Hegedű fogólap kicserélése otthon?
Sziasztok!
Szerintetek otthon amatőrként ki lehet cserélni a hegedűn a fogólapot, vagy inkább szakemberre bízzam? Erősen elvásott néhol az újjaim alatt, s megváltozott emiatt az újjak közötti távolság a hangok tiszta lefogásához. Gondoltam, megpróbálnám magam kicserélni, ha csak annyiból áll hogy a régit óvatosan leszedni, az újat meg felragasztani kell. Vagy kell új fogólapnál beállítani is valamiket ( pl dölésszöget)?
Jómagam is gitárhoz tudok hasonlítani. Én még a húrozást és azt követő beállítást is inkább szakemberre bizom a környékbeli hangszerboltban. Poton pénzért megcsinálja és tuti jó.
Amit te kérdezel, az egy elég komoly "beavatkozás". Valóban érdemesebb szakemberre bízni. Lehet megvan a varázsa annak, ha maga csinálja az ember, de én jobban örülök annak a varázslatnak, ami akkor jön elő, amikor játszok rajta :D
Mindenképpen hangszerészhez vidd el, ne próbáld meg magadtól
A fogólap csere nem csak abból áll, hogy a régit leszeded és az újat felragasztod.
Alapból a ragasztó sem mindegy, jobb esetben nem használnak ehhez egyszerű háztartásban megtalálható ragasztót, hanem enyvvel ragasztanak, mivel az később is oldható ha esetleg kell majd újabb javítás.
Felragasztás után hozzá kell igazítani a hangszerhez, hozzá síkolni, szöget beállítani, felszín ívét beállítani, esetleg a körülötte lévő alkatrészeken is igazítani.
Az előző hozzászólók említették a gitár fogólapot, amihez annyira nem hasonlít a felragasztáson túl, különböző dolgokat kell vele csinálni a más forma és másmilyen kiképzés, másmilyen használat miatt, de egyiket sem csinálnám meg otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!