Az orosz nyomású CD-k milyen hangminőségi kategóriát képviselnek?
Köszönöm szépen a választ!
Vannak olyan magyar kiadású CD-im, amin szinte hallatszik, hogy a masztere vinyl lemez lehetett. Azért a tű pattogása még éppen hogy nem hallatszik bele a felvételbe, de a dinamika szempontjából eléggé kompresszáltak ezek a lemezek (Alexandrás Könnyűzenei archívum kiadványok). Egy ilyen hang számomra a 10-es skálán max 5-ös lehet. Nem tudom, hogy az orosz kiadványok esetében mennyire jellemző az ilyen maszterek alkalmazása?
Ez nem azért van, mert vinil lenne a master, hanem a loudness war miatt. A digitális hang hangerejének van egy elméleti maximuma, ami fölé nem lehet menni. A kiadók viszont azt szeretnék, hogy az ő kiadványaik szóljanak a leghangosabban, ezért simán a hangerő kimaxolása nem elég. Úgy kompresszálják a hangot, hogy a halkabb részek is hangosan szóljanak, ettől hangosabbnak halljuk a zenét, viszont a dinamikát hazavágja.
Mellesleg megjegyzem, éppen a vinil formátumnál nem szokták ezt a trükköt alkalmazni (hacsak nem annyira igénytelen a kiadó, hogy ugyanazt a mastert használja, mint a digitális formátumokhoz), mert egyrészt ott nincs a hangerőnek elméleti maximuma, másrészt a hangosabb zene több helyet foglal a lemezen, így semmilyen szempontból nincs értelme.
Azt, hogy konkrétan az orosz kiadók mennyire loudnesswar-pártiak, nem tudom, de az biztos, hogy CD esetében ez a kiadón múlik, nem a gyártón.
Köszönöm szépen a választ!
A vinyllel egyébként nincs nekem semmi bajom, csak CD-ből nem szeretnék "lebutítottab" verziójú kiadványt vásárolni, mert olyan érzékenységű az audio rendszerem, hogy egyből hallható rajta, ha valami "maszatolás" van a korongon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!