Egy koncert hogyan néz ki az előadó szemszögéből?
nem puskázhat.
innen jön a "Zöldhajú lány"
Nem puskáznak. Maximum a dal listával, hogy tudják mi jön sorba.
A dalszövegekre meg annyit, hogy ők irták-jobbesetbe- igyhát tudják is. Gondolom te is kivülről fújod azoknak a daloknak a szövegeit, amiket kedvelsz.
Gitárnál/dobnál ugyan ez.
A dalok közötti szövegek, meg sztem részben impró, részben forgatókönyv szerint megy.
Minden zenekar rengeteget próbál, mielőtt koncertezni indulnának, a nagyobb zenekarok az egész komplett show-t úgy gyakorolják mintha közönség előtt játszanának (pl Guns N Roses).
És igen, a súgógép megy a koncert alatt, hogy az énekes ha megtéved kisegítse.
Az összes dolog játszik, amit leírtál. Egy arénás bulin megy a monitor láda mellé egy nagy "TV", amin fut a szöveg meg a dal, hogy az énekes lássa. Olyan is van, hogy a szintisnek fut 'karaokeszerűen' a dal és az van megosztva az összes zenésszel.Ez többnyire vendéglátósok használják, ahol órákat kell játszani.
Én játszottam már úgy többször is, hogy behívtak egy projectbe, amit nem ismertem. Leírtam itthon a dalokat darabra és tabletről játszottam a zenekarral a buliban.
Viszont a nagy, giga produkciókban az van, amit az előttemszóló írt. De az énekesnek azért ott van a súgó.
Minél drágább, minél nagyobb produkciókat nézel, annál kevesebb a színpadi szereplők inprovizatív mozgástere, hiszen komoly pénzekről van szó, sok ember munkájáról. Ezt nem lehet agyonimprovizált alűrökkel tönkretenni.
Nézőként pedig nem kell agyalnod azon, hogy hogyan készül a produkció, csak élvezd :)
2# vagyok. Nem értem a lepontozás okát.
Ti a megagigazenekarokat irtátok le. Én a, hétköznapibb magyar rock/metal mainstream zenekarokból indultam ki. (Road, Dorothy, Depresszió, Alvin és a mókusok, Down For Whatever, AWS)
Ők pedig semmi ilyesmit nem használnak. Az egyik zenekar énekes panaszkodott csak, hogy lenyúlták a dallistáját a hangfal mellől, és ennyi. De azon is csak a dalok sorrendje volt rajta.
És ezeknél a zenekaroknál elő is szokott fordulni, hogy itt-ott hibáznak szövegileg.
A überbrutálvilágzenekaroknál lehet, hogy még a fingás is forgatókönyv alapján készül, de az már egész másról szól, mint amiről kéne. Ezzel a sterilséggel megölik az egész lelkét, legalábbis nekem. Ez az én saját véleményem.
Köszönöm, mindenkinek ment a zöld. Jöhetnek még történetek, vélemények.
Élvezem a koncerteket de mindig is érdekeltek a kulisszatitkok, és nem csak a zenei világban hanem úgy mindenhol. Szeretek egy picit is bele látni azokba a dolgokba amiket a kívülállók nem láthatnak.
Ha pletyka kell, tessék: vannak zenekarok, akik úgy állnak színpadra, hogy a teljes műsor digitálisan rögzítve van. Konkrét példa van, hogy egy énekes már minimum tíz éve playback-el. A hangszeresek játszanak ugyan, de bármi malőr beesik, vagy például vonósokat kell megszólaltatni, vagy szintiszólót, szaxi szólót az mind playback. A dobos fülmonitorába bejön a takk, arra tolják a nótát, ami százból százszor ugynúgy megy le. A közönség ebből persze semmit nem érzékel, csak az van meg, hogy ott vannak a gigasztárok.
Játszottam kőkori zsenikkel, akik ugye már bőven a nyugdíjas kategóriában vannak. Szegény énekes a felkonferálás után felszaladt a színpad mellé épített lépcsőn, ugrott egyet, de láttam, hogy azonnal megbánta, úgy kellett összelapátolni magát egy másik szökelléssel, amiből persze a közönség szintén nem vett észre semmit. Ez is a profizmus része, hogy tudni kell olyat is, amit nem tudsz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!