A régi magyar együttesek slágerei (Omega, LGT, Piramis stb.) között miért ilyen sok a nyugatról való átemelés?
#3 Egy dolog inspirálódni, egy másik dolog a más által kitalált zenei témát telibe átemelni, egy harmadik dolog az egészet pofátlanul letagadni.
De amúgy ja, a híres nyugati együttesek is nyúltak, mint a gép (gyakran kevésbé ismert együttesektől).
Kérdező!
Légy szíves írj konkrét példát az említett három együttesre.
Nem a kérdező vagyok, de pár példát én is tudok:
Omega - Varázslatos fehér kő (Uriah Heep - July Morning)
Omega - A hetedik napon (Deep Purple - Fireball)
LGT - A rádió (Chicago - Dialogue)
Kovács Kati & LGT - Az eső és én (Santana - Treat)
LGT - Nekem ne mondja senki (Deep Purple - Mary Long)
Aminél nem vagyok biztos benne, hogy melyik az eredeti, de nagyon nagy a hasonlóság:
LGT - Ő még csak 14 (Black Sabbath - Sabbra Cadabra)
És aminél egyértelmű az inspiráció, de lopásnak azért nem nevezném:
LGT - Tengelykezű félember (Black Sabbath - Iron Man)
#6 Azért a felsoroltak egy része inkább csak inspiráció, vagy akár véletlen egybeesés a műfaj korlátozott formavilága miatt.
Viszont hogy ne csak a magyarokat ekézzük, a listáról a Fireball telibe nyúlja a Warpig nevű nem túl ismert kanadai banda egy évvel korábban kiadott Rock Star című számát.
Kovács Kati & LGT - Az eső és én (Santana - Treat)
Na, ez egy érdekes fogás, nem is ismertem csak a Szabó Gábor féle felvételt pár évvel korábbról (Ami nem jelenti azt hogy akkor már nem volt több éve megírva a dal)
https://www.youtube.com/watch?v=TYR861EAVKo
Tény, hogy a Treat először 1969ben szerepel Santanánál, de nem tartom kizártnak, hogy ezt is Szabótól vette át, akárcsak a Black Magic Woman-t (Szabó - Gypsy Queen).
Szabó és Santana ismerték egymást, dzsemmeltek is együtt többször. simán kinézem, h közös alhoholgőzös, mindenfélefüstös mámorban született ez a dallam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!