Hogy mondják angolul a pianínónak?
#1 Értem!
Álló zongora!
Köszönöm!
Habár...
Utána néztem, és van olyan, hogy álló zongora, és az nem pianínó!
Ez álló zongora!
Szóval a kérdés még mindig fenn áll!
@3: Nem, nem áll a kérdés. Írd be google képkeresőbe, hogy upright piano. Vagy megteszem én neked:
Minek tűnnek ezek?
@5: Upright pianonak. Nincs megkülönböztetés. Mint ahogy a magyarban is a jelenlegi nyelvezettel mindent állózongorának mondanál, ami zsiráfzongora, vagy szekrényzongora, vagy piramiszongora.
De jelenleg mivel az állózongorák olyan ritkák, mint a fehér holló, ha valaki upright piano-t mond, kb 99,9999% eséllyel pianinora gondol. Az angolban alapvetően kétféle elnevezést különböztetnek meg:
- upright piano
- grand piano
És a grand piano sem épp feltétlen "grand" :) Pl: [link] A különbség a függőleges, vagy vízszintes építkezésben van.
Amúgy a normál, főleg laikus beszélt nyelvben leggyakrabban szimplán piano-t mondanak, és nem bajlódnak grand, vagy upright besorolásokkal.
#7 Köszönöm!
Ezt a választ vártam!
Én is így sejtettem! Szándékosan kerülgettem a kérdést! Így szándékosan nem akartam rávilágítani erre, hogy ne befolyásoljam a válaszadásokat, vállalva azt, hogy esetleg egyesek eszetlennek néznek, mint #6-os kommentelő, amivel nem én lettem szegényebb, vagy kevesebb! :)
Még egyszer köszönöm!
Az "álló zongora" angolul upright grand vagy vertical grand piano. Lásd pl. https://www.youtube.com/watch?v=YIjOLevZagU vagy amit linkeltél.
A zongora mechanika szabadalmak között is van egy kvázi elfeledett olyan megoldás neves gyárak névadó tervezőitől, ami függőleges húroknál nem rugókra bízza a kalapács életét, jó is lenne tudni, hogy miért nem terjedt el? Az szinte biztos, hogy nem (lenne) olyan kompakt, mint egy pianino.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!