Dalszövegekben van valami neve ennek?
Amikor az ismétlédő refrén egyik versszaka egy kicsit még is eltér a többitől. Nem tudok jobb példát, Zámbó Jimmy - Egyszer megjavulok én című táncdaljában van a refrén:
"Egyszer megjavulok én, jó leszek majd"
Viszont egyetlen egyszer nem úgy ismétlődik, mint a többiben, hanem ez a szöveg:
"Hidd el megjavulok én, jó leszek majd"
Van ennek valami zenetechnikai neve?
Versekben is előfordul, hogy picit megvariálják az ismétlődő szöveget, zenében is. Az is megesik, hogy csak 2 sort énekelnek a 4-ből, stb. Pl. a Manic Street Preachers Motorcycle Emptiness című számában:
R1: Under neon loneliness
Motorcycle emptiness
Under neon loneliness
Motorcycle emptiness
R2: Under neon loneliness
Motorcycle emptiness
Under neon loneliness
Motorcycle emptiness
R3: Under neon loneliness
Motorcycle emptiness
R4: Under neon loneliness
Motorcycle emptiness
Under neon loneliness
Everlasting nothingness
Nem tudok róla, hogy ennek van-e külön neve, egyszerűen csak arról van szó, hogy nem akarják pontosan ugyanazt ismételgetni, ezért kissé megbuherálják. Ez persze, nem csak a szövegre, hanem a zenére is vonatkozik. Egy igazán profi zenész sosem játssza el teljesen egyformán a refrént, hanem mindig egy picit változtat rajta.
Négyes, nem, nem igaz. Az igaz az, amit első írt. Olvasd el, de látva a képességeidet, nem fogod megérteni. Azért próbálkozom még én is. Így kezdtem a kérdés alatti szövegemet:
"Amikor az ismétlédő refrén egyik versszaka egy kicsit még is eltér a többitől."
Tehát az ISMÉTLŐDŐ REFRÉN egyik versszaka EGY KICSIT MÉG IS ELTÉR! Érted? Raáadásul ha eltér, akkor az már nem is refrén, hiszen a refrén jelentése ez:
"Visszatérő szövegrész vagy dallamrész egy több szakaszos vers, dal szakaszainak a végén."
Érted már, hogy nem érted?
Semmire nem fogod vinni az életben, ezzel a szintel.
b@rom...
ha kicsit is eltér az akkor is reflén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!