Mi az a zenei producer? Mit csinál egy társszerző?
Oké itt arra gondoltam hogy ha van egy buta celebliba mondjuk Lady Gaga aki nem tud dalokat írni viszont vannak zenei producerek pl.Calvin Harris vagy Alan Walker akkor írnak neki dalt.
És ezért a kis sztárocskák fizetnek értük??
Viszont a társszerző.. Vegyük Taylor Swiftet! Ő társszerzővel ír dalokat.
De ez mit jelent?
Oké értem én együtt írják a dalt de mit kap ezért a társszerző?
Megkapja a bevétel felét? Taylor fizet neki?
Hol lehet ilyenekkel találkozni?
Gaga mint buta celebliba, aki nem tud dalokat írni? RIP inbox
Törvény szabályozza, kinek mi a részesedése. A "mindenki dalszerzői" általában a legdurvább kőgazdag fejek, és ha hirtelen abbahagyják, akkor is csak dől-dől a pénz, halálukon jóval túl is.
#3 inkább csak a legújabb mainstream trendeket vázolja, igazából szakma az is, normál esetben olyan csinálja, aki az összes lépést kiválóan el tudná végezni, csak nyilván csapata van rá. Főleg a zene elkészítéséről szól, de mixing-mastering is mehet akár házon belül, akár kiadva külsősnek. Sőt, maga a zene is készülhet ghost producer által, aki kimondottan csak a zenét alkotja meg nagyipari eszközökkel, jelentős piaci rálátással, tetszőleges kívánalmak alapján, ügyesen egyeztetve kérdéses dolgokban.
A producer dolga az üzleti oldal is, gyakorlatilag egy műszakvezetőt képzelj el, visz mindent, legfeljebb van embere is mindenre, de képes helyettesíteni bármelyiket, ill. van, hogy az üzletet nem engedi ki a kezéből.
Hétköznapi értelemben számítógépes zenészt értünk alatta, legalábbis ha producernek tanulsz, a legtöbbet abba kell invesztálnod, hogy boldogulj tkp egy ghost producer feladataival mint minimum. Onnan lehet elindulni üzleti irányba.
A producer nem szerzőt jelent, hanem befektető-finanszírozót, produkció tulajdonost.
Ritka, hogy ő is alkotó, de a kettő nem függ össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!