Mit jelöl a b módosító jel a C9b akkordban?
Figyelt kérdés
Azt értem, hogy a négyes hangzatot felépítő hangsor a C,E,Bb,D hangokból áll, de a b módosító jel melyik hangra vonatkozik?2021. júl. 17. 09:07
1/8 anonim válasza:
sajnos én MÉG nem nagyon vágom ezeket, de nem lehet, hogy egy fél hanggal lejjebb tolja az egészet?
2/8 GS Adm1n Z válasza:
Az inkább C7b9 lesz. Alterált dominánsszeptim. A 9-es díszítőhangot módosítod lefelé (Db).
3/8 A kérdező kommentje:
Kedves GS Adm1n Z! Ezek szerint az akkord jelölése ebben a formában(C9b) hibás? Ez az akkord jelölés egy kiadó által összegyűjtött kottagyűjteményben olvasható. Természetesen elképzelhető nyomtatási hiba, de nem valószínű.
2021. júl. 17. 11:40
4/8 Waff válasza:
Nem biztos h hibás. A C9 vagy (vagy C sus2) akkord oktáv feletti kilencedik vagy adott oktáv második hangját szállítod egy fél hanggal lejjebb (Desz).
5/8 GS Adm1n Z válasza:
Én nem találkoztam még ezzel a jelöléssel, de valószínűleg C9b=C7b9. Egyébként C9 ötöshangzat. C7=CEGBb, C9=CEGBbD, C7b9=CEGBbDb. Csus2=CDG késleltetett hármashangzat, nem tudom hogy került ide.
6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Azt hiszem kezdem érteni.
2021. júl. 17. 14:17
7/8 GS Adm1n Z válasza:
Ezt csak a jelölés alapján. A zenei kontextusból egyértelműen kiderül. Pl egy moll 251 alapján egyértelmű a C7b9. De ha lenne egy CEGD-CEGDb-CEGC kromatikus lemenet, akkor gondolhat(na) a második akkordra. De az is inkább Cadd9b. Bár ilyet sem láttam még leírva. Viszont C7, C9, C11, C13 akkordot látva domináns a funkció.
8/8 anonim válasza:
Gitár nem zongora, ahol ki vannak terítva a hangok. Odaszámolsz és lefogod. Vannak praktikus, ergonómiailag indokolt fogások, amiket megtalálsz egy akkord gyüjteményben. [link]
Igazából az elmélet sem minden, mert hiába számolod ki és lesz is helyes, amit fogsz, elképzelhető, hogy a "költő" egy más fekvésben, más fordításban álmodta oda a harmóniát. Azt is megkockáztatom, ha éneket kísérsz nem kell erőszakoskodni a peres akkordokkal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!