Mik az ideális erősítő beállítások klasszikusabb jellegű rockra illetve heavy metálra?
Próbálkozgatok de mindig csak az a zúgó, torz hangzás köszön vissza.
Nem nagyon jön vissza a klasszik rocknak az az enyhén "harapós" jellege.
Sem pedig a metálnak a hangzása.
Min múlik ez?
Egy Ibanez GRGR221PA-AQB gitárom van egy Boss Katana 50 MKII kombóval.
Próbáltam a pickup kapcsolóval is játszani de nem jön vissza az a letisztult hangzás csak az a zúgó torzítás.
A torzítás csutkán van, basszus éppen van rajta (nem adtam rá sokat mivel az inkább a basszusgitárnak kell tudtommal), a közép az olyan 7-en van, a magas szintén.
A pickup kapcsoló a gitáron már minden állásban járt, a hangszínnel sok értelmét nem láttam mókolni.
Erősítő vagy gitár probléma lenne?
A klasszik rocknál inkább azt a blues-rock jellegű hangzást keresném.
De amiket a neten találok settingeket azok nem működnek.
Megnéztem milyen modellek vannak a Katanában, metálra talán próbáld ki a 5150 drive-ot vagy a Mesa Rectifiert ami R-fire néven van benne.
Klasszik rockra talán Marshall hangzás lenne jó az MS1959 Plexi
A csutkára húzott torzítást felejtsd el akkor is, ha vérengzős metált játszol. Kompresszál, zajos, zizegős artikulálatlan lesz a hangzásod. Gaint lehúzod alacsonyra, gitáron bridge szedő, hangerő fel, hangszín fel. A gaint elkezded lassan föltekerni. A tiszta hangból eljutsz a crunch-ba, és amikor kezd a torzítás kisimulni ott nagyjából jó helyen vagy. Blues rockhoz kezdetnek jó. Ha kellően dinamikaérzékeny az összeállítás, finoman pengetve, vagy a gitáron a hangerő potmétert lehúzva megint letisztul a hang, de ha meg beteszel elé egy csősikítót, metálozni is lehet vele.
Most jön az erősítőn a hangszín beállítása. A klasszik rocknál inkább a közép dominál, metálnál vegyél belőle vissza, és tekerd följebb a magasat és a mélyet. Arra vigyázz, hogy a mély és a közép EGYÜTT befullasztják a hangot, ha túl sok van belőlük. Amikor egy nagy csűnya artikulálatlan és erőtlen massza az egész, akkor el kell kezdeni visszavenni a mélyből, az sokat segíthet. Így hamar eljutsz egy használható hangzáshoz, amit aztán még hetek, hónapok alatt finomítasz tovább, de kezdetnek megteszi.
Még egy valami: lehet, hogy túl halkan próbáltál hangzást beállítani. Minden erősítőnek és torzítónak van egy hangerő szintje, ami alatt egyszerűen összeomlik a hang, sehogy nem lehet jól beállítani. Ezt a minimum szintet is ki kell kísérletezned.
Köszönöm mindenkinek a hasznos válaszokat :D
Igen valószínüleg a gain volt sok. Megkérdeztem a tanárom és ő is azt javasolta hogy mérsékeljem a torzítást és onnan is ugyanazokat hallottam a hangszínbeállításokról mint itt. Nagyjából már alakulnak a beállítások. És igen valószínüleg ránézek pár bandára is hogy milyen setting-el nyomják. Az is segíthet mint első lépés.
Köszönöm mindenkinek a segítséget
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!