Érdekes kérdés, ha megpróbáljuk leszedni róla az érzelmi-rajongási részt. Zenészként én is azt gondolom, hogy túlértékelt, de a popszakma eleve a túlértékelésről szól. Nem a zenéről és nem a művészetről, hanem a legendagyártásról és főleg a sok-sok bevételről. PR minden mnnyiségben. Emiatt aztán a hozzá nem értő közönség lelkesen elhiszi, hogy a Billie Jean különleges, zseniális zenemű, csak mert Jacko diktafonra énekelgette az ötleteit.
Pedig nem az. Használható dalokat írt, karizmatikus és nagyon rutinos előadó volt, ezért is volt alkalmas rá, hogy ekkora sztárt faragjanak belőle. De nem volt korszakos zseni, csak egy jól felépített popsztár.
Kis színes a dolog jobb megértéséhez: a kiadója simán megzsarolta az akkor fénykorát élő Music Televisiont (MTV), hogy lenyilatkozzák fűnek-fának, hogy az MTV faji okokból nem játssza Jacko klipjeit. Erre persze adásba tették, és az a volt hozzá a kampány, hogy az első fekete sztár az MTV-n, ujjé. Ez volt a nagy áttörés a karrierjében, mert akkoriban az MTV "csinálta meg" a világsztárokat. Szóval a biznisz érdekében súlyosan kijátszották még a négerkártyát is, meg mindent, amit lehetett.
Köszönöm 12-es, hogy te is leírtad.
Jó látni, hogy vannak még józan gondolkodású emberek.
Csak nehogy majd töröljék a válaszod.
Walter Yetnikoff könyvéből
"Nem akarok még egy lemezt csinálni a testvéreimmel. - mondta Michael Jackson. - Most nem. Szólólemezt akarok csinálni.
Vélményem szerint Michael a *Shake Your Body (Down to the Ground)* című számmal már bizonyított. Ráadásul a producerválasztása, Quincy Jones, könnyűvé tette a döntést.
- Rendben! - mondtam. - Csináld meg a szólólemezedet.
Az *Off the Wall* a pop soul tökéletes darabja volt, minden eladási előrejelzést felülmúlt. Michael, aki három dalt írt és három dal társproducere volt, először kóstolt bele a többszörös platinalemezes szóló-akcióba. Az album sikere izgatta Michael ambícióit. A tehetségével szembeni tiszteletem egyre nőtt, a személyiségével kapcsolatos zavarommal együtt. Aranyos fickónak tűnt, aki rendkívül igyekezett örömet okozni. Az *Off the Wall* átformálta gyermeki imidzsét. Most sötét bőrű, jóképű fiatalemberként ábrázolták, csokornyakkendőben, szmokingban és divatosan fésült afro frizurával. Készen állt a rockra, és szerelmes dalai, különösen a *Don't Stop 'Til You Get Enough* felnőtt szexualitást sugalltak. Amikor azonban Michaellel beszéltél, a felnőtt nem volt jelen.
- Nekem sosem volt gyerekkorom. - mondogatta nekem, vagy bárki másnak, aki megkérdezte. A tanulmányai megszakadtak. Csak énekelni és előadni tudott. Csak a karrierjére és csakis a karrierjére koncentrált.
- Értsd meg, - mondta nekem - hogy hatéves koromban már sztár voltam.
Néha úgy éreztem, hogy még mindig hat éves. Nem voltam biztos benne, hogy meg tudná nevezni az Egyesült Államok elnökét. Nem voltak szociális készségei. Egy olyan gyermek volt, aki más gyerekek társaságát kereste. Csak azért kereste a társaságomat, mert én voltam az, aki a hype-gépezetet irányította. És ha Michael értett valamit a zene értékén kívül, akkor az a hype értéke volt.
Michael szeretett engem a Jó Apukájának hívni. Akkoriban nagyszabású promóciós terveket hagytam jóvá a lemezéhez. Máskor viszont dobta a szeretetet, és visszatért a normál művészi viselkedéshez - a nyafogáshoz. Michael világklasszis nyafogó volt.
Miután az *Off the Wall* csak egyetlen Grammyt nyert, felhívott, hogy panaszkodjon.
- Rossz embernek panaszkodsz. - mondtam neki. - Semmi közöm ahhoz, hogy ki nyer.
Michael magas, szinte hallhatatlan hangja hangszínt vált, ha boldogtalan. Egy dühös kisfiúvá válik, aki addig nem lesz boldog, amíg meg nem kapja az összes cukorkát a cukorkás üvegből.
- Az enyém volt az első szólóalbum, amely négy top tízes kislemezzel büszkélkedhet. Ez azt jelenti, hogy legalább négy Grammyt kellene kapnom.
- Légy boldog azzal az eggyel.
- Tudom, hogy a kiadóknak befolyásuk van a Grammyre. Nem tudnád használni a befolyásodat?
- Azon túl, hogy felmagasztallak és promózlak, nem tudok mást tenni.
- Több Grammyt akarok.
- Csinálj több lemezt, és több Grammyt fogsz kapni.
- A következő lemezem minden létező Grammyt megnyer.
- Így legyen, ez jusson el Isten fülébe is.
Kiderült, hogy Isten meghallotta."
Két megszállott hülye Michael Jackson gyűlölnek fáj,hogy Michael Jackson az egyik legnagyobb híresség.És pont ezért van ez a. Kérdés😂
Ha felére csökkentenénk a hírnevét,akkor is 8-szor híresebb lenne,mint a világ második leghíresebb embere
Írta: Sonam Sharma
"A pop királyának, Michael Jacksonnak több mint 4,8 milliárd rajongója van. Ezt többek között a The Guardian, a CNN és a BBC is megerősítette. A The Guardian szerint Michael Jackson annyira híres, hogy ha felére csökkentenénk a hírnevét, akkor is nyolcszor olyan híres lenne, mint a második leghíresebb ember.
A New York Times számára az a szint, amelyet Michael Jackson elért, soha többé nem lesz lehetséges
2014-ben egy francia filmes az Amazonas egyik távoli törzséhez ment, akiket megfosztottak az alapvető képességektől. És annyira lemaradtak , hogy fogalmuk sem volt arról, mi történik mai világunkban. De egy dolgot mindenki tudott, az Michael Jackson.
Ez egyáltalán nem meglepő. Mert MJ zenéje a világ minden sarkába eljutott. Világszerte szeretik őt gazdagok és szegények, minden faj, kultúra és etnikum emberei.
Michael Jackson internacionalista, globális jelenség. Zenéje időtlen, és megérintette az embereket a legeldugottabb helyektől a legforgalmasabb nagyvárosi [központok] területein át, ellentétben a Beatles-szel, akiket csak Amerikában ismernek.
A Beatles és Elvis Presley csak Amerikában és Európában népszerű, míg Michael Jackson hatása túllépett a kulturális normákon és a földrajzi határokon.
A Huffpost szerkesztője, Joseph Vogel szerint "ha a Beatles híresebb, mint Jézus", akkor Michael Jackson "az egész Szentháromságot legyőzte".
A Rolling Stone szerint Michael Jackson a "popkultúra univerzumának legnagyobb sztárja". És ő inspirálta az összes többi művészt, akik utána jöttek.
Kínában Michael Jackson "a 20 legkedveltebb külföldi híresség egyike". Indiában a zeneletöltések 21%-a Michael Jackson nevéhez fűződik. A Discovery Channel kutatása szerint Michael Jackson "minden idők 100 legnagyobb amerikaija" közé tartozik. A "túlértékelt" Beatles nem is szerepelt a listán.
A The Atlantic szerint Michael Jackson a "20. század legbefolyásosabb művésze". Nagyobb hatással volt rá, mint Picasso vagy Elvis.
Tehát igen, Michael Jackson kétségtelenül a világ legnagyobb "rajongója", több mint 4,8 milliárd rajongóval"
Forrás: [link]
Annyira híres volt,hogy a neve színte mindenhol megtalálható volt
"Michael Jackson hatása túlmutat a popkultúrán - a pop királya megváltoztatta a kémia, a mérnöki tudományok és a pszichológia tanításának módját az osztálytermekben.A Texas Tech Egyetem két könyvtárosa által összeállított új bibliográfiai útmutató a tudományos szakirodalomról azt mutatja, hogy Jacksonra való hivatkozásokat találunk a pszichológia, az orvostudomány, a kémia, a tömegkommunikáció és még a mérnöki tudományok folyóirataiban is.
A kutatók több mint 100 adatbázisból válogatva összeállítottak egy listát a tudományos cikkekről és az előzetesen lektorált cikkekről.
A "Wanna Be Startin' Somethin': MJ in Academic Literature: A Selected Bibliographic Guide" azonban csak felületesen foglalkozott a Jacksonnal kapcsolatos tudományos anyagokkal, jegyezték meg Susan Hidalgo és Rob Weiner, a Texas Tech University munkatársai.
Jackson befolyásának szélességét igazán elképesztőnek nevezték.
"Sok minden meglepett, amit olvastam - azt hittem, ismerem Michael Jacksont" - mondta Hidalgo.
A kutatók elmondták, hogy kerülték az általuk szenzációhajhásznak tartott műveket, mondván, hogy az ilyen irodalom ellentétes a becsületes kutatás céljával.
Ehelyett olyan előre lektorált cikkekre vagy tudományos munkákra összpontosítottak, amelyek Jacksonra jellemző tartalommal rendelkeztek, és amelyek megvilágíthatták, hogyan tekintenek az emberek az életnagyságnál nagyobb hírességekre - köztük az egyik legellentmondásosabb figurára, aki valaha is egy bulvárlap címlapját díszítette.
A kutatók például Jacksont arra használták fel, hogy bírálják a média manipulációját a büntetőügyekkel kapcsolatban.
Jackson segélyhívása a Fire Engineering című folyóiratban megjelent cikkhez vezetett, míg a British Medical Journal Jackson halála után írt cikke a Jackson halála után felmerülő etikai kérdéseket taglalta, amelyek akkor merülnek fel, amikor a betegnek nagyobb hatalma van, mint az orvosnak.
Egy kémiatanár azzal érvelt, hogy a "Billie Jean"-hez hasonló dalok átformálása segíthet a diákoknak megérteni a nehéz kémiai fogalmakat.
"Tudtam, hogy Jackson áthatja a popkultúrát, de a főiskolások elég arrogánsak tudnak lenni, ha arról van szó, hogy mit válasszanak a tanulmányaikhoz. Az a tény, hogy valaki egy Michael Jackson-dalt választott médiumként a kémiai koncepciók közvetítésére, csak azt mutatja, hogy milyen széleskörű Jackson hatása" - mondta Weiner
A tanulmány a The Journal of Pan African Studies különszámában jelent meg."
Forrás: [link]
Még egy kis érdekesség róla🙂
A többszörös intelligencia elmélete
"Michael Jacksont négyszer említette Howard Gardner professzor 1983-ban
megjelent "Frames of Mind: The The Theory of Multiple Intelligence" cimű
könyvében.
könyv felsorolja az intelligencia hét tipusát és az egyes kategóriákba
tartozó egyéneket:
Logikai-matematikai intelligencia
Isaac Newton
Verbális-nyelvi intelligencia
William Shakespeare, Michael Jackson, Emily Dickinson
Űrtudomány Mechanika
Michelangelo
Zenei intelligencia
Mozart, Michael Jackson
Testintelligencia/ Kinesztetikus
Michael Jackson, Muhammad Ali
Interperszonális / szociális intelligencia
Nelson Mandela, I. Erzsébet királynő
Interperszonális intelligencia/ önismeret
Teréz anya, Michael Jackson
Howard Gardner kognitív pszichológus, a Harvard Egyetem kognitív és
oktatási professzora, valamint a Bostoni Egyetem neurológus docense.
1981-ben elnyerte a MacArthur Alapítvány díját. 2011-ben megkapta az
Asztúria Hercegének Társadalomtudományi Díját."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!