Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Milyen bakelit lejátszót...

Milyen bakelit lejátszót lenne érdemes vennem?

Figyelt kérdés
Egy Airbnb-s szálláson találkoztam idén nyáron egy bakelitlejátszóval és jópár lemezzel. Megtetszett a hangulata, hangzása, szívesen beszereznék én is egy lejátszót és pár lemezt a nappalimba. A lejátszóra maximum 150.000 Ft-ot költenék, az sem baj, ha olcsóbban megúsznám. Ennyi pénzből melyik lejátszót lenne érdemes megvásárolni? Mely specifikációkra lenne érdemes figyelni vásárláskor?

#bakelit #lemezlejátszó #Vinyl hanglemez
nov. 24. 11:46
 1/3 anonim ***** válasza:

Semmiképp se vegyél minden-egybe lejátszót. Azokat úgy kerüld, mint a véres húst.

Ami kell:

- lemezjátszó,

- előerősítő,

- erősító,

- hangfalak.

Ezek közül nem baj, ha némelyik egybe van építve.

Például:

- lemezjátszó beépített előerősítővel + meglévő otthoni erősítő, hangfalak;

- lemezjátszó + meglévő otthoni erősítővel, beépített előerősítővel (phono bemenet) + hangfalak;

- lemezjátszó beépített előerősítővel + aktív hangfal.

Amire lemezjátszónál érdemes figyelni: cserélhető hangszedő, állítható tűnyomás. Ha ez megvan, akkor már jó eséllyel egy olyan készüléket nézegetsz, ami nem fogja tönkretenni a lemezeidet.

Az már egyéni preferencia kérdése, hogy automata vagy manuális, dörzs-, szíj- vagy direkthajtás, hány fordulatszámot tud.

Ne tévesszen meg a sok marketing bullshit, meg az esetleg ismerősen hangzó márkanevek: a szar az szar, akkor is, ha Akai vagy Pioneer van rá írva.

Az Audio-Technica AT-LP120 például egy kiváló kezdő lemezjátszó.

Fogják neked ajánlani az Audio-Technika LP60-at is, de azt felejtsd el: fullautomata játékszer, ahogy a Sony, Pioneer, tudjaördögmimég ugyanolyan készülékei. Kínai fröccsöntött játékszer, különböző márkanevekkel felcímkézve. Az LP120 viszont már egy kimondottan jó belépő lemezjátszó.

Ezen kívül a Pro-Ject, a Fluance, Rega márkákra érdemes odafigyelni, de természetesen az ismert hifi gyártóknak (pl. Sony, Technics, Pioneer, Denon, Marantz, stb.) is vannak jó készülékeik.

További lehetőség a használt készülék. Nyilván jóval olcsóbb mint újonnan, és ha rendben van, akkor semmivel nem rosszabb egy negyven éves lejátszó mint egy vadonatúj. A bluetooth, USB meg hasonló marhaságok úgysem kellenek...

nov. 24. 12:45
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
nov. 24. 17:48
 3/3 anonim ***** válasza:

Helo!

Ha mindent meg kell venned, és újat vennél, akkor sokkal többe fog kerülni, mint 150000ft.

Én 2 2023 novemberében vettem az én szettemet és csak az előerősítő és a lejátszó 250000ft volt (úgy, hogy valamiért a lejátszó hihetetlen mód nagyon le volt árazva egy online boltban).

A hangfalamban volt erősítő, így tudtam "spórolni".

Előerősítővel ellátott lejátszót csak akkor vennék, ha tudod, hogy neked az tényleg elég lesz, és nem akarsz fejelszteni, esetleg jobb hangminőséget elérni (Reganak van egy jó előerősítős lejátszója, viszont például az én Regám egy külön előerősítővel jobban szól.

Ha ténysleg csak lejátszó kell és más megvan, én Rega Planar 1-est vennék a helyedben, amit később akár fejelszteni is tudsz.

Szerintem tegyél még hozzá 50000-70000ft-ot és használtan próbálj meg megvenni mindent, íg tudnád a legtöbbet kihozni belőle, mert sajnos erre a hobbira is igaz, hogy van egy olyan pénzbeli határ, ami alá nem éri meg lemenni...

febr. 9. 20:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!