Szolfézsba hogy értsem meg a hangközöket lefelé és felfelé? Ezt valaki elmagyarázná?
Például könyvbe van g hang ról (egyvonalas)
(kétvonalas) gre fölfelé kvartot kapunk
Lefelé kvintet
És váltó szám 9es
Remek kérdés, ez valóban kis megszokást igénylő témakör.
A hang a levegő rezgése. Mint ilyennek, van egy olyan tulajdonsága, amit frekvenciának nevezünk. A frekvencia azt mutatja meg, hogy egy másodperc alatt hány hanghullám éri a fülünket: pl 110 Hz az 110 hullám másodpercenként. Egy oktávot megyünk felfelé, ha megduplázódik a frekvencia, egy oktávot lefelé, ha elfeleződik.
Pl 110 Hz a nagy A hang. Ha felmegyünk egy oktávot, akkor a kis a hang lesz, ekkor megduplázódik a frekvencia, 220 Hz lesz. a'-ra lépve még egy oktávot mentünk fel, 440 Hz lesz a frekvencia.
Azaz egy oktáv két "ugyanolyan" hang távolsága: két a hangé, két c hangé, két e hangé stb stb. Csak az egyik mondjuk e' lesz, a másik e".
Az oktávot a nyugati zene 12 részre osztja. Ha ezt a 12 részt egy skála hangjainak fogod fel, ezt hívjuk a kromatikus skálának. A kronatikus skála hangjait érdemes megtanulni.
Felfelé lépdelve:
c - cisz - d - disz - e - f - fisz - g - gisz - a - aisz - h
Lefelé lépdelve:
c - h - b - a - asz - g - gesz - f - e - esz - d - desz
Az, hogy miért nevezzük máshogy a hangokat, egy nagyon messzire vezető kérdés, röviden annyit kell tudni, hogy a mai zenei gyakorlatban a kromatikus skála két hangja közötti különbség mindig egyenlő, régebben ez nem volt így, azaz manapság az asz egyenlő a gisszel (úgy mondjuk, enharmonikusok), régebben ez nem volt mindig így, ezért kellettek különböző megnevezések.
A hangközök pedig a következőképpen alakulnak a kromatikus skálán:
1 lépés: kisszekund
2 lépés: nagyszekund
3 lépés: kisterc
4 lépés: nagyterc
5 lépés: tiszta kvart
6 lépés: bővített kvart/szűkített kvint
7 lépés: tiszta kvint
8 lépés: kis szext
9 lépés: nagy szext
10 lépés: kis szeptim
11 lépés: nagy szeptim
12 lépés oktáv
Ha megnézed, egy tiszta kvart és egy tiszta kvint 5 + 7 = 12 lépés. Azaz ha egy kvartot meg egy kvintet építesz egymásra, pont egy oktávot kapsz.
Váltószámnak- ahogy a 2-es írta - szerencsésebb a 12-t venni, nem pedig a 9-et. De ha a szolfezskonyvhoz ragaszkodsz, akkor két különbség van az előző válaszhoz képest:
1. Nem a lépéseket kell nézni, hanem hogy hányadik hangot vesszük az alaphanghoz képest. Pl. Az alaphang C, akkor ahhoz képest ugyanaz a C hang 1 (vagyis prím). Magyarul azt a hangot is bele kell számolni, ahonnan elindultunk, meg azt is, ahova érkezünk.
2. Nem félhangnyi számozást veszünk, hanem a "normál" hangsort, tehát mondjuk
1 C
2 D
3 E
4 F
5 G
6 A
7 H
8 C'
Ezt összefoglalva, ha C-ről lemegyünk egy kvintet, azt így kell kiszámolni: C (1), h (2), a (3), g (4), f (5).
Ha ugyanerről a C-ről felmegyünk egy kvartot, az így néz ki: C (1), D (2), E (3), F (4).
Ha összeadjuk így a f-C és C-F közötti számokat, akkor a 9-et kapjuk meg.
De szerintem a 12-es lista logikusabb.
Nagyon szépen köszönöm a válaszod ezeket már tudtam de valahogy nem volt azt írtad amit kérdeztem lehet rosszul kérdeztem.
Küldtem egy screenshotot is azt nézd meg légy szíves.
Azt nem értem
Köszönöm a válaszokat.
Sikerült megértenem.
Akkor inkabb a 12-es rendszert sajátítsam el?
De a szabályzat érvényes 12es
rendszerre is?
Például könyv azt írta ami felfelé prim lefelé oktáv
Vagy amelyik hangköz felfelé bővített lefelé szűkített.
A hangközök nevei ugyanazok mindkét listában, csak a számok változnak. Vagyis ami felfelé prím, az akárhogy számolsz lefelé oktáv lesz.
Ugyanúgy felfelé kvart, lefele kvint (vagy fordítva, teljesen mindegy).
Olyan ez, mint a matek. Egy kétismeretlenes egyenletrendszert sokféleképpen megoldhatsz, de az eredmény ugyanaz lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!