Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Egy zene szöveg és egy vers...

Egy zene szöveg és egy vers között mi a lényegi külömbség?

Figyelt kérdés
2022. nov. 28. 11:21
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem sok minden.Egy verset is lehet énekelni.Meg egy dalszöveget is lehet szavalni.
2022. nov. 28. 11:32
 2/4 anonim ***** válasza:

#1 Így van, létezik mindkettőre példa.

(Echo of) Dalriada - A walesi bárdok

[link]

Kocsor Zsolt - Szomorú szamuráj

[link]

2022. nov. 28. 13:19
 3/4 anonim ***** válasza:
A lényegi különbség gyakorlatilag, hogy elénekled-e.
2022. nov. 28. 21:01
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Alapvető különbség van. A vers olvasásra, szavalásra készül, önmagában működő alkotás.

A dalszöveg viszont a dalnak csak az egyik alkotóeleme. A szöveg és a zene fúziója hozza létre a dalt, kb. úgy, mint amikor egy rúd meg egy darab textil összerakásából új minőség jön létre, a zászló.

Márpedig a dal egy elég különleges zenei forma, mert csak az ember nevű hangszeren lehet eljátszani, és teljes mértékben csak az ember képes befogadni is.

Nyilván meg lehet zenésíteni egy verset, meg fel lehet olvasni dalszöveget is. Formailag hasonlók, mert rímelnek, kötött a szótagszám stb. Közeli rokonok, de teljesen más a kettő. A legtöbb dalszöveg nem is működik zene nélkül, felovasva groteszk lesz, semmitmondó vagy épp giccses.

Aki nem érzi a különbséget, az sürgősen kezdjen jó verseket olvasni! :)

(Amúgy dalszövegíró vagyok, úgyhogy kábé tudom, mit beszélek.)

2022. nov. 29. 00:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!