Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Gitár hangolásnál a B és az e...

Gitár hangolásnál a B és az e húrt miért "nem érzékeli" a hangoló?

Figyelt kérdés
Telefonra töltöttem le hangoló alkalmazást. Minden jó volt, standardra akartam hangolni (EADGBE). Ez működött a G-ig, onnantól a B-hez és az e-hez azt írta ki, hogy G. Több alkalmazást letöltöttem, mindegyikben ugyanez volt. Nem tudom mi lehet a probléma. Nem rég cseréltem rajta húrokat. (A gitár nem volt rákötve erősítőre.)

2020. máj. 27. 22:10
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
Mozdul, de soha nem arra amire kéne. Egyébként most próbálom, csak félek, hogy elpattannak majd...
2020. jún. 12. 12:05
 22/32 Mojjo ***** válasza:
100%

Nem arra, amerre kéne? Azaz feszíted és lefelé megy a hang?

Meg ha mozdul, akkor csak nem a G-n van...

2020. jún. 12. 12:08
 23/32 A kérdező kommentje:
Igen, hülyeséget beszéltem a G-vel, elnézést. Egyébként felfelé megy. Azt hiszem a B húrnál A sharp-ot (aisz) írt ki.
2020. jún. 12. 12:16
 24/32 Mojjo ***** válasza:
100%
Ha aisz-nál tartasz, akkor már csak fél hang van hátra :) Az már nem sok. Viszont ha be is hangolod most jól, az elején hamar vissza fog ereszteni, kell kis idő mire nagyjából tartani fogja a hangolást.
2020. jún. 12. 12:20
 25/32 A kérdező kommentje:
Nem probléma, ha egyszer sikerül többször is fog :) Csak még mindig félek, hogy elpattan, mivel elég kemény már a húr. Amúgy az e-hez pedig E-t írt ki, utána visszaváltott B-re.
2020. jún. 12. 12:27
 26/32 Mojjo ***** válasza:

Ha kétséged van, furán ugrál a hangolód, félsz, hogy elpattan a húr, mert túlfeszíted stb stb, akkor ellenőrizd folyamatosan, hogy hol tartasz, az első hozzászólásban leírt módszerrel.

Nem kell hozzá csodálatos hallás. Fogod a G húrt, lefogod a 4. bundnál, majd megpendíted üresen a H (vagy ahogy te nevezed, B) húrt. Hallani fogod, hogy mélyebben van-e (feszíteni kell még), vagy magasabban (vissza kell engedni), vagy pont jó.

Ugyanez a vékony E hangolásánál, csak ott a már jól behangolt H húr 5. érintőjével hasonlítod össze.

Ha nincsenek meg a füledben a hangok, és csak hangológépre hagyatkozol, simán lehet, hogy rég túltekerted, és a következő oktáv adott hangját akarod már elérni. (Ami nem fog menni.) Ezért (is) használd tájékozódópontnak a jól behangolt húrokat és a füled.

2020. jún. 12. 12:33
 27/32 A kérdező kommentje:
Hát, próbálkoztam. Az aisz soha nem változik, mindig azt írja ki.
2020. jún. 12. 13:11
 28/32 Mojjo ***** válasza:
100%

Szóval ha tekered feljebb és hallod fülre hogy egyre magasabb a hang, akkor ia marad aisz?

Vagy csak nem tekerted feljebb?

2020. jún. 12. 15:10
 29/32 Mojjo ***** válasza:
100%

Amúgy ha marad a H húr aisz-on, de szeretnél gyakorolni, akkor az a megoldás, hogy leereszted a többi húrt is fél hanggal. Azaz fentről lefelé disz, gisz, cisz, fisz, aisz és disz lesz a hangolás.

Így fél hanggal mélyebb gitárod lesz, de ugyanúgy játszhatsz/gyakorolhatsz rajta mindent. Ha meg valamikor kifejezetten a standard E hangolásra lenne szükséged, mehet kápó az első érintőhöz.

2020. jún. 12. 15:42
 30/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :) És a kápó pontosan mit csinál?
2020. jún. 13. 11:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!