Sok metálos miért ítéli el az elektronikus zenét?
2018-tól 2022 feléig szinte csak metált hallgattam, az ilyen mainstream bandáktól (mint a slipknot például, amikkel kezdtem) végül eljutottam ilyen nagyon underground és kemény deathcore / black metál bandákhoz, tehát van egy elég átfogó képem a műfajról, mert próbáltam minél jobban beleásni magam. És hát nyilván megismertem hasonló ízlésű embereket is ez alatt, viszont sokuknál azt láttam, hogy egyáltalán nem nyitottak más műfajokra, az elektronikus zenéket pedig egyenesen elítélték és azt mondták nem kell tudás az előállításához, mert nem hangszeres. Ennek akkor nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget, én is csak nagyrészt metált hallgattam.
Aztán 2022 felénél elkattant valami, belekerültem az elektronikus zene underground, sötétebb és durvább világába, és itt is mainstream előadóktól eljutottam a soundcloud mélyére, rengeteg EDM műfajban, szóval itt is kaptam egy elég átfogó képet erről az egészről. Viszont ezek után én a metálra és az EDM-re két testvérként tekintek, nem pedig mint ellenségekre, mert szinte mintha egymás tükörképei lennének. Ráadásul Európában van egy elég "szép" kis kultúrája az elektronikus zenének, és itt végre tényleg úgy érzem, hogy tartozom valahova.
Ezek után valamiért fura belegondolni, hogy az elektronikus zene a laikusok tudatában miért nem úgy van benne, mintha a metál testvére / tükörképe lenne, mert mióta én benne vagyok teljesen így érzem, hogy egyáltalán nem kevesebb a hangszeres zenénél, és sok esetben keményebb is tud lenni.
Metálra hogy táncol úgy az ember, mint egy Tech-Housera, vagy Psyra?
Teljesen más a kultúra, teljesen más a mondanivalója, teljesen más energiát ad.
Itt pont te értetlenkedsz a szűk látóköröddel. Képtelen vagy új információt befogadni, és belegondolni, hogy mégis miért vannak oda az emberek különböző stílusokért.
Ha idegen számodra az az érzés, hogy a hang masszíroz, akkor nem fogod megérteni. Vannak stílusok, ahol el kell engedni, hogy mit hallasz, és hagyni, hogy átfollyon rajtad a hang. Groove a lényeg, és hogy hogy masszíroz a hosszú, monoton mély, és a magas hangok hogy rezonálnak a füledben, ami gyönyörűen bókolja a mélyet. Ha te ott állsz, és csak azon örlődsz, hogy úr isten, ez mi ez a hang, erre milyen akkordot lehet lefogni, meg egyebek, akkor eszméletlenül félreértelmezed a stílust. Nem kell a hangokat beazonosítani, nem kell agyalni, hogy mit hallasz. Rengeteg olyan elektronikus zene van, amit te teljesen elítélsz, mert képtelen vagy megérteni, de sok más érti, és olyan érzést képes nyújtani, amit semmi más. Pont ez a lényege, pont ezért lett kitalálva. Te nem érted, és te ítéled el csak azért, mert nem tudod elfogadni és megérteni.
Az általad elítélt stílusokat is ésszel kell megírni, és könnyen meglehet különböztetni egy gyengén és egy jól megírt zenét itt is. Nem kell hozzá kevesebb zeneelmélet ismeret, és ugyanúgy hosszú évek kemény munkájába telik, hogy a producer egy minőségi, számodra gagyi elektronikus zenét kitudjon adni.
Sok szép dolog van ezekben a műfajokban, amikről rengeteget lehetne írni, de érezni kell. Ha te nem tudod érezni, mert nem tudod a hangot a fejedben kikapcsolni, attól még nem lesz rossz a stílus, csak szimplán képtelen vagy megérteni. Nem vagy befogadóképes ember, és számodra könnyebb elítélni mindent, amit nem értesz meg, és nem vagy egyedül, ne aggódj.
-Egy klasszikus gitáros
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!