Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Csak szerintem szólnak túl...

Csak szerintem szólnak túl hangosan a zenék? (mindegy milyen stílus, vagy milyen rendszer pl. rádió vagy cd)

Figyelt kérdés
Azt vettem észre, hogy minden profin masterelt zene túl hangos. Régóta foglalkozom saját zene készítésével, ezért nekem is nyilván igazítanom kell a masterelés közben a többi zenéhez a hangerőt, hogy úgymond versenyben maradjak. Viszont legszívesebben én jó pár decibellel lejjebb venném a hangot. Ti mit gondoltok?

2023. ápr. 24. 12:14
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha tisztán szól hangosan akkor nincs semmi gond vele, csak ne legyen Death Magnetic belőle ami pont a hangerőháború áldozata volt.
2023. ápr. 24. 13:05
 2/6 anonim ***** válasza:
50%
Csak szerinted.
2023. ápr. 24. 13:08
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez a loudness war. Minden kiadó azt akarja, hogy az ő zenéi legyenek a leghangosabbak. A digitális formátumoknak viszont van egy elméleti maximumuk, ami fölé nem lehet menni (elvileg lehet, de a gyakorlatban torzítani fog, ezt clippingnek hívják). Ezért azt találták ki, hogy a halkabb részeket is felhangosítják - ezt hívják kompresszálásnak -, így a hallgató számára úgy tűnik, mintha még hangosabb lenne a zene. Cserébe borzasztóan szól, mert ez hazavágja a dinamikát. Sőt, vannak, akik még egy kis torzítást is bevállalnak a plusz hangerőért.

Azt javaslom, ha nem agyatlan tuc-tucot készítesz, hanem a vájtfülűbb, zeneértőbb közönséget is megcélzod, akkor hanyagold a kompresszálást, és csak addig hangosítsd, amíg nincs clipping!

2023. ápr. 25. 08:08
 4/6 anonim ***** válasza:

Streamben amíg a LUFS -14dBFS alá nem megy, addig nem halkít be a csúcsok miatt. Legalábbis Spotin annyi, de -12dB is bőséges headroom lélegezni is és nagyot ütni is, és dönthetsz úgy, hogy a halk részek valóban halkak, annak ismét nem lesz semmi mellékhatása. Azért csinálták ezt a -12dBFS vagy alá normalizálást mindenhol, mert van ízlésük, és szeretnék megadni a lehetőséget azoknak, akiknek szintén van. Ennek ellenére elég sok stílusnak része, hogy csontra van tolva minden, és még azt duckolja földig a lábdob, aztán örüljél, de jó zene.

Ha tartod ezt, hogy elfér 12-14dB dinamikatartomány a leghangosabb részen, és még így is sokkal halkabb a te zenéd, akkor a középtartományod halk és/vagy nem elég összetett. És még ez se feltétlenül baj, a legelső kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy jobban állna-e az adott darabnak, ha nagyobbat ordítana, vagy teljesen rendben van úgy, hogy visszafogottabban adja elő.

2023. ápr. 28. 13:31
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenki válaszát. Általában -14 lufs körül szoktam masterelni. Bár olvastam sok helyen, hogy -9 is lehet, sőt -6 is. Ez szerintem már nagyon hangos. Szóval ebben a tartományban sosem teszem a zenéimet.
2023. ápr. 28. 20:25
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem a hangosság a lényeg, hanem a hangzás. A hangerőt megtekeri mindenki, ha hangos (ha halk, akkor már nem annyira), streamingben meg pár éve megtekerik azt a szabályzót automatizálva a normalizációval. -14dB szerintem túlzás mindenre, amiben dob és basszus a támasz az egésznek. Milyen stílus, vagy milyen hangszerelés?
2023. ápr. 28. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!