Hogy épül fel egy zene szám?
Sziasztok, engem egy zene felépülési folyamata érdekelne.
Úgy értem hogy ez pl.: úgy zajlik hogy a gitáros írja az alapot arra a dobos ír, és a basszeros külön, vagy ez hogy szokott zajlani általában?
Ha jól értem, egy könnyűzenei együttes dalszerzésére gondolsz. Nincs ez kőbe vésve, de talán a leggyakoribb, hogy a gitáros előjön egy gitársémával, bemutatja a többieknek az alapokat, esetleg énekel is rá, a dobos és a basszus beszáll, eleinte improvizálva, majd kidolgozva egy dobalapot és egy basszusszólamot. De ettől rengetegféleképpen eltérhet a dalszerzés, a basszer vagy a dobos is előjöhet egy témával, amire a többiek építkeznek. Ritkábban előfordul, hogy az ének, illetve a dalszöveg születik meg először. Sőt, olyan is van, hogy egy ember írja meg előre az összes szólamot, majd betanítja a zenekarnak.
Hangfelvétel esetében a szólamok felvételének időbeli sorrendje többnyire a következő: dob - basszus - gitáralap - szólóhangszerek - kiegészítő ritmushangszerek - ének, de ettől is el lehet térni.
Az én kedvenc zenekaromban többnyire úgy csinálják, hogy a gitáros megírja a komplett zenét, átküldi az énekesnek akí ráénekel, meg szöveget ír.
A zenét a gitáros úgy írja, h először a dobot, meg a basszust írja meg, utána meg a többi hangszeres részeket.
Közös munka a zenekarban. Általában bárki előállhat egy dalvázlattal. Ha rockzenekarról van szó, egyetlen jó riff is lehet a kiinduló pont. A riffet bárki hozhatja. A dobos is tudhat gitározni, a gitáros is érthet a billentyűhöz stb. Általában egy riffből indulunk ki, ami lehet főriff, szöveg alatti riff, vagy refrén. Ha bonyolultabb, akkor főriff, bevezető/lezáró riff lesz, ha egyszerűbb, de kevés dallamot hordoz, akkor szöveg alatt fog menni, és ha nagyon dallamos, akkor a refrén lesz belőle.
Ez a váz. Ezt még ki lehet egészíteni úgynevezett "bridge" vagy "pre chorus" témákkal, amelyek átvezetésként szolgálnak a verze és a refrén között. Ha a gitáros egyedül nem tudja befejezni, akkor a többiek is tesznek javaslatokat, hogy inkább úgy csináljuk, hogy...
"Vegyük ki innen ezt a riffet..."
"A szöveg alatti rész az első verzében legyen nyolcszor, a másodikban már csak négyszer..."
"A végén legyen már dupla refrén, és a másodikat transzponáljuk egy egész hanggal feljebb..."
"Van egy király dobtémám, figyelj csak, mit játszanál rá?"
"A pre-chorusban legyen már egy hangnemváltás E-ről Fiszre..."
Sokszor van, hogy egy szám nem nyeri el egy próba alatt a végleges struktúráját. Később jön rá a dalszöveg, és mikor csiszolódik (én inkább ezt mégis máshogy játszanám... nehéz ez a szólam ebben a fekvésben, inkább átírom... bonyolult a szövegriff ritmikája, nem tudom összejátszani a szöveggel, inkább változtatok rajta...) minden hangszeres szépen finomítja a saját témáit, míg le nem tisztul az egész, és ki nem jelentik: ez kész. 2-3-4 hét is eltelhet így.
Nagyon kevés az a zenész, aki egymaga, tudatosan ír zenét. A legtöbb zenekar a fent leírt módon dolgozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!