Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Kezdő otthoni stúdió setupot...

Kezdő otthoni stúdió setupot szeretnék zenélésre, segítség?

Figyelt kérdés

Ezeket néztem ki:

Behringer C-1 Stúdió mikrofon

Alesis Elevate 3 MKII stúdió monitor

Behringer UMC22 U-Phoria hangkártya

Muzikerről rendelem ezeket, amivel nem vagyok tisztában az az, hogy pl a stúdió monitorhoz kapok alapból kábeleket? Vagy külön kell azt is rendelni? Valamint ahogy néztem XLR kábel kell ehhez a mikrofonhoz, de a külső hangkártyával is kompatibilis az a bemenet?

2023. dec. 12. 14:06
 1/6 anonim ***** válasza:

Kapásból más hangkártyát javasolnék: Focusrite Scarlett 2i2, vagy Line6 UX1/UX2. Mindkettőn van jack és xlr bemenet is, ami nagyon hasznos tud lenni. Nekem az UX1-es hangkártya van meg, amit azért választottam, mert a fizikai cuccon kívül hozzáférést kaptam a Pod Farm nevű szoftverhez, ami gitárerősítőket és ezer más audiotechnikai eszközt tartalmaz. Ezek segítenek kihozni a maximumot a mikrofonból. A Focusrite szerintem alapvetően komolyabb cucc, de ahhoz tudtommal nem jár semmilyen progi, külön kell hozzá vásárolni/letölteni.

Az Alesis-ről annyit tudok, hogy a midi billentyűzeteikhez adnak kábelt, gondolom a monitorokhoz is adnak majd. De ha odatelefonálsz, akkor instant megmondják neked.

Ezen kívül szerintem szerezz be még egy midi billentyűt, mert sokkal könnyebb vele dolgozni.

2023. dec. 12. 23:47
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem vagy kimondottan jó énekes, és emellé ha nincs kezelve a helyiség, akkor tényleg elég aliról egy BM800 is, megfelelő lesz, semmit nem javít a drágább mikrofon, ha az említett két feltétel bármelyike nem teljesül. Az se biztos, hogy azonnal kell mikrofon, ezt persze csak te tudhatod.

Stúdió monitor csak fogja a port, amíg nem kezelt a szoba, gyakorlatilag egy kellemesebb nyitott fejhallgatón jobbat keversz addig. Aztán meg persze szerepet cserél a kettő, csak az mind költség.

Én úgy hidaltam át ezt, hogy semmi mikrofon, a driver optimalizáltsága miatt egy ESI U22XT hangkártyát választottam (na meg a színe is tetszett, Silk mester emlékére), és jó kompromisszumnak találtam egy k240 mk II fejhallgatót: ami ezen jól szól, az már lehet kicsit túl jól is szól minden máson... A basszusokat sima számtechbóti szubon hallgatom, ami egy kis Genius fadobozos, dóm magasas párocskát is hajt, a magasakról első dolgom volt ledobni a dekorációnak szánt műanyagot, azóta egész hihető a beszéd és a gitár. Méltó cucc a kezeletlen szobámhoz. Mikrofont mostanában vettem, BM800, nekem csak ötletelni, vázlatolni, organikusabb valamiket gyorsan samplingelni kell, szinte túlzás ez is, de a rugós kar állvány miatt megérte a tizedárnak hazudott ötödárat black friday alkalmából regisztrált új userrel ezen az új izén, talán Temu vagy mi.

Első komolyabb költésem a szoba kezelése lenne, azzal még ez a mikrofon is sokoldalúbb lenne instant. Rögtön utána egy élhetőbb monitorpár, de a szubot nem vinném sehova: néha bele kell hallgatni, és basszuscsapdákkal annyira nem is vészesen kókány, rá tud mutatni gondokra. Nyilván nem ahhoz kezdem EQzni az alját, inkább egy megbízhatóbb agybadugós akkor már.

A fő, hogy megismerd a cuccaidat, hallgass elemezve minél több zenét rajtuk, úgy lesz esélyed a lehetőségeid maximumán keverni rajtuk. Tényleges basszusmonitorozáshoz külön jól megválasztott helyiség kellene, optimális esetben tervrajzról indulósan, csodásan aránytalan méretekkel, minél inkább nulla párhuzamos felülettel. Persze kicsit vaskosabb fába vágja a fejszéjét, aki oda akar jó csillapítást elhelyezgetni, főleg online informálódásból diy útvonalon, de az biztos, hogy egyszerűbben lesz bőven elég jó, ha minimum az oldalarányok kellően kuszák.

Egy szó mint száz, kezdetnek minél kevesebbet költs, de nyilván minőségen nem spórolunk, főleg nem ilyen párezreket, emellett csak a ténylegesen szükséges dolgokra szorítkozz első körben, lehet arra még költeni később, hajjaj... Tehet sürgőssé egy beszerzést az is, ha nagyon inspiratív a cucc: ezt besorolhatjuk szükségesnek, legalábbis miután kiállt párnapnyi jegelést a projekt, hogy ne legyen impulzusvásárlás semmiképp, tudd hideg fejjel is megokolni magadnak, hogy mit ad hozzá a folyamathoz vagy az eredményhez.

2023. dec. 14. 10:47
 3/6 anonim ***** válasza:
Csatlakoznék egy kérdéssel, nekem Alesis v61 mkII midi kontrollert, egy scarlett solo hangkártyát, de nincs kábelem, amivel csatlakoztatni tudnám, a midit. csak USB kábel van, azt pedig csak a PC-hez tudom csatlakoztatni. DAW-ban szól minden, csak túl nagy a késés a leütések után. Milyen kábelt keressek?
2024. jan. 6. 20:30
 4/6 anonim ***** válasza:
#3 csak USB van rajta, de az jellemzően nem késik. Ellenben ha nincs ASIO driver feldobva a kártyához, vagy ha nem a kártya ASIO drivere aktív a DAW beállításaiban mint kimenet, vagy ha az ASIO buffer nincs ledobva 1024-re vagy inkább alá, akkor persze, hogy késik. Asio4all ha van a gépeden, mehet rá uninstall, csak ront a helyzeten.
2024. jan. 7. 08:51
 5/6 anonim ***** válasza:
Köszönöm szépen, akkor a hangkártya felesleges ezek szerint. Megnézem a beállításokat.
2024. jan. 7. 09:59
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem. A hangkártya gyári ASIO driverét kell használd 256-512 puffermérettel.
2024. jan. 7. 17:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!