Magyar hip hop különböző korszakai, ki tudnátok segíteni?
Mi alapján lehetne korszakokra bontani a magyar hip hop palettát, milyen jellegzetességekkel, mérföldkövekkel és dátumokkal?
Részemről amit tudok hogy a 90es évek végefele óta hallgatom, az talán vehető még old school időszaknak, Fila rap jam, Dózis, Idő urai, Nks. Aztán ahol változott a stílus és szerintem mérföldkő, az Akkezdet Phiai megjelenések, Rock Steady Beaten eleinte, majd az 1. album. Bobakromeot is ide sorolnám, és utána sokan elkezdték másolni ezt a kész flowt. Nks is nagyot ment még akkoriban, Steve, Jam Balaya első pár album is még 2000es évek 2. fele. Aztán 2010 után sokszor már elkezdett átcsapni koszosabb utcaiból valami másabb modernebbe, Akkezdet 2. album, Punnany Massive Shenkick album. Én bírtam ezeket még nagyon, de addigra túlzottan berántottak már más zenei stílusok is, szóval megmondom őszintén elvesztettem ott 2012 után a kapcsolódási pontomat a magyar hip hop zenékkel totálisan. Pár éve jövögetnek vissza, kissé meglepődtem hogy ilyen popos auto tuneos hangzás meg totál steril beatek lettek azóta. Úgy voltam vele nem is baj akkor a kihagyás. De pár napja nekifutottam még egyszer, elkezdtem újra belehallgatni más előadóktól, és igencsak jó zenéket és flowt találtam! Némileg másabb a hangzás mint a régebbieknél, de nagyon jó cuccok is vannak közte. Sok kifejezetten olyan mint a régi csak modern köntösbe csomagolva. Nyilván ti tudjátok, engem meglepett, azok fényében amit előzményt mondtam.
Szóval ha van itt aki le tudná vezetni nekem, hogy is volt ez a zenei evolúció és korszakok a magyar hip hop esetében, annak nagyon megköszönném. És kb 2012 az a dátum ahonnét abszolút nem vagyok képben, ha akad rá fölös kapacitás akkor arról a korszakról hogy mi lett utána, kik az igazán jó előadók stb, még némi többletinfó is jöhetne ráadásként.
Nem tudok sokat segíteni, én kb 2014-18-ig hallgattam magyar UG rapet, de akkor se azzal ,,keltem és feküdtem", szóval még erről a korszakról sincs túl beható ismeretem, mindenesetre szerintem akkor volt az "UG" hip hop a csúcson népszerűségét tekintve, főleg a Killakikittre gondolok, meg a Bloose Broavazra, Barbárfivérek, Tkyd, bár nyilván ők sem ekkor kezdték hanem már korábban is népszerűek voltak, de mivel szerintem ekkoriban volt a legnépszerűbb az UG rap, őket is ezekben az időkben hallgatták a legtöbben, ugyanúgy Ketioz meg a Jam Balaya, Mikee Mykanic, ők szerintem nagyjából ekkoriban robbantak be a köztudatba.
Amúgy bár nem kedvelem őket de muszáj megemlítenem, az RTM meg a Garage is ekkor voltak a népszerűségük csúcsán, Mr Busta, az AK26, Essemm, BSW (bár ők egész szépen átmentették a karrierjüket még mai napig is), szerintem tizenéves gyerekek millió kezdtek el miattuk magyar rapet hallgatni és sokan közülük utána átszoktak a Killakikittre meg hasonló előadókra.
De lehet full baromságokat mondok mert annyira nem voltam benne, mindenesetre nekem ezek voltak a tapasztalataim már amennyire emlékszek (elég rég volt már :D)
Köszönöm a válaszod, számomra hasznos volt! És jó sok név, ami külön jóság. Meg pont az a korszak is benne van, ami nekem kimaradt. Egyébként a legtöbb név az 1. bekezdésedből még megvan, ismerem. Régebbi albumok, vagy csak futólag hallva havernál. A 2. bekezdés popposabb rész ott meg asszem pont az AK26 lehetett az egyik amire autotuneos poppos hangzásként hivatkoztam. Csak már a nevükre se emlékeztem annyira más világ volt nekem az egész. De beugrónak jó lehet a fiataloknak, egyetértek.
Ránézegetek majd ezekre a nevekre jobban az akkori dátumokkal is végre. Akinek van még infója, jöhet nyugodtan és bőven.
2005-ig oldschool korszak volt, 2005-2017-ig az oldschool mellett megjelentek más hangzások, stílusok, több image számot hallhattunk, 2017-ben pedig a trap hullám elkezdődött, akkoriban létrejött az OTL és több UG hangzás is bejött.
Én összesűrítve leegyszerűsítve így tagolnám.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!