Az alábbi nagy klasszikusok közül ki a kedvenced?
Jó kérdés, de nem igazán lehet választani :)
Klasszikus (hobbi)gitárosként messze-messze Bach zenéjével találkozom a legtöbbet, zenehallgatás során is (hisz a saját hangszerem szeretem leginkább hallgatni), illetve akkor is, ha én választok egy új, megtanulandó darabot, vagy játszom egy már megtanultat*. Egyszerűren azért, mert a felsoroltak között messzemenőkig Bach darabjaira van a legtöbb gitáros átirat. És Bach, néha úgy érzem, a zenr alfája és omegája.
Ugyanakkor úgy általánosságban, konkrét hangszerektől eltekintve is nagyon szeretem a klasszikus zenét. És Chopin igencsak meg tud érinteni. Liszt le tud nyűgözni. Debussy magával tud ragadni. Tschaikovsky 6. szimfóniáját a világ zenetörténelme egyik legszebb darabjának tartom. És így tovább.
Szóval... jó kérdés. Nagyon jó kérdés. Most Chopin-t jelöltem, de lehet holnap, vagy akár fél óra múlva már mást jelöltem volna.
* = a megtanulást érdemes nagyon idézőjelesen venni, nincs darab, amit ne lehetne (és az én esetemben ne kellene) még tovább gyakorolni, tökéletesíteni az előadását, szóval ha úgy tetszik, tovább tanulni.
Ha a felsoroltak közül, valaki már korábban is a kedvencnek számított, akkor könnyű a választás. Egyébként szinte lehetetlen válaszolni, hiszen X szerző művét "ezért", Y-t pedig "azért" szeretjük.
Legalább annyira nehéz a döntés, mint arra válaszolni, hogy melyik finomabb: a nyári forróságban egy jéghideg görögdinnye szelet, vagy a téli estén egy pohár fahéjas forralt bor? :D.
Hol van Bartók, Kodály?
Bartók Bach/Beethoven kaliberű volt. A felsorolt többi életműve sem mérhető Kodályéhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!