Nem gondolnám, h globálisan sikeres, max. a tinik körében van egy szelet, amit meg tud érinteni.
Én az éppen aktuális tini-fejő eszközt látom benne.
Megtervezett, mesterséges, imidzs-menedzselt műbandák, drótokon rángatva, a lehető legnagyobb profit beszedése érdekében.
A szokásos tini történet.
Nem értek egyet azzal, hogy a K-pop sikere csak a tinik körére korlátozódik. A globális hatása tagadhatatlan: elég csak megnézni, hogy a legnagyobb K-pop bandák – például a BTS vagy a Stray Kids – koncertjei világszerte sold outok. Az érdeklődés rendszeresen sokszorosával haladja meg a jegyek számát, és ez nem csak Ázsiára korlátozódik, hanem Európára, Amerikára is. A rajongótábor elképesztően sokszínű, életkor és földrajzi határok nélkül.
Azt sem értem, honnan veszik néhányan, hogy a K-popot csak tinédzserek hallgatják. A rajongói bázisban rengeteg felnőtt és idősebb ember is megtalálható, akik ugyanúgy értékelik a műfajt – csak talán kevésbé aktívak a közösségi médiában, mint a fiatalabb generáció. Én például 30 éves vagyok, és a K-pop számomra ugyanolyan értékes, mint bármely más művészeti forma.
A “mesterséges, imidzs-menedzselt műbandák” kifejezés is félrevezető. Az idolok hihetetlen mennyiségű munkát és energiát tesznek a teljesítményükbe, legyen szó éneklésről, táncról, vagy akár saját dalok írásáról és produkálásáról. Nyilván vannak iparági szabályok és keretek, de ettől még az értékük nem csökken. Ez igazából minden szórakoztatóipari műfajra érvényes, akár Hollywoodról, akár más zenei piacokról beszélünk.
A K-pop sikerét pedig nem lehet elintézni annyival, hogy “aktuális tini-fejő eszköz”. A műfaj összetettsége, a kultúrák közötti hidak építése, valamint az a szintű rajongói elkötelezettség, amit a közösség felmutat, egyedülálló. Szóval, mielőtt valaki ennyire leegyszerűsítene egy globális jelenséget, érdemes lenne jobban megismerni, mi áll mögötte.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!