Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogy kellene elkezdeni?

Hogy kellene elkezdeni?

Figyelt kérdés
Nem tudok egyetlen hangszeren sem játszani, és a tizedikig tartó énekórákon túl nem tanultam a zenéről semmit sem (azt is elfelejtettem). Viszont egy ideje (1-2 éve) nagyon tetszik egy hangszer, angolul "portative organ" a neve (magyarul nem tudom), középen vannak a sípjai, bal kéznél a fújtatója, jobb kéznél a billentyűk, és szeretnék megtanulni rajta játszani. Viszont nincs zenész ismertségem sem, és elég öreg vagyok(21). Szóval az lenne a kérdés, hogy hogyan kezdjek neki és egyáltalán nem késtem-e el?

2021. júl. 13. 17:27
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A "nem késtem-e el" kérdést kétnaponta felteszi itt valaki, és mindig ugyanaz rá a válasz: nem. Én 23 évesen kezdtem el akusztikus gitáron tanulni, és egyáltalán nem érződött sziszifuszi küzdelemnek, sőt...

Az általad megnevezett hangszerről eleddig nem hallottam, de így ránézésre nem tűnik olcsónak. Konkrétan egy ilyen beszerzése előtt lehet megérné inkább valami könnyebben elérhető billentyűs hangszert (akár csak egy MIDI-billentyűzetet) venni, aztán ha az abba való beletanulás során még el tudod dönteni, hogy mennyire élvezed. Ami a "hogyan" részét illeti: bárhogy. Az internet tele van tutoriálokkal, minden létező hangszerről, meg minden népszerű dal eljátszásáról külön-külön van egy rahedli, a komprehenzív zeneelméleti-tanulós kontentről nem is beszélve. Nem érdemes azon tipródni, hogy a "legjobbat" válaszd, hogy a létező legideálisabban tanulhass... Személyes tapasztalat alapján annyi konkrét tanácsom annyi lenne, hogy ne akard az egész tanulós projektet egyetlen forrásra alapozni, minden megtanult koncepciónak érdemes több helyen utánaolvasni/-nézni, mert azzal egyrészt jól el lehet mélyíteni a tudást, másrészt észre tudod venni az egyes források tévedéseit/hiányosságait, harmadrészt ki tudod ismerni, hogy milyen fajta tartalomból való tanulás a leginkább kompatibilis veled.

2021. júl. 13. 19:16
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem késtél el

Ha komolyabban gondolod a dolgot akkor menj el egy zongoratanárhoz és tanulj zeneelméletet, szolfézst, stb. Fontos a zene elméleti része is, nem csak az, hogy pötyögünk valamint.

De ha csak pötyögni akarsz rajta akkor akár a youtube-ról akár okostelefonos applikációkból is meg lehet tanulni az alapokat!

Mindenképpen zongorát javaslok kezdésnek, mert azzal lehet megtanulni a helyes billentést! harmónium, szintetizátor, számítógéphez csatlakoztatott midi billentyűzet nem a legjobb!

2021. júl. 13. 20:46
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. A nyáron foglalkoztam a zeneelmélettel, netes tutorialokkal. Érdekelne a tanár is, csak a mostani (eljövendő) tanévben biztosan felejtős, mert egyetem mellett vezetni is tanulok és komolyan eddzek. Nem tudom, hogy egyébként hogyan folyik a zeneoktatás, zeneiskola felnőtteknek van-e, vagy magántanár, illetve melyik a jobb egyáltalán.

Az is problémám, hogy hangszert kellene szereznem, de nekem minden megfizethetetlen. Tehát abból a hangszerből, ami tetszik, 1 millióba kerül a legolcsóbb, amit találtam, az pedig a teljes megtakarításom. Nem tudom, bolhapiacon találhatnék?

2021. aug. 30. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!