Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miert hangzik a magas e hurom...

Miert hangzik a magas e hurom a gitaron rosszul?

Figyelt kérdés
Szoval elektromos gitarrol van szo eros torzitas mellett (tehat rock/metal zenerol). A problema az, hogy fokent a magas e, de a tobbi hur is tobbe kevesbe eleg rossz hangot ad ki a magasabb freteknel (pl. e 14). Elvileg a problema az, hogy mas hurok is elkezdenek kozben rezegni, mert ha teljesen lefogom oket, akkor a problema nagyresze megoldodik (mintha minimalisan meg lenne valami gond a gitarral, ami clean mellett is hallatszodik). Es olvastam, hogy eleg normalis az, ha kozben bezavarnak mas hurok is, de az egesz szerintem tul eroteljes. Szoval azt gyanítom, hogy lehet valamilyen problema a gitartesttel/beallitassal. Mi okozhatja azt, hogy mas hurok erzekenyebbek lesznek arra, ha megpengetnek egy hurt? Szoval ami meg feltunt, hogy kulonosen erosebb pengetesnel van egy rezgo zaj az osszes hurnal. Nem tudom, mennyire kapcsolodhat ehhez. Volt szervizben beallitasra a gitar (meg telen), de mire hazaertem ujra elojott a zaj (vagy eleve el se tunt, sietnem kellett a helyrol, igy nem neztem annyira alaposan). Mi lehet a problema? Azt gyanitom, hogy egy fret leveling segithetne. A gitar maga eleg egyenes meg ilyesmi, szoval a beallitas elvileg ok. Szerintetek elmulasztana az egyutt rezgest is?
2021. ápr. 4. 20:28
 1/3 anonim ***** válasza:
Symphatetic resonance-nak hívják. Ha megpengetsz egy hangot, az azzal azonos hangú húrok is elkezdenek rezegni. Ezért fontos elektromoson a jó fojtás technika.
2021. ápr. 5. 11:46
 2/3 A kérdező kommentje:
Tisztaban vagyok ezzel, mint irtam, ez egy bizonyos szintig normalis. De szerintem ez messze tulzo az esetemben. A kerdes lenyege az volt, hogy valami fokozhatja-e. Pl. a rossz fret magassag miatt nekiutkoznek a hurok a freteknek es ez nagyobb hangot general mint kene (most hasbol kitalaltam valamit), tehat a fret levelingnek lenne-e ertelme.
2021. ápr. 6. 19:27
 3/3 A kérdező kommentje:
Akkor leirom kicsit pontosabban a dolgot: Eloszor is komoly kulonbsegek vannak a magas e es a b hurok kozt. A b sokkal konnyebben engedi magat jatszani mellekzorej nelkul, amit mar en is normalisnak erzek (hogy van valamennyi nehezseg). Az e hur viszont ugy nez ki, hogy tompitas nelkul a magasabb hangoknal (pl. 14-es fret) rgy szimpla pengetes mellett is teljes mertekben hallgathatatlan. Ha lefogom az elso 3-4 hurt elegge, akkor ez kontrollalhatova valik. De plm egy slide a 15-rol a 17-esre es megint az egesz teljesen hallgathatatlanul pocsek. Ahhoz a b-t is le kell fogni, ami mar eleg nehez (nekem). Mig a b hur oken megy. Szoval az a gyanum, hogy valami hiba van a gitarral.
2021. ápr. 6. 19:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!