Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » A zenetanulásban, ritmustanulá...

A zenetanulásban, ritmustanulásban mi a hangja a lukas és pöttyös hangoknak?

Figyelt kérdés

Hang alatt azt értem, hogy van a tá és a titi (vagy szétesve a kis szárnyas ti), ami az ő hangjuk, akkor a pöttyös meg a lukas ritmus jeleknek mik a hangjuk?

Persze száz éve az iskolában tanultam, de nem emlékszem, bocsi, és most a Duolingon tanulok zenét, amit nagyon élvezek, hogy tulajdonképpen a folyékony kottaolvasásra tanít, meg a zongora alapjaira, és bár nagyon nehezen megy nekem, vszeg túl sok érzékem vagy tehetségem nincs hozzá, mégis élvezem, ahogy látom a haladásom, és pl. a lukas meg a pöttyös hangokat keverem, bár rémlik, hogy a lukas az egy teljes hang, az hosszabb, akkor tán a hangja is tááá (?), azaz négy negyed? Ahogy kérdezem kezdenek derengeni iskolás emlékeim...

Viszont akkor a pöttyös, az meg rövidebb, nem? Vagy mit csinál a pötty a hanggal? Az nem fél hang értékű...? Akkor táá talán a hangja?

Mert a tá negyed hang, akkor a ti meg nyolcad, ugye?

Matek a zenében, pff... :)

Szóval jól válaszoltam a saját kérdésemre vagy vmi nem stimmel?

ma 08:45
A kérdező szavazást indított:
Pontosan úgy, ahogy leírtad.
Nem pontos minden, amit leírtál, már írom is, hogy mi nem helyes
Egyéb, kifejtem
2 szavazat
 1/2 A kérdező kommentje:

A pötty tulajdonképpen azt mondja a tának, hogy maradj még egy kicsit, hiszen te, tá egy negyed hang vagy, de tessék, itt egy pötty neked, így lesz fél hang belőled, tából táá?

Ugye...?

Jól emlékszem még a zenei általános iskolából, fú, vagy harminc éve...?

Ja, és a Duolingo nem magyarul tanít zenét, és nem is a magyarázás az erőssége, hanem a gyakorlat teszi a mestert jelszó inkább, én viszont szeretnék mindent jól megérteni tanulás közben is! :)

ma 08:48
 2/2 anonim ***** válasza:

Talán ez segít:

[link]

Egy taktus a tá, azt hívják negyednek, mivel a legtöbb zenében négy ilyenből áll egy ütem. A kottában minden ütem végén ott egy ütemvonal, a legelején meg az előjegyzés a kulcs mellett (vagy egy törtszám, vagy egy C betű-szerű, ami a 4/4, az "alap")

A lyukas tá az a tá-á, vagyis a KETTŐ negyed, a szár nélküli lukas az egész, azaz NÉGY negyed, vagyis tá-á-á-á.

Az ennél rövidebb a nyolcad, azaz ti, és azt is bonthatjuk tizenhatodokra, vagy akár még tovább. Ezek a zászlósok, amiket össze szokás kötni, ha többen vannak egymás mellett.

Ha van a kotta feje mellett egy pont, az egy nyújtott hang, vagyis igazából egy másfélszeres szorzó. Ha egy tá-á mellett van, akkor az 3 negyedhangnak felel meg, vagyis tá-á-á. De a pont kerülhet akár ti mellé is, akkor értelemszerűen 3 nyolcad hosszú lesz.

Például a magyar népdalokban is gyakoriak ezek a nyújtott, éles ritmusok.

[link]

ma 11:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!