Jó rap előadók eredeti szövegekkel?
Death Grips, Aesop Rock, Clipping, Kendrick Lamar, Del Tha Funkee Homosapien, Atmosphere, Shing02... Igaziból minél tovább gondolkozok, annál inkább úgy érzem, hogy több olyan rappert/bandát tudnék megnevezni, akik megfelelnek a kikötésednek, mint olyat, aki nem. Meg van egy csomó előadó, akiket nem tudom, hogy te hova tennél. Mivel nem vagyok egy kifejezetten szöveg-centrikus hallgató, gyakran nem is a konkrét mondanivalóra szoktam felfigyelni szövegekben, hanem arra, hogy milyen szavakat választ az előadó, meg hogy hogyan használja őket. A legtöbb MF DOOM szám, vagy pl. egy csomó szám a Wu-Tang tagoktól nem igazán szól semmiről, ha az ember úgy mélyebben beletúr, de attól még iszonyú kreatív szövegek - nem tudom, hogy neked az ilyesmi tetszene-e.
Ha egyet ki kéne emelnem a fent felsoroltak közül, akkor az legyen Aesop Rock, ő egy elég érdekes karakter. Általában azt szokás róla emlegetni, hogy mennyire nagy a szókincse, meg hogy mennyire értelmezhetetlen néhány szövege, de szerintem az igazi dalszövegírói erőssége az, hogy mennyire furcsa, sajátos témákat tud rohadtul izgalmasan, érdekesen, és intenzív képi világgal lefesteni. Írt számot többek között...
- Arról, hogy szeret éjfélkor eljárni a kedvenc fánkozójába fánkot zabálni, meg régi sorozatok ismétléseit nézni az ottani tévén (Fryerstarter)
- Arról, hogy a terapeutája javaslatára befogadott egy macskát (Kirby)
- Arról, hogy gyerekkorában nem volt hajlandó megenni a zöldségeket (Grace)
- Arról, hogy ellenszenves számára a temetkezés hagyománya, meg úgy általában nyugati kultúra általános hozzáállása a halálhoz/gyászhoz (Crows pt.1)
- Arról, hogy a Plútó már nem számít bolygónak - ami amúgy egy allegória a gyerekkori kiközösítettségre, mert persze hogy (Bring Black Pluto)
- Arról, hogy rappereknek nem kéne önjelölt prófétaként megpróbálnia "megmenteni" a hip-hop-ot (Save Yourself)
- Arról, hogy hogyan kell macskát mumifikálni - amibe a második versszakban furcsamód belesző egy "kövesd a szívedet" üzenetet, kicsit morbid módon (Homemade Mummy)
- Arról, hogy bánja, hogy mennyire eltávolodott egykori hobbijától, a rajzolástól/festéstől (Rings)
...és még sorolhatnám. Kedvenc dalszövegíróim egyike a tag, nem csak hip-hop-on belül, hanem amúgy is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!