Miért kell más embereket ízlését leszólni azonnal bármi előismeret nélkül?
Tisztában vagyok a trash tartalmú művekkel, illetve minden ember véleménye más és mindenkinek joga van véleményt alkotni.
De eleve nem azonos lehetőségekkel indulunk az élet minden területén, így ez igaz a szórakoztatóiparra is.
Például zeneszerető ember vagyok, viszont nincs annyi érzékem a zenékhez, és a zenei ízlésemet mindig is rosszabbra tartottam a filmes/ sorozatos ízlésemhez képest. Manapság rock és metál zenét is hallgatok, de egy olyan családban nőttem fel, ahol mindig is a populárisabb és könnyen fogyaszthatóbb tartalmak voltak előtérben. Ezzel arra akarok utalni, hogy mindenki másképp szocializálodott és nevelkedett, emiatt más és más világszemléletben látja a dolgokat.
A másik az, hogy szinte hetente írnak ki egy kérdést arról, hogy mik a legutáltabb, legtúlértékeltebb sztárok/ zenék/ filmek/ sorozatok, mit szóltok ehhez és ehhez a gusztustalan/ botrányos viselkedéshez stb. Értem, hogy sok olyan dolog van, ami tényleg káros hatással vannak az emberek világszemléletére, esetleg sok sztár a botránya vagy a politikai nézetei miatt válik megosztóvá. Énmagam is csalódtam nem is egy ilyenben, és sajnos a múltba való kesergésem részét képezik... Ez is pont olyan, hogy bár mondják, hogy lépjek túl rajta, a múlton nem lehet változtatni, de nem olyan könnyű, hogyha mégis úgy vélekedünk a másikról, hogy mit tett akkoribban.
Így nem biztos, hogy azonnal ítélkezni kellene a másikról, főleg úgy, hogy lehet az illető mindent megpróbált, hogy jobbá tegye az ízlését, de egyszerűen voltak olyan akályok pl. koncert/ film premier/ rendezvény stb. elmaradása/ elmulasztása, amik azért jelentősen befolyásolták a továbbhaladását.
Na de visszatérve a heti túlértékelt/ botrányos stb. kérdésekhez, őszintén, mire jó ez? Azt értem, hogy építő jellegű kritikákat meglehet fogalmazni, erre rámutatva az adott dolog hiányosságaira. Azt már kevésbé, hogy valaki csak frusztrációként írja ki a kérdését vagy a válaszát. Azt is meg kell érteni, hogy nincs olyan, hogy tökéletes, ha a minőségbeli különbségeket nézzük, akkor is egy mű csak megközelíteni fogja azt. Viszont hiába a minőség, ha egyszerűen nem érint meg. Közhely, de az adott filmhez/ sorozathoz/ zenéhez való érzelmeim és élményeim mindig is fontosabbak lesznek. Illetve már utaltam fentebb arra, hogy eleve nem azonos lehetőségekkel indulunk és fogunk kapni az életünk folyamán.
Mert szar.
Tényleg le kellett írni egy ekkora esszét a kérdésedhez? Ha megsértettek a zenei ízlésedben, kívánom neked, ez legyen a legnagyobb bajod az életben.
3#
Igen, mivel mindenkihez hasonlóan jogom van véleményt alkotni és a gondolataimat kifejezni.
Azt azért megbeszélhetjük, hogy a minőségi művet fel kell tudni fogni, el kell tudni benne mélyedni.
Ez nem feltétlen intelligencia függő, szimplán akinek a hobbija a zenehallgatás az végig fog hallgatni egy 20 perces Dream Theater vagy Sólstafir számot, és jelentősen több érzelem, hangulathullám, meg miegyéb megfordul mint egy Reptérben.
De meg lehet cáfolni a dolgot, való igaz hogy egy Scences from a Memory-t nem fognak a rádióban lenyomni és kb. 50 hallgatás után is lesz olyan rész amit elsőre nem fogott fel az ember, és rácsodálkozik mekkora csoda a zene. Én mindenkinek kívánom, hogy élje át azt, hogy évről-évre mennyire mást jelent számára egy komplex zenei mű, más az üzenet, 15-20-30 évesen de mégis mindig aktuális.
És nem nézem le a többieket, de senki nem állítsa azt, hogy egy mű minősége nem releváns csak az érzelem. Bele kell tenni a plusz energiát és időt, hogy megszeresd, megszokd a szokatlant. De ez az élet minden területén így van.
4
Nekik is joguk van véleményt formálni. Az esszé tényleg felesleges volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!