Van még olyan ember rajtam kívül aki gyűjti az eredeti heavy metal cd-ket? Nekem kb.4000 db van. Várom hasonló emberek válaszát.

Én meg tényleg a 2. válaszoló vagyok :)
Sajnos igaz, hogy most nincs összetartás... 22 éves vagyok, benne vagyok, látom. Egy időben volt rá lehetőségem, hogy koncerteket szervezzek, így megismertem zenészeket, köztük olyanokat is, akik tényleg ismert zenekarokban játszanak évtizedek óta. Hihetetlen, miket hallok tőlük, hogy mi megy szakmán belül is. Amire ők maguk is mondják, hogy régen nem volt így.
A rajongók közül meg sokan nem becsülik meg az értéket. Meg a minőségre se adnak. Olyan lerontott minőségű mp3-akat hallgatnak, hogy az hihetetlen. Ami ettől is rosszabb: sokan meg sem hallják, hogy mennyi minden kiesik azokból. A koncertek is sokaknál csak arról szólnak, hogy jól berúgjanak és pogózhassanak. Kivétel persze akad bőven, de mégsem a többség. Egyre kevésbé van kedvem koncertekre járni, mert hihetetlenül primitív emberek vannak. Sokszor már kapunyitás előtt csont részegek. Egyesek még meg is lopják a kedvenc zenészüket, csak hogy valami ereklyéjük legyen tőle (sajnos ez teljesen komoly!).
Bocsánat, hogy kicsit hosszú lett, de ez most kikívánkozott belőlem. Remélem változni fog a helyzet. Végül is, mi tehetünk ellene. Főleg az én korosztályom és akik utánam jönnek. Én igyekszem.

Az mp3 letöltést én sem ítélem el. Nekem itt azzal van a gondom, hogy azon belül milyen minőségűt képesek hallgatni (128 kbps és alatta lévőt tölt le, mikor le tudna egy 320 kbps-t is), és ezek után elítél egy zenekart vagy albumot. Ha van lehetőség a jobbat választani, ráadásul ingyen, akkor miért nem teszi? A különbséget kb. úgy tudnám érzékeltetni, mintha választani kéne egy többszörösen másolt, koncerten készült kalózfelvétel (na jó, ez a 128-asra még nem érvényes, amennyiben eredeti CD-ről lett begrabbelve) vagy egy eredeti kazetta közül úgy, hogy mindkettő ingyen van. A kalózfelvétel lett a szerencsés nyertes, majd a meghallgatása utána a zenekart le lesz hurrogva, hogy milyen pocsékul játszik. Közben a fele hang kiesik, amit játszottak.
Én csak a ritkaságokat töltöm le rossz minőségben, mert azoknál sokszor nincs választási lehetőség.
Magyarországon a rockzenekarok nem csinálnak pénzért újabb albumokat. Nem keresnek vele annyit, hogy megérje. 1 kivételt tudok, akik jól megélnek belőle: a Tankcsapda, de róluk mindenki tudja ezt. Bár ők is inkább a koncertekért elkért horribilis összegekből élnek. Külföldön meg lehet élni belőle, de szerintem a nagy zenekarok többsége, mint pl. az Iron Maiden, nem a pénzért zenél és ad ki újabb albumokat.
Amúgy én szívesen elbeszélgetek bárkivel bármiről, kortól és nemtől függetlenül.

Azért vannak olyan zenekarok, akik tudnak változtatni, és sikeresek maradni egyszerre ( http://www.youtube.com/watch?v=1I5aa8roEf4). Szerintem a változásra szükség is van. Ha valami egyszer jól sikerült, akkor az jó, de ami azt majmolja, már csak rosszabb lehet.
A másik meg az eredeti cd vásárlás. Én szívesem támogatnám a nekem tetsző zenekarokat a pénzemmel, de tudom, hogy egy cd árából a zenekar 10%-ot se kap meg. Akkor már inkább elmegyek a koncertjükre a lemez árából.
De érdekes ez az üzletpolitika. A Nine Inch Nails "The Slip" című lemeze volt az, ami toplistás eladású lett az amazonon letölthető formátumban (tehát a pénzért csak letölthetted a számokat, fizikai lemez nem járt), annak ellenére, hogy a megjelenéstől a mai napig letölthető ingyenesen és legálisan vagy 5 féle formátumban az együttes oldaláról. Tehát ingyen adják, mégis profitálnak belőle.

A zene letöltéshez kapcsolódva:

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!