Csak engem nem érdekelnek a zene szövegek és a jelentéseik?
Ha már egyszer van szövege a zenének,akkor jobban szeretem ha értem,hogy miről szól.De persze hallgatok olyan nyelvű dalokat is amit nem értek.
Meg szöveg nélküli tisztán hangszeres muzsikát is.
Ez abszolút műfajfüggő, már a költészetben is kb. a 19. században vagy már előbb is jellemző volt, hogy nem feltétlen a jelentés a lényeg hanem hogy szépen hangozzon bizonyos műfajokban hisz az is elég szórakoztató már önmagában és hoz elő érzelmeket is, akkor a zenében aminek csak egy része a szöveg miért ne lehetne így?! Ráadásul vannak instrumental számok akár elektronikus, akár rock/metal vagy éppen jazz stílusokból.
Persze léteznek szövegorientált zenei stílusok, kb. az egész hip-hop szubkultúra erre épül, a progresszív rockban is fontos szerepe van de ez alapján nem mondható el a könnyűzene összes számáról hogy van értelme a műelemzésnek.
Számomra is attól függ, milyen zenéről van szó. Általában meg szoktam nézni, de nem csak ez alapján hallgatom, hozzátéve a zene hangulatáról sok minden kiderül, szomorú vagy vidám téma, gondolatébresztő vagy éppen nyugtató, sokféle van.
Ha van sok szabadidőm simán kielemzek konceptalbumokat ami meglehetősen le tudja kötni az embert, de ha csak szórakozás a cél akkor ez háttérbe szorul.
Szóval röviden cáfolnám azt a részt hogy az lenne a legértékesebb a zenében, fontos de nem létszükséglet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!