Hat lyukú népi furulya esetén az 1. és 2. fok között nagyszekund helyett kisterc van. Lehet így játszani rajta?
Figyelt kérdés
Kaptam nemrég egy erdélyi furulyát, de nem C az alaphangja, hanem H.
A többi elvileg D, E, F, G, A...
Hogy játszak ezen a furulyán C-t?
Vagy a furulya kuka?
Hozzáértők válaszát várom csak :)
Köszi
2023. szept. 30. 09:39
1/8 anonim válasza:
A modern gyári hangszerekhez viszonyítva a hatlyukú furulya hangsora hamisnak tűnik. az 1–2. fok között nagyszekund helyett gyakran kisterc van (a tiszta és az utóbbi hangzású hangszer az első és a második hanglyuk távolsága alapján jól megkülönböztethető: a tisztán szóló hangszernél az első lyukköz nagyobb, mint a többi),
2/8 anonim válasza:
Ott a válasz az első hozzászólásban. Minek van kiemelve?
3/8 A kérdező kommentje:
Kedves hozzászóló: azért emeltem ki, mert még mindig nem világos az a rész, hogy milyen fogással kell akkor az alsó C-t lefogni.
2023. okt. 3. 15:09
4/8 anonim válasza:
#3 egyrészt arról nem szól a kérdés, másrészt nincs olyan sok opció amit ne próbálhattal volna ki anyi idő alatt amennyi idő alatt a kérdést kiemelted.
5/8 anonim válasza:
Ja, bocs, de, szerepel a kérdesben, viszont a linkelt szocikkben ott is van a válasz, de gondolom azt is elolvastad és nem csak az idezett részt, csak nem emlékszel rá (ahogy én sem emlekeztem a kérdés minden sorara), szoval olvasd el meg egyszer! ;)
6/8 A kérdező kommentje:
Én nem találom, a fogáskombináció leírását. Le tudnád írni kedves hozzászóló? Köszi
2023. okt. 3. 15:32
7/8 anonim válasza:
Nem konkretan van, amit tudhatnál ha elolvastad volna. Olvasd el!
8/8 anonim válasza:
Egyebként ha mutatsz egy képet amin egy juhasz egy fogasráblázatot böngész, belinkelek neked egyet. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!