Na hogyan is van ez a "fúgázás"?
Sziasztok!
Mint látjátok a leírás hosszú, mert a tém ezt kívánja meg, hogy bemutassam a tudásom, és mivel én néhány dolgot valószínű rosszul tudok, ezért részletesen leírok mindent úgy ahogy tudok.
Ugye hobbi szinten tanulok klasszikus zeneelméletet, és nem titkolt célom saját fúgát, esetleg fúgákat írni, meg úgy ténykedni a barokk és klasszicista stílusokban saját örömszerzés céljából. De mielőtt belekezdenék, szeretném minél jobban megismerni a fúgák működését, és ebbe szeretném a segítségeteket kérni.
Az elméleti tudnivalókat tudom azt hiszem. De valószínű ez még édeskevés amit tudok. Ismerem az ellenpontozást és a fúgák elméleti felépítését is.
Leírom részletesen a fent említett okok miat, de angol kifejezésekkel, mert külföldi videóból tájékozódtam, ezért elnézést szeretnék kérni.
Tudom hogy elsőnek bemutatásként jön a fődallam, azaz a subject. Utána ha az lement, akkor ezt a dallamot fel vagy le transzponálja a dominánsára a főhangnemnek egy másik szólamba. Itt igazából hogy melyik hangfekvésbe helyezi át a subject-et, az attól függ hol kezdődött az egész. Ha altban, akkor szopránba rakja, ha szopránba kezdődött a subject, akkor meg az alt hangfekvésbe. Ezután ellenpontozással kell tovább vinni a subject utáni részt, tehát a countersubject-et. Ez után jön egy rövid kis dallamrész, ami visszahúzza a domináns hangnemet a főhangnemre, majd pedig megismétli a countersubject-et ugyan abban a szólamban, de a subject-et a dominánsra transzponálva, hanem a főhangnemben ismétli meg annyi külömbséggel hogy egy alacsonyabb hangfekvésben, majd miután itt is bemutatta a subject-et, behozza ugyanerre a szólamra a countersubject-et, a subject-et transzponálni kell a domináns hangnemre, majd lejjebb tolja egy hangfekvéssel, és közbe behoz egy harmadik, teljesen más dallammenetet.
Elméletileg ennyinek kell lennie egy fúgának. Legalábbis hittem én.
Megnéztem a gyakorlatban is hogyan megy ez, mondjuk a BWV 578-cal.
Ugye az elején az első 5 ütembe bemutatja nekünk a fődallamot, tehát a subject-et. A hatodik ütembe feltranszponálja azt a domináns hangnemre, és leviszi alt hangfekvésbe, és elkezdi az ellendallamot, tehát a countersubject-et. Ez tart a 10. ütemig, majd egy 2 ütemes kis átvezetéssel leülteti a subject-et a tenor hangfekvésre, és a fő hangnemre, és elkezdi szoprán és alt hangfekvésbe a countersubject-et. De ezt nem teljesen, mert ugye egy picit változtat rajta Bach. Ugye ahol az átvezetés befejeződik, ott már rég elkezdődött a subject, így a countersubject nem tud elkezdődni úgy ahogy az előzőleg be lett mutatva. Az átvezető utáni 2.5 ütembe jön normálisan a countersubject, mert utána kihagy pár hangot, kb ugyan az, csak a tizenhatodoknak a legelső hangja szólal meg a következő két fél ütembe, majd a következő fél ütembe egy nyolcadnak kéne lennie, aminek minden második hangja szólal meg. Az azt következő ütemben is csak kb az szólal meg aminek "kéne", csak más ütemezéssel. Ugye művészi szabadság van, nem kell játszani 2x pont ugyan úgy a countersubject-et.
Nos eddig a fúga követi a protokolt, de hogy ez után mi történik, arról fogalmam sincs. Amit még követni tudtam, hogy a fődallam vissza vissza tér, de már módosított formába. Itt olyan mintha a szerző itt már nem fúgát akarna, csak simán néha visszahozza megvariálva külömböző hangfekvésekben a fődallamot. Legalábbis én itt nem látom már a rendszert a szerzeménybe.
És ezt szerettem volna megkérdezni, hogy az után miután bemutatta 4 féleképp a fúga rendszere szerint a fődallamot, az után mi történik? Az már nem a fúga része, és ott már teljesen érvényesül az alkotói szabadság vagy ez hogy van?
De ezt nem csak ennél a fúgánál vettem észre. Ugye a fúga művészete című Bach által írtkönyvben a legelső fúga is ilyen, ugye ez a BWV 1080/1. Itt is bemutatja szépen átláthatóan a fődallamot ugye elsőnek altban, majd transzponálva a szoptánba, majd a basszusban normális formában, végül tenorban szintén transzponálva. De ez után a bemutatás után szintén olyan mintha csak a fődallam amolyan visszatérő elem lenne.
A hasznos válaszokat előre is köszönöm, és elnézést hogy néhol helytelenül fogalmaztam, meg angol kifejezéseket használtam, de mint mondtam én csak egy hobbista vagyok. Ilyeneket soha nem tanultam iskolai rendszeren belül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!