Szereintetek eközül a 3 ország közül hol vannak a legjobb metál bandák?
Szerintem Anglia, aztán USA és Németország ebben a sorrendben.
Anglia egyértelmű, onnan indult, semelyik másik nemzet nem tud felmutatni olyan szintű bandákat mint a Black Sabbath, Deep Purple vagy éppen az Iron Maiden.
2. USA, a BIG 4 onnan van, a Death Metal egyik legnagyobb színtere is ott van.
Illetve a Metal feltámasztása is onnan indult a 90-es években.(Pantera, Machine Head, Sepultura)
A progresszív metal műfaj tőlük eredeztethető elsősorban(Queensryche, Fates Warning és Dream Theater hármas), amely minden mai műfajra nagy hatással volt.(kezdve a modern power metallal, és a nu-metallal)
Németország, azért 3. mert Európa 2. legnagyobb metalszíntere a mai napig.
Az Industrial Metal, a Neue Deutsche Härte keretein belül már magában sok-sok bandát és egy népszerű stílust takar, de a Helloween és a Blin Guardian lerakott minden alapot a powermetalnak, illetve felmérhetetlen hatást gyakoroltak az extrém könnyűzenére olyan bandák mint a Kreator vagy a Sodom.
Svédország és Norvégia szerintem egy szűk kör, inkább az extrém metalba és szerintem ott eléggé egyediek is vannak. Opeth nagyon jó de szerintem sosem teremtett egy trendet és éppen ezért az egyik legjobb banda a világon.
Ahogy a norvég black metal-t sem azért szerettük mert mindenhol is játszották, hanem mert a 90-es években felülmúlhatatlan korongokat raktak le amik megismételhetetlenek.
De persze a legjobb = hatás a könnyűzenére, trend teremtése.
Szubjektíven nem tudnék nemzetet mondani, sosem néztem.
Olyan klasszikus bandák mint a Celtic Frost, vagy éppen a modernek közül a Jinjer nem feltétlen tették a saját nemzetüket nagyobb színtérré de tény hogy jó zenét csinálnak attól eltekintve hogy éppen honnan indultak.
Mondhatnám idehaza a Tormentort is, ami a legnagyobb hatású Black Metal bandák egyike a világon mégsem vált idehaza népszerűvé ez a stílus és nem lett több black metal banda sem.
Az előző hozzászóló leírta.
Én inkáb amcsi bandákat hallgatok, szerintem is Németország a 3. merr azért a Ramstein, Scorpions, Helloween elég meghátározók a metál műfajban.
nagyságban Anglia vezet: Black Sabbath, Motörhead, Venom, Iron Maiden
hatásokban már inkább USA a Metallica-val, Death-el és Panterával
keménységben meg Svédország erős ha a Sunlight Studios alapbandáit vesszük alapul: Carnage, Entombed...később a melodeath színtérrel ami a mai napi kitart és nem veszt erejéből
Én inkább olyan sort írtam volna, hogy
Japán, Japán, Svédország. :)
Japán nagyon sok rock- és metálstílust sokkal jobban csinál, mint ahogy angolszász területekről ékezett. Mind hangszerelésben, mind dinamikában, és kompozícióban is.
Ha metálnál maradunk, sokan (rajtam kívül is) a deathcoire stílust is jobban csinálják, de a minőségibb stílusokban is nagyot alkot sokuk mint pl prog metal, experimental metal.
Egyébként meg nem vagyok Babymetal fan, bár elég jól ismerem. Van pár minőségi számuk, de ennyi. A Power metal nem stílusom, és sajnos túl sok power metal számuk van.
Bár megkockáztatom, hogy a power metalt is sokszor jobban csinálják a japánok, mint sokan mások (de nyilván Japánban, és minden más országban is születnek puszta gagyi, kommersz zenék, metál zenék is, és nem csak zseni alkotások). Csak hát nem igazán mélyedtem bele ebbe a metal stílusba, így power metal kérdésben meg végképp nem fejteném ki meglátásom. (A Babymetal szamok kb fele ilyen stílus egyébként, de pont nem az, amit idéztél.)
De mivel nem objektivitásra törekszik az előző hozzászóló,
ezért nem célom bizonygatni. Ha az irigysége vezérli őt, akkor nem lehet meggyőzni őt a apán zsenialitásról, és nem is célom. És kivétel erősíti a szabály, mint általában is.
(Zárójelesen egy általános elgondolkodtató: a metal és rock zene NEM germán eredetű, nem angolszász! Ez csak látszat. Ha zeneileg megfigyeled, a metal: a rockból és a hardcore-ból alakult, utóbbi is a (punk) rockból; a rock pedig a blues-ból, a blues meg NÉGEREKzenéje, és persze a KELTA zene: ír folk és a country még az gyökere; ez meg ugye NEM germén, NEM angolszász!
Akkor minek erőlködnek egyesek USA-val, Angliával mint "élenjárók"? Ott is vannak jók, de nem saját maguk találtűk fel! Hiána zseni a korai Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath - melyek korai lemezei nagy kedvenceim, egyébiránt. Csak jól tudják managelni magukat, és így akad gébe-hóba jó usa zenekar, és jó angol zenekar is: a fentieken túl -stílszerűen- Tool ("túl"), Meshuggah
(na nem a legkorábbi lemezei), SOAD, Primus, korai Metallica, satöbbi)
"(Zárójelesen egy általános elgondolkodtató: a metal és rock zene NEM germán eredetű, nem angolszász! Ez csak látszat. Ha zeneileg megfigyeled, a metal: a rockból és a hardcore-ból alakult, utóbbi is a (punk) rockból; a rock pedig a blues-ból, a blues meg NÉGEREKzenéje, és persze a KELTA zene: ír folk és a country még az gyökere; ez meg ugye NEM germén, NEM angolszász!"
Persze vissza lehetne ásni a gyökerekig, a klasszikus zenéig szóval nem csak feka zene. Legalább annyi klasszikus zenei elem is megtalálható mint jazz vagy blues. Sőt az utóbbit igyekeztek minél kisebb arányban belevenni a műfajba.
De elmondható hogy a heavy metal Angliában alakult ki, lehet itt ecsetelni de felesleges. Bár jól le is szavazták az első válaszomat, pedig a kérdés objektív volt hogy a legjobb, és nem hogy a szíved melyik ország felé húz.
Igen jó a Tool, az Opeth, és igen a Dream Theater(nálam nagyobb fan aligha van), de a Black Sabbath, Led Zeppelin, és Deep Purple trio nélkül nem jöttek volna létre.
Hol voltak ezek amikor megalakult ez a 3 banda? Sehol.
A kérdés az volt hogy a legjobb ország, és a legtöbb alapmű és híres banda, de a legfontosabb az inspiráció és a könnyűzenére keltett hatást. Lehet mondani hogy van most van egy Tool, kérdés az hogy van akkora hatása mint egy Iron Maidennek. Nincs de nem is azért szeretjük őket.
Nehezebb és összetettebb zenét játszanak, de ők meg elbújhatnak a Cacaphony mellett vagy a fénykorában járó Michael Angelo Batio technikai jártassága mellett(ráadásul ő klasszikus zenész is). Szóval ezt vesszük mindig van nagyobb hal, kár is ezen vitatkozni.
"Hiána zseni a korai Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath - melyek korai lemezei nagy kedvenceim, egyébiránt."
Ezzel ellentmondasz saját magadnak. De igen, ők találták fel elvégre általuk vált ismertté és ők inspiráltak megszámlálatlan zenészt. Ha Tony Iommi
-nak nincs autó balesete nincs mélyrehangolt gitárral játszott hideg riff, és nincs doom metal sem. Ilyen apró dolgokon múlik sokszor a dolog.
De akkor kérek egy országot aki előbb játszott Angliánál Heavy Metal-t, tényleg kíváncsi vagyok. Nem arra blues-t vagy jazz-t, egész jól tisztában vagyok a zenetörténelemmel jó magam is hisz fő hobbim.(nem a suliban seggeltetik, önszórakozásból tanulom egyedül mert érdekel)
Előző, már kaptál választ, mi volt a heavy metal előtt, amely a rockra, majd a rock a metálra hatott: kelta zene és néger zene.
Nem angolszász.
A komolyzene is hatott a metálra, igen, főleg a barokk. Az is, mint általában a komolyzene, Itália középontú is, jellegű is elsősorban. Bach viszont egy kissé túl volt sztárolva, meglátásom szerint, akárcsak -a későbbi korokban- Mozart.
A germánság remek: az önmenedzselésben.
De mi a zenéről beszélgetünk, nem hírnévbeli fokról.
A hírnév nem kizáró tényező bár, de nem is első szempont!
A konkrét kérdés kapcsán meg, hogy ki mennyire nyúl jól a metálhoz, nos, Japánban és Svédországban a zenészek százalékos arányát tekintve messze jobban, mint usa, vagy Anglia. Mennyire van összehasonlítási alapod Japánnal?
Nyilván Japánban és mindenhol is akadnak gagyik és középszerűek IS. Ezért hangsúlyozom a százalékos arányt. Ismerd meg valamelyest a japán metálzenekarok százait, de különféle alműfajokból, ha szeretnéd esetleg összehasonlítani mások átlagos színvonalával. :) A rock esetén is akár. Főleg a dinamikára, hangszertechnikára, összhangzatra, kompozícióra, kifejező mélységre, -és a rock esetén sokszor- a hangszerelésre utalok. USA és Anglia esetén a tűt kell keresni a szénakazalban. Japán esetén sokkal könnyebb minőséget találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!