Prog rock azért egy kisebb műfaj, a heavy metal meg az összes alstílust takarja amibe benne van a prog metal is.
Így nem jelenthető ki egyértelműen melyik a jobb, mindkét oldalon voltak csúcsalkotások(2112, Dark Side of The Moon, másik oldalon Rust In Peace, Scenes From a Memory, Operation:Mindrime)azokat meg nem érdemes összevetni, mert a saját korukban a legjobbak voltak.
Bár szerintem azért eljárt a prog rock művek felett az idő, talán az újabb Rush lemezek voltak csak képesek felvenni a versenyt a mai színtérrel.
Szóval szubjektívan a modern heavy metal.(azon belül prog metal, ill. symphonic power metal)
"Eljárt a prog rock művek felett az idő"
Ezt meg tudnád indokolni?
A progresszív rock kb. a 70-es évek elejétől datálható, amikor is sok elképsztően zseniális zenekar (pl. King Crimson, Gentle Giant, Genesis, Yes, Comus, Camel, Van Der Graaf Generator, Emerson, Lake & Palmer, Caravan) rugaszkodott el a zenei konvencióktól, az unásig ismételt struktúráktól, és alkotott ezzel valami teljesen újszerű és örökérvényű dolgot a zenében.
Ez a szemléletmód a mai együttesek sokaságánál is szintúgy tapasztalható (pl. Haken, Opeth, Dream Theater, Porcupine Tree, Pattern-Seeking Animals), azaz a neo-progresszív rock egy élő és jelentős műfaj, szimplán a tömeg zenei igényének közel nullára redukálódása okán nem kapnak túlságosan nagy figyelmet.
#7.Én már bőven a Scenes From a Memory-n nőttem fel, szóval számomra a 2112 például már kicsit régiesebb, kopottabb alkotás, mint a kortárs progresszívebb hangvételű albumok.
Ismerem a régi nagyokat is, vannak azok közül is kedvencek de érezhető, hogy az Images and Words-szel egy teljesen új korszak köszöntött be. Amihez nyilván kellettek a felsorolt bandák is.
Amúgy azzal meg vitatkoznék, hogy nem kapnak figyelmet. Az Opeth világszerte teltházat koncerteket ad, a Dream Theater még itthon is arénában kap helyet és akármelyik kortárs metalzenészt megkérdeznek fixen van 1 kedvenc DT albuma ami elindított a zenei karrierjét, a Tool-ról nem is beszélve. Nyilván nem fognak Sabaton méretű bulit adna(bár a DT szerintem már túl van ezen)de meghatározó szerepet töltenek be és hatalmas rajongói táborúk van.(de ez igaz a Pink Flody-ra is, akit valamiért hiányolók a felsorolásodból, igen tudom, hogy ők blues-ból építkeztek de használták bőven szokatlan zenei eszközöket és struktúrákat is, amivel kiérdemelték a prog rock jelzőt)
Szóval részemről ez az indoklás, egy 70s prog rock album nem igazán tud lázba hozni, na jó a Close to the Edge talán kivétel.
1)
Úgy értsd, hogy a "könnyűzene" berkein belül arányaiban nem kapnak akkora figyelmet, mint teszem azt egy teljesen random, trash hip-hop produkció.
2)
Odaírtam, hogy PÉLDÁUL. Ez tehát nem zárja ki a Pink Floydot sem a prog rock zenekarok listájából.
3)
Az oké, hogy téged nem tud lázba hozni, de ez egyáltalán nem abból adódik, hogy megkopott volna annak a korszaknak a zenéje.
#9.
Akkor miből adódik? Nézz meg egy teljesen random modern metal bandát, hogy technikailag mennyivel jobbak, mint a 70s-ben bárki. Igen is megkoptak, pont azért nem hoz lázba, mert fejlődött a műfaj. Progresszív az mindig csak az adott korra jellemző jelző, ami 30 éve annak számított ma már nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!