Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Melyik a kedvencetek az...

Melyik a kedvencetek az alábbi bandák közül?

Figyelt kérdés

Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Hole, Temple of the dog, Stone Temple Pilots, Alice in chains

Illetve tudnátok ajánlani néhány kevésbé ismert grunge bandát?

2022. febr. 19. 09:40
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nirvana. Az Alice In Chains-ben meg lett volna a potenciál, hogy jobban szeressem, mint a Nirvana-t, mert Layne, mint énekes, meg Jerry, mint gitáros, jobban betalálja az ízlésem, mint Kurt, viszont az ő anyagaik egy része nekem túlságosan '80-as heavy metálra hajaz, így nem mondanám, hogy mindent élvezek tőlük, míg a Nirvana mindhárom albumát nagyon szeretem.

A kérdés második felére: a Silverchair nevű ausztrál bandát erősen tudom ajánlani. Ők már a "grunge" kodifikációja után alakultak, de nem egy Nickelback-et, vagy egy Puddle Of Mudd-ot kell elképzelni; ugyanúgy megvolt nekik a saját karakterük, ami egyértelműen az övék, mint az elődeiknek. Már az első lemezük, a Frogstomp, is zseniális volt, nem csak ahhoz képest, hanem attól függetlenül, hogy tinédzserként csinálták.

Ha pedig nem zavar az eredetiség teljes hiánya, akkor ajánlom a Downface nevű zenekar Confidence című debütáló lemezét is. Ez az album tökéletesen úgy hangzik, mintha egybemosnád az Alice In Chains-t a Pearl Jam-mel. Olyannyira jól sikerült nekik a koppintás, hogy a YouTube-on az Alone című számuk több példányban is fenn van tévesen egy AiC-PJ kollaborációként megjelölve, és az egyik ilyennek majd két és félmillió megtekintése van.

2022. febr. 19. 10:01
 2/7 anonim ***** válasza:
64%

"viszont az ő anyagaik egy része nekem túlságosan '80-as heavy metálra hajaz"

Sludge metalról beszélünk, aminek az egyik úttörője az Alice in Chains volt, Acid Bath, Melvins és sok más mellett de ez már 80-as évek vége kvázi ők is hozták létre ezt a stílust, nem hajaz rá.

Black Sabbath már közel azt játszott, de 1 gitárral, sokkal lassabban.

Hozzátéve nem hallgattad eleget, képtelenség hogy a Dirt-t egyáltalán bármelyik Nirvana lemez megközelítse, nagyon hiteles album.

Hozzátéve igen, a kábítószer hatása érezhető erősen, de ezek magas színvonalú albumok, nem olyan dúdolható popzenék mint amiket a Nirvana játszott.(meg is látszik az eladásokon ami a Nirvana előnye volt, meg a kritikusok inkább az AiC felé húztak)

Kérdező:

Számomra Alice In Chains, Dirt meg benne van az egyik legtöbbet hallgatott albumok között, pedig jómagam közel sem ebben a stílusban vagyok jelen. Többi albumuk is zseniális.

Nirvana-t maximum játszani szoktam, hallgatáshoz túl egyszerű számomra.

Hozzátenném hogy a grunge nem egy zenei stílus, hanem egy eszme volt.

Feljebb írtam hogy az AiC pl. Sludge metalt játszott, de a Nirvana meg teljesen alternatív rock-t

Éppen ezért lehet inkább albumokat kéne nézegetni, amik abban az időben kerültek kiadásra. Ez az egész hitelességét veszti a később elsősorban azért, nem is sikerült átemelni későbbre sem. AiC mondjuk csinált egy pár jó albumot most is, de ez már messze nem olyan érzetű mint a 90s években.

Queensryche - Hear in the Now Frontier

Radiohead - Pablo Honey

Jerry Cantrell - Boggy Depot

Aztán próbálkozz a Metallica Load-al, meg ReLoad-al ezekre erőteljesen hatott AiC.

2022. febr. 19. 10:30
 3/7 anonim ***** válasza:
82%

#2 Nem kell elmagyarázni, hogy milyen az AiC hangzása, mert tisztában vagyok vele, és ahogy a válaszomból szerintem le is jöhetett, alapvetően szeretem őket. A Dirt-öt birtoklom is CD-n, azon van egy csomó kedvenc számom tőlük, viszont megtalálhatók rajta azok a dolgok is, amiket én személy szerint negatívumként élek meg: a Dam That River-ön hallható riffelés, meg mondjuk a Sickman fő vokáldallama szerintem (a sludge-os hangzástól függetlenül) a klasszikus metál tradíciót követi, az pedig nem az én világom.

Úgy egymás mellé rakni ezen két zenekar munkásságát, hogy egy olyan szempont alapján hasonlítod őket egymáshoz, amire egyértelműen csak az egyik banda hajtott, szerintem unfair. A Nirvana egy punkbanda volt, az AiC egy metálbanda, ofkorsz utóbbi technikásabb lesz előbbinél. Nem látom értelmét úgy gondolkozni zenéről, hogy már az alapvető műfaji megkötések mentén alá-/fölérendelünk egyes előadókat másokhoz képest. Nekem a kedvenc irányzatom rockzenében határozottan a progresszív, de attól még nem mondtam le a kedvenc punkbandáimról, mivel semmi értelme nem lenne. Szerintem minden művészeti alkotást a maga keretei közt érdemes megítélni, nem pedig valami önkényesen univerzálisnak kikiáltott mércéhez képest. És az én olvasatomban márpedig a Nirvana jobb poppos rockzenét csinált (amihez a dúdolhatóság abszolúte szempont), mint amennyire az AiC jó metált (de ismételten szükségét érzem hangsúlyozni, hogy az AiC NAGYON jó zenét csinált és nagyon szeretem őket).

Amúgy az általad említett Pablo Honey szerintem pont annak esett áldozatul, hogy rajongók/kritikusok egyfolytában a Radiohead későbbi albumaihoz viszonyítják, és azokhoz képest túlságosan primitívnek, vagy nem elég művészinek ítélik, és ezért méltatlanul sokat van ekézve, pedig amúgy tök jó alt-rock album.

2022. febr. 19. 13:59
 4/7 anonim ***** válasza:
52%
Nirvana
2022. febr. 19. 22:51
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Sok jó emlékem van a Nirvana - Nevermind albumjáról, mai napig szeretem ezt az albumot, de a felsoroltak közül a Stone Temple Pilots a verhetetlen nálam, az első 2 albumjukat egyszerűen zseniálisnak tartom.

Írok néhány kevésbé ismert grunge hatású bandát, előadót, akik adtak ki a '90es években szerintem egész jó, hasonló stílusú albumo(ka)t, hátha lesz közülük, amelyik bejön:

-Bruce Dickinson: https://www.youtube.com/watch?v=GFxqFQc3-3g

-Kerbdog: https://www.youtube.com/watch?v=wW2PjkqUHNI

-Live: https://www.youtube.com/watch?v=VQJp135efOY

-Second Coming: https://www.youtube.com/watch?v=xrKEmmq1ShQ

-Send No Flowers: https://www.youtube.com/watch?v=WgvKmr16CuE

-Tonic: https://www.youtube.com/watch?v=2k8qLkNkREo

2022. febr. 20. 08:15
 6/7 anonim ***** válasza:

Ezek közül a Soundgarden. Márcsak amiatt is, hogy ennek a számuknak a végébe beleszőtték azt a dallamot, ami 4:42-nél hallható.:

[link]

2022. márc. 8. 21:09
 7/7 anonim ***** válasza:

Néhány órája találtam egy egész jó grunge kisalbumot, Stick - Heavy Bag névvel amit szeretnék veletek is megosztani, hátha elnyeri a ti tetszéseteket is. Az enyémet per pillanat elnyerte:

https://www.youtube.com/watch?v=Go-LrMZpgEs&list=OLAK5uy_nA6..

#5 válaszoló voltam.

2022. ápr. 17. 16:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!