Van érdemi különbség a vékony, és vastag húrkészlet között a hangzás tekintetében elektromos gitáron?
Azt olvastam, hogy a vastagabb húroknak jobb hangjuk van. Vettem is egy 12-54 es húrkészletet, de nekem nagyon erős. Ha nem akkordokat fogok akkor teljesen jó, de ha már több húrt kell fogni egyszerre akkor sok. Barré akkordoknál, meg konkrétan megfájdul a csuklóm, pedig évek óta basszusgitározok is, tehát van azért izom a kezemben. Valószínűleg nem is fogok tudni hozzászokni, mert elég vékony csuklóm, meg kezem van, és lehet h genetikailag be vagyok határolva, hogy mennyi izom tud fejlődni ezen a részen. Mondjuk vannak olyan híres zenészek akik szintén vékonyak, és mégis 12-13-as vagy akár vastagabb húrokat használnak standard E ben. Lehet h ők mazochisták, vagy genetikailag életképesebbek.
A vastag húrokban szeretem még azt, hogy oda lehet neki csapni, nem kell finomkodni a pengetésnél, akármit csinálok soha nem rezeg be. De kompromisszumot kell kötnöm, mert sztem így le fog sérülni a kezem előbb-utóbb.
Szerintetek mi a legjobb húrkészlet aminek hangja is van, de nem is annyira vastag? Van e értelme olyan készletnek ahol a mély hangok vastag húrok a magasak meg vékonyak. Mondjuk 9-54 vagy nemtudom.. (standard e ben)
Illetve hogy van e nagyobb jelentősége a húrvastagságnak a különböző típusú pickupoknál? aktív, single coil stbstb
Lehet ez egy nesze semmi, fogd meg jól válasz lesz, de a legjobb, amit tehetsz, hogy te magad kitapasztalod. Nincs általános jótanács. A húr vastagságát, anyagát, mindent - kell egy jó idő, amíg az ember kitapasztalja, hogy neki mi a legjobb. De ez függ az ember fülétől, kezétől, egyéb egyéni szubjektív preferenciáitól, függ a gitártól, mindentől.
Ha húrvastagságot váltasz - pláne drasztikusat - akkor a nyakon persze állítani kell. Ezen kívül a hangszedők magasságán is érdemes lehet állítani - vastagabb húrkészletnél meg lehet próbálni pl feljebb emelni őket.
Talán az lesz a legjobb, ha az egyik gitáromon vastag húrok lesznek, és azon nem akkordozok, a másikon meg 10-es vagy 9-es.
Meg pár napja vettem a dechatlonba ujj erősítő szalagokat, hátha az is segít.
Én úgy tudom, h Dick Dale még a 13 asnál is jóval vastagabb készletet használt. 16-60 ast írnak a neten. Omar Rodriguez használ 13-ast standardban, pedig ő is nádszál vékony. De Dick Dale is inkább vékonyabb típus.
Apám az 20cm-el alacsonyabb nálam, mégis olyan hosszúak az ujjai mint nekem, a csuklója olyan vastag mint a bokám, meg az ujjai is dupla olyan vastagok majdnem. És nincs rajta olyan sok plusz zsír, nem attól tűnik nagynak. Kár h én ebből semmit nem örököltem, mert olyan kézzel a 13 as készlet olyan mint nálam a 8- as kb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!