Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Tudnatok olyan dalokat ajanlan...

Tudnatok olyan dalokat ajanlani amik szinte csak sample-kbol allnak?

Figyelt kérdés

2021. máj. 26. 07:51
 1/3 InterVox ***** válasza:
100%

Én most pont felvételizek egy olyan szakra, ahol a legösszetettebb és legtöbb pontot érő feladat egy olyan zene összeállítása, aminél csak előre adott hangmintákat használhatunk. :)

Volt is erre már gyakorlat, ott a "konkurenciáim" egész jó munkákat csináltak...

Ugyanakkor itt jön képbe az, hogy hiába teszel egy olyan kikötést, hogy "olyan zene ami csak hangmintákat használ" - mert azokat a hangmintákat a felismerhetetlenségig lehet variálni, és a kész mű olyan zene lesz, amiben már nem tudsz ráismerni egyik forrásra se.

Igazából az 50-es, 60-as évek keményvonalas elektronikus zenéi ilyenek... Sőt, ott túlnyomórészt szinte mást se csináltak, csak szalagra mintavételeztek, és utána azokkal bűvészkedtek.

Technikai értelem szintúgy ilyenek a kora 60-as években Stockhausen és akkori labortársai - köztük Ligeti György - által kreált kompozíciók is. Ha jól tudom, Ligeti György Artikulation c. száma csak abból állt, hogy Ligeti beszórt a "kalapba" pár marékra való szalagot, és azokból véletlenszerűen válogatott, és egymásra fűzte/keverte azokat:

https://www.youtube.com/watch?v=71hNl_skTZQ

De szinte biztos vagyok benne, hogy ez se az a zene, aminek örülnél... XD

Viszont technikailag abszolút megfelel a "csak sample-kbol" részre.

Amire szerintem Te gondolsz, az a 90'-es évek underground HipHop-ja/Rap-je. Az ilyen kevés példányszámban, kisebb kiadók által bakeliten kiadott számokban valóban sokat sampling-eltek, olcsó(bb), kvázi tömegtermékként elérhető, kistudású eszközökkel, technikákkal.

[link]

Pl. Ebben a számban az alapnál, ha jól tudom, csak más lemezekről samplingeltek.

2021. máj. 26. 08:41
 2/3 InterVox ***** válasza:
100%
*értelemben
2021. máj. 26. 08:42
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom, beleejuk fogok hallgatni <3
2021. máj. 26. 10:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!