Mitől lesz egy zenei műfaj "core"?
Már több éve leginkább metált hallgatok, viszont szinte csak a core műfajokat szeretem belőle. (deathcore, metalcore, post-hardcore, djent stb.)
Viszont az utóbbi hónapokban elkezdtem felfedezni az elektronikus zene világát is, és nagyon megszerettem a techno-t és a trance-t, viszont itt is oda jutottam, hogy szinte csak core műfajokat hallgatok. (hardcore, frenchcore, terrorcore, psycore stb.)
És nem azért, mert a metálban a core-t szerettem és így tudat alatt itt is ez lett, mert a legtöbb zenénél amit megszerettem csak utólag kerestem rá a műfajra, és ott derült ki hogy core műfaj.
Szóval ezért érdekelne, hogy mi is az a core pontosan, mert egyszerűen nem tudom megmondani, de szerintem biztos nem véletlen hogy elektronikus zenében is core mániás lettem.
Tisztán zenei megközelítést vezetnék le, a zenékra rakódó ideológiáktól mentesen.
A "core" végződés a "hardcore punk" elnevezésből eredő rövidítés, az a stílus a 70-es évek végén jelent meg. Akkoriban létezett a rock, a punk és a metal korai válétozata: a heavy metal, amely a hard rock egyfajta "torzulása", mivel kezdtek elszakadni fokozatosan a blues hangsortól a szólók és riffek alkalmazása terén.
A bökkenő az, hogy a korai metal stílusokesetén mint heavy metal, NWOBHM / hair metal / popmetal / glam metal (melyek lényegileg ugyanazon stílus szinonimái), még a rock és hardrock stílusokhoz hasonlóan kevésbé durvább, vagy akár lágyak popposak voltak hangzásban, dallamosság is jellemezte őket több-kevésbé, valamint általában középtempó.
A 70-es évek végén megjelent a punk és hard-rock kombójából a hardcore punk, mely elsősorban abban ütött el az addigi rock / metal / punk stílusoktól, hogy egyfelől "testesebb, vaskosabb, durvább" hangzás jelleemzte már, durvábban torzított gitárral, másfelől előnyben részesítette a gyors tempót.
Innentől kezdve gyakorlatilag a "metal evoluciót" az evvel való kombinációk túlsúlya kezdte jellemezni, és rövidításképpen a CORE kifejezést vitték tovább (deathcore, grindcoremetalcore satöbbi), vagy bele se tették az újabb stlíus elnevezésébe a "core" szót, de attól még a legtöbbi, azt követő metal stílus a hardcore punk -ra épül, pl speed metal, thrash metal, death metal, alternatív metal, satöbbi.
A 90-es évek elejétől ez a "core" terminus átkerült az elektronikus tánczenék világába is, mivel ott is kezdtek durvább és gyorsabb tempójú stílisok megjelenni: speedcore, hardcore rave, breakcore, breakbeat hardcore, bár az elektr.táncz-k esetén elég, ha gyors tempó a jellemző, általában megkapja a "core" toldást a stílus nevében akkor is, ha dallamos (pl happy hardcore rave).
Nézd meg a wiki-n akár:
hardcore punk / musical elements:
"One definition of the genre is a form of exceptionally harsh punk rock. Hardcore has been called a faster meaner genre of punk rock, that was a stern refutation against it, being more primal and immediate, with speed and aggression as the starting point."
(Röviden és hiányosan a fordítás: érdekesebb, keményebb punk-rock; gyorsabb és lényegtretörőbb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!