Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Egy koncert hogyan néz ki az...

Egy koncert hogyan néz ki az előadó szemszögéből?

Figyelt kérdés
Egy zenekar hogyan készül fel a koncertre? Hogyan lehet ennyi dalszöveget, gitár és dob témát megtanulni? Mindent pontosan begyakorolnak? A zenék közötti szöveget is amit az énekes mond? És azt is amikor pl. amikor egy számban megállnak és kicsit "improvizálnak"? Milyen kulisszatitkok vannak? Hogyan zajlik le a koncert? Milyen előkészületek vannak? Az énekes tudja valahonnan puskázni a szöveget vagy a zene listát ha esetleg valamilyen csoda folytán megakadna?

2022. ápr. 7. 16:19
 1/9 anonim ***** válasza:
73%

nem puskázhat.

innen jön a "Zöldhajú lány"

2022. ápr. 7. 17:40
 2/9 anonim ***** válasza:
91%

Nem puskáznak. Maximum a dal listával, hogy tudják mi jön sorba.

A dalszövegekre meg annyit, hogy ők irták-jobbesetbe- igyhát tudják is. Gondolom te is kivülről fújod azoknak a daloknak a szövegeit, amiket kedvelsz.

Gitárnál/dobnál ugyan ez.

A dalok közötti szövegek, meg sztem részben impró, részben forgatókönyv szerint megy.

2022. ápr. 7. 21:07
 3/9 Waff ***** válasza:
100%

Minden zenekar rengeteget próbál, mielőtt koncertezni indulnának, a nagyobb zenekarok az egész komplett show-t úgy gyakorolják mintha közönség előtt játszanának (pl Guns N Roses).

És igen, a súgógép megy a koncert alatt, hogy az énekes ha megtéved kisegítse.

2022. ápr. 8. 07:12
 4/9 anonim ***** válasza:
87%

Az összes dolog játszik, amit leírtál. Egy arénás bulin megy a monitor láda mellé egy nagy "TV", amin fut a szöveg meg a dal, hogy az énekes lássa. Olyan is van, hogy a szintisnek fut 'karaokeszerűen' a dal és az van megosztva az összes zenésszel.Ez többnyire vendéglátósok használják, ahol órákat kell játszani.

Én játszottam már úgy többször is, hogy behívtak egy projectbe, amit nem ismertem. Leírtam itthon a dalokat darabra és tabletről játszottam a zenekarral a buliban.

Viszont a nagy, giga produkciókban az van, amit az előttemszóló írt. De az énekesnek azért ott van a súgó.

Minél drágább, minél nagyobb produkciókat nézel, annál kevesebb a színpadi szereplők inprovizatív mozgástere, hiszen komoly pénzekről van szó, sok ember munkájáról. Ezt nem lehet agyonimprovizált alűrökkel tönkretenni.

Nézőként pedig nem kell agyalnod azon, hogy hogyan készül a produkció, csak élvezd :)

2022. ápr. 8. 10:08
 5/9 anonim ***** válasza:
63%

2# vagyok. Nem értem a lepontozás okát.

Ti a megagigazenekarokat irtátok le. Én a, hétköznapibb magyar rock/metal mainstream zenekarokból indultam ki. (Road, Dorothy, Depresszió, Alvin és a mókusok, Down For Whatever, AWS)

Ők pedig semmi ilyesmit nem használnak. Az egyik zenekar énekes panaszkodott csak, hogy lenyúlták a dallistáját a hangfal mellől, és ennyi. De azon is csak a dalok sorrendje volt rajta.

És ezeknél a zenekaroknál elő is szokott fordulni, hogy itt-ott hibáznak szövegileg.

A überbrutálvilágzenekaroknál lehet, hogy még a fingás is forgatókönyv alapján készül, de az már egész másról szól, mint amiről kéne. Ezzel a sterilséggel megölik az egész lelkét, legalábbis nekem. Ez az én saját véleményem.

2022. ápr. 8. 16:06
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm, mindenkinek ment a zöld. Jöhetnek még történetek, vélemények.

Élvezem a koncerteket de mindig is érdekeltek a kulisszatitkok, és nem csak a zenei világban hanem úgy mindenhol. Szeretek egy picit is bele látni azokba a dolgokba amiket a kívülállók nem láthatnak.

2022. ápr. 8. 16:59
 7/9 Waff ***** válasza:
100%
5@: Értem én igen, a precizen begyakorokt koreográfia, előre kitalált show a nagyobb zenekarokra jellemző, de nem csak a leg-leg kategóriára, hanem a kissebbekre is. Persze a 3 hete alakult tini punk zenekaroknál ilyesmiről szó nincs, hallottam már olyant is h punkzenekarnak koncerten, jammeleléssel/rögtönzéssel született egy-két új dala....szóval vannak végletek. De egy komolyabb, összeszedett zenakar sok háttérmunkával a hátamögött lép színpadra. Előre megbeszélt "snittek", koreográfiák, dallista, súgógép, háttérben hangszertechnikusok akik azonnal közbelépnek bármilyen technikai probléma adódik, de vannak gitárosok akiknél az effektezést is dalonként a technikusok állítják. Persze ezeket már a nagyzenekaroknál alkalmazzák, sok pénzbe kerül a háttérstáb, a technikai felszerelés.
2022. ápr. 11. 08:53
 8/9 anonim ***** válasza:
50%

Ha pletyka kell, tessék: vannak zenekarok, akik úgy állnak színpadra, hogy a teljes műsor digitálisan rögzítve van. Konkrét példa van, hogy egy énekes már minimum tíz éve playback-el. A hangszeresek játszanak ugyan, de bármi malőr beesik, vagy például vonósokat kell megszólaltatni, vagy szintiszólót, szaxi szólót az mind playback. A dobos fülmonitorába bejön a takk, arra tolják a nótát, ami százból százszor ugynúgy megy le. A közönség ebből persze semmit nem érzékel, csak az van meg, hogy ott vannak a gigasztárok.

Játszottam kőkori zsenikkel, akik ugye már bőven a nyugdíjas kategóriában vannak. Szegény énekes a felkonferálás után felszaladt a színpad mellé épített lépcsőn, ugrott egyet, de láttam, hogy azonnal megbánta, úgy kellett összelapátolni magát egy másik szökelléssel, amiből persze a közönség szintén nem vett észre semmit. Ez is a profizmus része, hogy tudni kell olyat is, amit nem tudsz :)

2022. ápr. 12. 07:33
 9/9 anonim ***** válasza:
50%
Mi nem vagyunk olyan profik hogy digitálisan playbackeljünk, bár negyvenen éppen túl vagyunk. Rengeteg gyakorlás előzi meg, nem is igazán próba hanem szórakozás és ami libabőr azt biztos lejátszuk közönség előtt. De ilyenkor születnek új dalok is. Próbaterem nincs, volt hogy egy általános iskola nevelő termében próbáltunk egész nyáron a titkárság és tábozozók nagy örömére. A szöveg állandó probléma ezért kottaálványon papírlapról, táblagépről tanuljuk újra vagy meg. Zeneileg ha félrenyúlunk, csúszkál az egyből lejön a másiknak aki képben van és szól hogy nem úgy van és korrigáljuk. Szóval ez az amit otthon képtelenség egy szál magadban.
2022. ápr. 15. 00:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!