de csendben. Mindenféleképpen tegyél fel itt kérdést, mielőptt vásárolsz valamit. Biztos tudnak páran (én mindenképpen) tanácsot adni, hogy milyen árkategóriában mi hogyan.

2011. febr. 6. 19:08
 5/7 anonim ***** válasza:

"Akkor elmondod nekem, hogy mit akart mondani az igazi zenével? Mert ezt csak ilyen sznob okoskodásnak érzem, hogy bizonyos műfajokat (ami neki nem tetszik), azt szimplán nem tart igazi zenének. Ami abszurd kissé. "

Első vagyok.

Az igazi zene az, amikor mondjuk elkezdesz játszani, és belül érzed, hogy "na ez AZ" elkapod a ritmust, és többször egymásután lejátszod/elénekeled/eldúdolod/eldobolod bármi. Az az igazi zene, aminek a ritmusát rögtön felismered, amiben még a csönd is egyedi számodra.

2011. febr. 6. 19:13
 6/7 anonim ***** válasza:
Na, köszönöm. Így már értem is, ott az eredeti szövegkörnyezetében. És igaz is. Kérdező, el kell döntened, hogy mennyire szeretnél olyan zenét játszani, ami szintetizátor alapú. De a szintetizátor meg igazából egy olyan sokrétű hangszer, olyan sokféle módon lehet használni, hogy el nem tudom képzelni, hogy valaki ne tudjon vele kedvére való zenét létrehozni. Főleg ha valaki mondjuk ismerős komolyzenében. Mert én szintén zongoráról mentem át szintetizátorra, és teljesen természetesen jöttek mindenféle ambient témák. De tényleg. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mivel te magad tervezed meg a hangokat, a textúrákat, ezért akármit ki lehet hozni belőle.
2011. febr. 6. 19:19
 7/7 A kérdező kommentje:

Ja, így már én is értem, köszi.

Mindkettőtöknek nagyon köszönöm, tényleg eszméletlen sokat segítettetek. :D

2011. febr. 6. 20:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!