Miért ütök folyamat mellé a zongorán?
Kb fél éve (kisebb kihagyásokkal) kezdtem el zongorázni, most Händel - Passacaglia c. darabját tanulom. A kotta megy is, de egyszer sem bírom úgy eljátszani, hogy ne üssek mellé egy rohadt hangot se. Kb. egy hete gyakorlom, napi szinten, de sose megy tökéletesen, mindig belecsúszik 1-2 hiba… Lehet nem nekem való a zongora? :( Rohadtul frusztrál, hogy nem megy..
válaszaitokat köszönöm előre is!
Pszichológiai szempontból tudok erre válaszolni.
Az agyban több különböző memória-rendszer található, melyek a különböző típusú emléknyomok kialakulását irányítják. Ma azt gondoljuk, hogy a zenetanulás többféle memóriát ötvöz és hogy különböző agyterület vesz részt a mozgási memória kialakításában, mint a tartós emléknyom tárolásában, illetve a felidézésben.
Gyakorlatilag az agy minden területét igénybe veszi, különösen a vizuális, a hallási és a motoros mozgásokért felelős agyi területeket. Ennek összehangolása nem kis feladat.
A gyakorlással pont ezt az összehangolást éri el a zenész, olyannyira, hogy egyszer már szinte készségszintjén fogja tudni játszani, rá se gondolva. Nem tudom veled volt-e olyan, hogy játék közben szinte rá se gondoltál és sikeresen játszottad, de amint tudatosan próbáltál visszatalálni a műhöz, hibáztál. Mert megjelent a tudatos szint. Néha ez az átkapcsolás az oka a hibázásnak.
A másik az az, hogy még nem gyakoroltad annyit, hogy szinte készségszinten menjen.
Harmadik ok is létezik: keveset pihensz a zenetanulás után. Nagy része az infónak alvás alatt fog összeállni, nem érdemes kihagyni a képletből.
Szóval adj magadnak időt, ez egy rendkívül bonyolult folyamat, az agyad erősen dolgozik, hogy csak 1-2 elütés legyen benne. Veregesd magad vállon, hogy ennyi idő alatt ilyen sokra haladtál :)
Kitartást kívánok és sok hogy sok örömet lelj benne :)
Hehe, teljesen egyetértek, lelkileg nagyon sokat segít a zongora… sokszor csak leülök, játszok, s egy teljesen alternatív világba kerülök… Igen, a Magyar rapszódiát is elkezdtem már, utána a Moonlight Sonata 1St. Movementet… csak ennek otthonfelejtettem a kottáját xd
3 -asnak még annyit elmesélnék, hogy igen, volt olyan, hogy arra eszméltem a Für Elise közben, hogy fingom sincs hirtelen mit kellene nyomnom, de a kezem ment magától, mintha “valaki irányította volna” elsőre igen ijesztő volt, fel is álltam rögvest xD
Köszönöm mindenkinek a bíztatást, igyekszem hát folytatni, s a frusztráltságot annak betudni, hogy hiába relatíve egyszerűbb darab, gyakorolni kell… Nem lehet mindenki tehetséges jeligével :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!