Melyik Queen-dal tetszik jobban? Bohemian Rhapsody vagy The Prophet's Song?
Bohemian rhapsody.
De megjegyzélem, a prophet's song is fantasztikus szerzemény, és komolyan elgondolkodnék a válasszon, ha a közepén az acapella kórus kiállás nem úgy lenne kidolgozva, ahogy. Nagyon tömény lett, és az én fülemnek bántóan éles a hangzása.
Azért látszik, hogy ezeket a zenéket még nem pénzgyártási célzattal írták, hanem bátor zenei kísérletek voltak. Aztán sajnos ez az attitűd teljesen kiveszett a zenekarból, így a második évtizedben könnyen hallgatható és végtelenül üres lemezekkel kasszíroztak nagyot.
Mivel lázadó típus vagyok, sokáig automatikusan cinikusan álltam a B.R.-hoz és inkább a kevésbé ismert (vagy kevésbé sikeres) többtételes szerzeményeiket favorizáltam (Innuendo, The Millionaire Waltz, The Prophet's Song). Aztán az évek alatt egyre jobban megbarátkoztam a B.R.-val is és rájöttem, hogy sokkal több, mint egy összeragasztott egyveleg. Zseniális, ahogy mind a szövegét, mind a dallamát tekintve fellelhetőek ugyanazok az apró motívumok a dal különböző részeiben (ezeket csak évek elteltével fedeztem fel), amely így még inkább a szerves összeilleszkedést erősíti.
A The Prophet's Song ennek ellenére továbbra is tartja a helyét a képzeletbeli dobogómon. Annak ellenére is, hogy a szám közepén hallható kánon nagyban elüt a dal keretétől, bár a "Listen to the madman" sor itt is szerepel. A véleményem az, hogy ha a kánont teljesen kihagyjuk, akkor is egy nagyon erős és fajsúlyos szerzemény, az album egyik ékköve.
A #2-essel abban vitatkoznék, hogy a '80-as évekre kiüresedett volna a zenekar. Az 1984-es és az 1986-os album a zenekritikusok szerint is a legjobbak egyike (a másik 2 feledhető, bár az 1989-es albumról a The Miracle és a Breakthru igazán változatos és "eseménydús"); az 1991-es pedig lényegében felveszi a versenyt bármelyik '70-es évekbeli albumukkal.
Az pedig, hogy a '80-as években a progresszív stílusból a populárisabb hangzás felé fordultak (és végül mégiscsak előkerültek a korábban ignorált szintetizátorok) a kor szellemének tudható be. Más zenekarok is alkalmazkodtak az évtized trendjéhez és változtattak a stílusukon, hogy szélesítsék a rajongótáborukat.
#1: Akkor fejhallgatót be, dőlj hátra és lazíts!
Az én fülemnek, egy-két nótájukat kivéve, nagyon ilyen pop-os, vanília hangzásuk van. A queen nekem az a tipikus , "nyugati mulatós" műfaj.
Nem igazán rajongok a popzenéért, de ha nagyon kéne választani akkor Bohemian.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!